+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 22. péntek, 07:00
Sokkal biztonságosabb hely egy múzeum járványügyi szempontból, mint egy szupermarket vagy a tömegközlekedés, mondja a 77 napnyi bezárást követően csütörtökön megnyitó Uffizi igazgatója, Eike Schmidt. Pláne hogy olyan helyzebe kerülnek most a látogatóik, mint amiről eddig nem is álmodtak volna: nem lesznek turisták. De mi lesz majd, ha lesznek? Interjú!

Mondjon egy olyan festményt az Uffizi gyűjteményéből, amit a következő hetekben-hónapokban a leginkább érdemes lesz akár húsz percen át teljes nyugalomban megnézni!

 

Különösen azokat a kifejezetten híres festményeket ajánlanám, amelyekhez amúgy nagyon nehéz hozzáférni az előttük csoportosuló tömegektől – igaz, a pandémia alatt kitaláltunk pár módszert arra, hogyan akadályozzuk ezt meg a jövőben. A november 5-i bezárás előtti napokban arra lettem figyelmes, hogy az általában teljesen tele lévő Leonardo-teremben egy vagy két látogató nézelődött csak.

 

A Botticelli, Raffaello és Michelangelo műveit bemutató termekre ugyanez volt érvényes. A többi műalkotást még csúcsszezonban is viszonylag nyugodtan végig lehetett nézni, de a leghíresebb mesterművek esetében ez tényleg csak most tehető meg.

 

Egyedül egy teremben lenni hosszú perceken át Leonardo da Vincivel – erre csak most van lehetőség, ez egy olyan dolog, amiről eddig még csak álmodni se mert volna senki.

 

Ha valaki a lockdownt helyezné művészettörténeti kontextusba, mely műveket ajánlaná?

 

A honlapunkon két online kiállítás is foglalkozik ezzel. Az egyik az ikonográfiákon évszázadokon át megfigyelhető, csodaszámba menő gyógyulásokról szól – ez mondhatni, a keresztény perspektíva –, a másik a tavasz és az újjászületés témáját pedzegeti az ókori görög és római mitológiában. Ha valaki nem teheti meg, hogy a következő hetekben ellátogat az Uffizibe, annak nagyon ajánlom ezeket – pláne, mivel ezt követően, ha eljön hozzánk, izgalmas lesz megkeresnie őket háromdimenziós fizikai valójukban. De nemcsak megkeresni: pásztázni, tanulmányozni, élvezni – a képzőművészet csodája ugyanaz, mint a zenéé: az intellektuális és az érzelmi része nem válik el egymástól, épp ellenkezőleg.

 

INTERJÚALANYUNK, EIKE SCHMIDT AZ UFFIZI IGAZGATÓJA 2015 ÓTA. AZ 1968-AS SZÜLETÉSŰ, FREIBURGBAN SZÜLETETT NÉMET MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ HEIDELBERGBEN, BOLOGNÁBAN ÉS FIRENZÉBEN TANULT. KURÁTORKÉNT WASHINGTONBAN, MINNEAPOLISBAN ÉS LOS ANGELESBEN IS MEGFORDULT. 2019-TŐL Ő VEZETTE VOLNA A BÉCSI MŰVÉSZETTÖRTÉNETI MÚZEUMOT, DE VÉGÜL MEGGONDOLTA MAGÁT, ÉS MARADT FIRENZÉBEN.

 

Látogatószámban és pénzben mekkora kiesést jelentett önöknek a lockdown?

 

Pontos számokat nem tudok mondani még, a következő napokban publikáljuk őket. Ami viszont világosan látszik, az az, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb látogatónk volt annak köszönhetően, hogy öt hónapon át zárva kellett tartanunk. Ez nyilván erős gazdasági következményekkel is járt – de szerencsére 2019-ben rendkívül jól gazdálkodva jelentős tartalékot halmoztunk fel, amihez egy, a római kormánytól érkező támogatás is társult. Fel vagyunk tehát vértezve 2021-re, de reméljük, hogy a járványgörbe és a halálozási számok olyan gyorsan csökkennek, amennyire csak lehet.

 

A múzeumunk a maga rigorózus járványügyi intézkedéseivel nyilvánvalóan biztonságosabb hely, mint a szupermarketek, a bevásárlóközpontok, az utcai csoportosulások és a tömegközlekedés.

 

De addig is, míg nincs vége a járványnak, az Uffizi egy oázis lesz azon az emberek számára, akik idejöhetnek. Ezek pillanatnyilag a Toszkánában lakók, de reméljük, hetek múlva már egész Európából köszönhetünk itt látogatókat – mindez csak a koronavírusos esetek számán múlik.

 

De hogyhogy hirtelen kinyithattak a múzeumok Olaszország sárga zónáiban – volt egy erős kulturális lobbi, ami ezt elintézte a római kormánynál?

 

Amellett, hogy mindenben követjük az olasz miniszterelnök által elrendelt egészségügyi előírásokat, már az elejétől fogva határozott véleményt nyilvánítottunk arról, hogy a kultúra és a művészet milyen értékkel bír. A döntéshozóknak erről nyilván tudomásuk volt.

 

Milyen következtetéseket vontak le a járvány alatt, mi lesz mostantól másként, mint eddig?

 

Az első, tavaly márciusi bezárást követően már elkezdtünk kitalálni új koncepciókat. A legfontosabb a museo diffuso modell, vagyis hogy ne csak egy helyszínre koncentráljunk, hanem egész Toszkánában elosszuk a majdan ideáramló látogatókat. Számos toszkán településre viszünk műveket a raktárunkból: több, mint húsz polgármesterrel dolgozunk együtt ezen. Így lesz egy olyan előnyünk is, amivel egy városi helyszín nem rendelkezik: a gyönyörű toszkán táj. És ott, a toszkán tájban elszórva az Uffizi gyűjteménye. Természet és művészet. Ez egy óriási minőségbeli ugrás lesz!

 

AZ ÚJRA NYITVATARTÓ UFFIZI ELSŐ NAPJÁRÓL KÉSZÍTETT FOTÓRIPORTUNKAT ITT NÉZHETED MEG. DE EZ MÉG SEMMI: KÉSZÍTETTÜNK RÓLA EGY VIDEÓT IS!

 

Mik a becsléseik, mikor jöhet majd több turista Firenzébe?

 

Azzal számolunk, hogy 2021 még egy átmeneti év lesz.

 

A legoptimistább forgatókönyvben 2021 őszétől, a realista szcenárióban 2022-től kezdenek el megint újra szabályosan áramlani ide a turisták.

 

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az Uffizi eddigi minden hosszabb ideig tartó bezárását egy az azelőttinél nagyobb turistaáradat követi. Ez volt a helyzet a második világháború, az 1966-os firenzei árvíz és az 1993-as maffiamerényletek után is. Ezzel számolunk a koronavírus-járvány után is.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás