+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2020. október 27. kedd, 07:54
Noha a jobb éttermek csak 19 órakor nyitnának eleve, a Giuseppe Conte vezette római balpopulista kormány rendelete értelmében hétfőtől egy hónapon át nincs helyben se ital-, se ételfogyasztás 18 óra után komplett Olaszországban. Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

17:58-AT MUTAT AZ ÓRA. A RÓMAI KORMÁNY MINISZTERTANÁCS-ELNÖKI RENDELETE (EZ A RETTEGETT DPCM MAGYAR FORDÍTÁSA) ÉRTELMÉBEN HÉTFŐTŐL EGY HÓNAPON ÁT, NOVEMBER 24-IG NEM LEHETNEK MÁR NYITVA 18 ÓRA UTÁN SEM ÉTTERMEK, SEM BÁROK.

 

18:03: AZ ELŐBBI KISBOLT-BÜFÉ TULAJDONOSA MEGTALÁLTA AZÉRT A KISKAPUT. 18 ÓRA UTÁN UGYANÚGY NYITVA TART, DE CSAK ELVITELRE AD ÉTELT. PERSZE Ő ELEVE ABBÓL ÉL INKÁBB, HOGY BEHŰTI HIDEGRE A SÖRÖKET, AMIKET AZTÁN MAGAS FELÁRRAL ÉRTÉKESÍT.

 

A SZOFT LOCKDOWNNAK NEVEZETT KIFEJEZETTEN KORAI ZÁRÓRA MINDENESETRE NEM SARKALLTA HIRTELEN ELVITELES FOGYASZTÁSRA A FIRENZEIEKET.

 

NOHA KORÁBBAN IS VOLT MÁR SZÓ ORSZÁGOSAN KÖTELEZŐEN ELRENDELT ÚN. KORAI ZÁRÓRÁRÓL, EZ AKKOR MÉG 23 ÓRÁT JELENTETT, NEM 18 ÓRÁT. A LEGTÖBB OLASZORSZÁGI ÉTTEREM ELEVE CSAK 18 VAGY 19 ÓRAKOR NYITNA KI A SZIESZTÁT KÖVETŐEN.

 

RÓMA NEM AKARJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ISMÉT KAPACITÁSÁNAK HATÁRAIT FESZEGESSE, MINT AHOGY AZ TAVASSZAL TÖRTÉNT A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁBAN. PERSZE EZ AKKOR SEM A KOMPLETT OLASZ EGÉSZSÉGÜGYET ÉRINTETTE: PÁR KÖZEPES MÉRETŰ ÉSZAKOLASZ VÁROS KÓRHÁZÁBAN OMLOTT ÖSSZE AZ ELLÁTÁS.

 

HÉTFŐN A HÍREK 21 273 ÚJ OLASZORSZÁGI KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTRŐL SZÓLTAK. A JÁRVÁNY TAVASZI HULLÁMÁBAN A CSÚCS MÉG A HÉTEZRES NAPI ÚJESET-SZÁMOT SEM ÉRTE EL. IGAZ, AKKOR SOKKAL TÖBBEN HALTAK MEG, MINT MOST (OKTÓBER 25-ÉN 128-AN HALTAK MEG COVIDBAN), HISZEN AZÓTA MÁR JÓVAL NAGYOBB A TUDÁSUNK A KÍNAI VÍRUSRÓL.

 

EZ EGY VINOTÉKA, AMELYBŐL KORÁBBAN FÜRTÖKBEN LÓGTAK KI AZ EMBEREK, HOGY STÍLSZERŰEK LEGYÜNK. MOST INKÁBB KI SE NYITOTT, A TULAJDONOS ANNYIT ÜZEN, HOGY KÉR MINDENKIT, TARTSA BE AZ ÚJ SZABÁLYOKAT, ÉS BÍZIK AZ EMBEREKBEN.

 

EZEN A TÉREN EGY KITŰNŐ BORBÁR MŰKÖDÖTT EDDIG, AMI 5 EURÓ/POHÁR ÁRON MÉRTE A JOBBNÁL JOBB FRIULANOKAT, RIBOLLA GIALLÁKAT, FRANCIACORTÁKAT ÉS VERMENTINOKAT, HA KELLETT, MŰANYAGPOHÁRBAN IS, SÉTÁLÁSRA. MOST BE VANNAK ZÁRVA, A TERET A SEMMIFÉLE ITALT NEM URALÓ KIOSZK ÉS MÖGÖTTE EGY GYÓGYSZERTÁR TARTJA ÉLETBEN.

 

A TÉR MÁSIK FELE, AHOL ÁLLÓHELY IS ALIG VOLT, NEMHOGY HELY A PADOKON VAGY A LÉPCSŐN. A COVID-KORSZAK MINDEN REMÉNYTELENSÉGE SUGÁRZIK MOST INNEN.

 

NOHA AKI ÉTELT-ITALT NEM KÍNÁL HELYBENFOGYASZTÁSRA, MERT MONDJUK RUHABOLT, AZ AKÁR 19:30-IG IS KINYITHAT. ŐK KÖSZÖNIK, NEM ÉLNEK A LEHETŐSÉGGEL.

 

ŐK NYITVA VANNAK 19:30-IG.

 

A KORONAVÍRUS ÍGY IS SOKSZOROSAN BETETT MÁR FIRENZÉNEK: A RENESZÁNSZ BELVÁROS GYAKORLATILAG AZ IDEGENFORGALOMBÓL ÉL, TÖBB ÉTTERMET MÁR TÖNKRETETT AZ ELSŐ HULLÁM IS, EZ A MÁSODIK MOST MÉG KEMÉNYEBB MENETNEK ÍGÉRKEZIK.

 

LEGALÁBB A SZUPERMARKET-LÁNCOK ÖRÜLNEK A PLUSZFORGALOMNAK.

 

MEG AZ UTCAI ÁRUSOK A LEPATTANÓNAK.

 

A STREETELŐK AZ OKTÓBER VÉGI JÓ IDŐNEK.

 

A BÁRBÓL ELVITELRE KIKÉRT SÖRÖKET A BÁR ELŐTT ELFOGYASZTÓK PEDIG ANNAK, HOGY AHOGY A KÜLTÉRI MASZKVISELÉST, ÚGY VALÓSZÍNŰLEG EZT SE NAGYON FOGJA ELLENŐRIZNI SENKI, HISZEN KÖNNYEBB SZIGORÍTANI A DOLGOKAT, MINT BETARTATNI ŐKET.

 

A CONTE-KORMÁNY SZERINT HA AZ OLASZOK JÓL VISELIK AZ EGY HÓNAPON ÁT TARTÓ SZOFT LOCKDOWNT, ÚGY A KARÁCSONYT MÁR NYUGODTABBAN TÖLTHETIK EL. CSAK AZTÁN NEHOGY KIJÁRÁSI TILALOM ELRENDELÉSÉVEL KELLJEN GARANTÁLNI A NYUGALMAT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás