+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2020. október 27. kedd, 07:54
Noha a jobb éttermek csak 19 órakor nyitnának eleve, a Giuseppe Conte vezette római balpopulista kormány rendelete értelmében hétfőtől egy hónapon át nincs helyben se ital-, se ételfogyasztás 18 óra után komplett Olaszországban. Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

17:58-AT MUTAT AZ ÓRA. A RÓMAI KORMÁNY MINISZTERTANÁCS-ELNÖKI RENDELETE (EZ A RETTEGETT DPCM MAGYAR FORDÍTÁSA) ÉRTELMÉBEN HÉTFŐTŐL EGY HÓNAPON ÁT, NOVEMBER 24-IG NEM LEHETNEK MÁR NYITVA 18 ÓRA UTÁN SEM ÉTTERMEK, SEM BÁROK.

 

18:03: AZ ELŐBBI KISBOLT-BÜFÉ TULAJDONOSA MEGTALÁLTA AZÉRT A KISKAPUT. 18 ÓRA UTÁN UGYANÚGY NYITVA TART, DE CSAK ELVITELRE AD ÉTELT. PERSZE Ő ELEVE ABBÓL ÉL INKÁBB, HOGY BEHŰTI HIDEGRE A SÖRÖKET, AMIKET AZTÁN MAGAS FELÁRRAL ÉRTÉKESÍT.

 

A SZOFT LOCKDOWNNAK NEVEZETT KIFEJEZETTEN KORAI ZÁRÓRA MINDENESETRE NEM SARKALLTA HIRTELEN ELVITELES FOGYASZTÁSRA A FIRENZEIEKET.

 

NOHA KORÁBBAN IS VOLT MÁR SZÓ ORSZÁGOSAN KÖTELEZŐEN ELRENDELT ÚN. KORAI ZÁRÓRÁRÓL, EZ AKKOR MÉG 23 ÓRÁT JELENTETT, NEM 18 ÓRÁT. A LEGTÖBB OLASZORSZÁGI ÉTTEREM ELEVE CSAK 18 VAGY 19 ÓRAKOR NYITNA KI A SZIESZTÁT KÖVETŐEN.

 

RÓMA NEM AKARJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ISMÉT KAPACITÁSÁNAK HATÁRAIT FESZEGESSE, MINT AHOGY AZ TAVASSZAL TÖRTÉNT A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁBAN. PERSZE EZ AKKOR SEM A KOMPLETT OLASZ EGÉSZSÉGÜGYET ÉRINTETTE: PÁR KÖZEPES MÉRETŰ ÉSZAKOLASZ VÁROS KÓRHÁZÁBAN OMLOTT ÖSSZE AZ ELLÁTÁS.

 

HÉTFŐN A HÍREK 21 273 ÚJ OLASZORSZÁGI KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTRŐL SZÓLTAK. A JÁRVÁNY TAVASZI HULLÁMÁBAN A CSÚCS MÉG A HÉTEZRES NAPI ÚJESET-SZÁMOT SEM ÉRTE EL. IGAZ, AKKOR SOKKAL TÖBBEN HALTAK MEG, MINT MOST (OKTÓBER 25-ÉN 128-AN HALTAK MEG COVIDBAN), HISZEN AZÓTA MÁR JÓVAL NAGYOBB A TUDÁSUNK A KÍNAI VÍRUSRÓL.

 

EZ EGY VINOTÉKA, AMELYBŐL KORÁBBAN FÜRTÖKBEN LÓGTAK KI AZ EMBEREK, HOGY STÍLSZERŰEK LEGYÜNK. MOST INKÁBB KI SE NYITOTT, A TULAJDONOS ANNYIT ÜZEN, HOGY KÉR MINDENKIT, TARTSA BE AZ ÚJ SZABÁLYOKAT, ÉS BÍZIK AZ EMBEREKBEN.

 

EZEN A TÉREN EGY KITŰNŐ BORBÁR MŰKÖDÖTT EDDIG, AMI 5 EURÓ/POHÁR ÁRON MÉRTE A JOBBNÁL JOBB FRIULANOKAT, RIBOLLA GIALLÁKAT, FRANCIACORTÁKAT ÉS VERMENTINOKAT, HA KELLETT, MŰANYAGPOHÁRBAN IS, SÉTÁLÁSRA. MOST BE VANNAK ZÁRVA, A TERET A SEMMIFÉLE ITALT NEM URALÓ KIOSZK ÉS MÖGÖTTE EGY GYÓGYSZERTÁR TARTJA ÉLETBEN.

 

A TÉR MÁSIK FELE, AHOL ÁLLÓHELY IS ALIG VOLT, NEMHOGY HELY A PADOKON VAGY A LÉPCSŐN. A COVID-KORSZAK MINDEN REMÉNYTELENSÉGE SUGÁRZIK MOST INNEN.

 

NOHA AKI ÉTELT-ITALT NEM KÍNÁL HELYBENFOGYASZTÁSRA, MERT MONDJUK RUHABOLT, AZ AKÁR 19:30-IG IS KINYITHAT. ŐK KÖSZÖNIK, NEM ÉLNEK A LEHETŐSÉGGEL.

 

ŐK NYITVA VANNAK 19:30-IG.

 

A KORONAVÍRUS ÍGY IS SOKSZOROSAN BETETT MÁR FIRENZÉNEK: A RENESZÁNSZ BELVÁROS GYAKORLATILAG AZ IDEGENFORGALOMBÓL ÉL, TÖBB ÉTTERMET MÁR TÖNKRETETT AZ ELSŐ HULLÁM IS, EZ A MÁSODIK MOST MÉG KEMÉNYEBB MENETNEK ÍGÉRKEZIK.

 

LEGALÁBB A SZUPERMARKET-LÁNCOK ÖRÜLNEK A PLUSZFORGALOMNAK.

 

MEG AZ UTCAI ÁRUSOK A LEPATTANÓNAK.

 

A STREETELŐK AZ OKTÓBER VÉGI JÓ IDŐNEK.

 

A BÁRBÓL ELVITELRE KIKÉRT SÖRÖKET A BÁR ELŐTT ELFOGYASZTÓK PEDIG ANNAK, HOGY AHOGY A KÜLTÉRI MASZKVISELÉST, ÚGY VALÓSZÍNŰLEG EZT SE NAGYON FOGJA ELLENŐRIZNI SENKI, HISZEN KÖNNYEBB SZIGORÍTANI A DOLGOKAT, MINT BETARTATNI ŐKET.

 

A CONTE-KORMÁNY SZERINT HA AZ OLASZOK JÓL VISELIK AZ EGY HÓNAPON ÁT TARTÓ SZOFT LOCKDOWNT, ÚGY A KARÁCSONYT MÁR NYUGODTABBAN TÖLTHETIK EL. CSAK AZTÁN NEHOGY KIJÁRÁSI TILALOM ELRENDELÉSÉVEL KELLJEN GARANTÁLNI A NYUGALMAT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás