+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 17. kedd, 15:56
Turisták már rég nincsenek, de a római kormány már a helyieket is az otthonukba parancsolta Toszkánában. A reneszánsz épületek és szobrok így magukra maradtak, a belváros olyan lett, mint egy filmforgatás díszlete, amikor a stáb elment ebédelni. Mi azért megmutatjuk, milyen. Fotóriport!

VASÁRNAP VÖRÖS ZÓNÁBA RAKTÁK TOSZKÁNÁT, AMI AZT JELENTI, HOGY BEKÖSZÖNTÖTT A MÁSODIK LOCKDOWN FIRENZÉBEN: AZ UTCÁRA KIMENNI CSAK A LEGSZÜKSÉGESEBB ÉS LEGINDOKOLTABB ESETBEN SZABAD, ÉS GYAKORLATILAG MINDEN ZÁRVA TART.

 

AZ ÉLELMISZERBOLTOK, GYÓGYSZERTÁRAK, TABAKOSOK ÉS ÚJSÁGOSOK PERSZE NYITVA TARTANAK, AHOGY AZ ÉTTERMEKBŐL IS LEHET KÉRNI ELVITELRE.

 

SPORTOLNI TERMÉSZETESEN SZABAD A LAKÁS KÖZELÉBEN, AMÚGY PEDIG EGY ÖNIGAZOLÁSSAL, EGY AUTOCERTIFICAZIONÉVAL KELL MÁSZKÁLNI MINDENHOVA, AMIBEN FELTÜNTETI AZ EMBER, HOGY PONTOSAN MILYEN CÉLLAL IS VAN AZ UTCÁN.

 

A VÁROS MINDENESETRE TELJESEN KIÜRÜLT, DE NEM A KÖZELI TENGERPART MIATT. MÉG A 20 FOK ÉS A NAPSÜTÉS SEM CSALTA AZ UTCÁRA AZ EMBEREKET.

 

AKI VALAMIÉRT MÉGIS BEMERÉSZKEDETT A BELVÁROSBA, ÚGY ÉREZTE, MINTHA EGY RENESZÁNSZ KORBAN JÁTSZÓDÓ FILM DÍSZLETEI KÖZÉ CSÖPPENT VOLNA.

 

AHOL KORÁBBAN TURISTÁK EZREI TOLONGTAK AZÉRT, HOGY BEJUSSANAK FIRENZE VALAMELY NEVEZETESSÉGÉBE, VAGY CSAK SIMÁN LEFOTÓZHASSÁK AZT, MOST LEGFELJEBB JÁRŐRÖZŐ CSENDŐRÖKET, UTCATISZTÍTÓKAT VAGY ÉTELFUTÁROKAT LEHET LÁTNI.

 

FIRENZE IKONIKUS DÓMJÁNAK KUPOLÁJÁT MÁR MESSZIRŐL LÁTNI LEHET. MOST CSAK KATONÁK VANNAK ELŐTTE, AKIK A TERRORVESZÉLY MIATT OTT POSZTOLNÁNAK AMÚGY IS.

 

A PIAZZA DELLA REPUBBLICÁN NINCSENEK NYITVA SEM AZ ELEGÁNS KÁVÉHÁZAK, ÉS A KÖRHINTA SE MŰKÖDIK. CSERÉBE RENDŐRÖK FELÜGYELIK A TERET.

 

MÉG SZERENCSE, HOGY ENNYI SZOBOR VAN A PALAZZO VECCHIO ELŐTTI TÉREN. A PALOTÁBAN A HABSBURGOK URALTA TOSZKÁN NAGYHERCEGSÉGHEZ MÉLTÓ MÓDON FRESKÓK EMLÉKEZNEK MEG A MONARCHIA OLYAN VÁROSAIRÓL, MINT POSSONIUM.

 

MICHELANGELO DÁVID-SZOBRA EREDETILEG ITT ÁLLT 1504 ÓTA, NEMPEDIG AZ INNEN PÁR SAROKRA LÉVŐ GALLERIA DELL'ACCADEMIA KUPOLACSARNOKÁBAN, AHOL 1873 ÓTA FOGADJA LÁTOGATÓIT. AZ IDERAKOTT MÁSOLAT A NAGY ÜRESSÉGET NÉZI VASÁRNAP ÓTA.

 

A DÁVID-MÁSOLAT BALOLDALÁN, A LOGGIA DEI LANZI LÉPCSŐIN TÖBBNYIRE FÁRADT TURISTÁK ÜLNEK SZENDVICSET MAJSZOLVA, MOST CSAK EGY FORGATÓCSOPORT ÖRÖKÍTI MEG BENVENUTO CELLINI MESTERMŰVÉNEK, A RENESZÁNSZ-BAROKK ÁTMENETET JELENTŐ MANIERIZMUS CSÚCSMŰVÉNEK TARTOTT PERSZEUSZ-SZOBOR MAGÁNYÁT.

 

AZ UFFIZI-KÉPTÁR ELŐTT SEM KÍGYÓZNAK SOROK. HA VALAKI SZERETNÉ MEGNÉZNI A MEDICIEK ALAPÍTOTTA, 1581 ÓTA FENNÁLLÓ GYŰJTEMÉNYT, LEGINKÁBB ONLINE TEHETI MEG.

 

A LÁNGOT EGY FESTŐ ŐRZI CSAK, DE LÁTHATÓAN Ő IS CSAK MAGA MIATT.

 

AKI JÁRT MÁR AZ ARNO PARTJÁNAK EZEN A RÉSZÉN, ÉS PRÓBÁLT FOTÓT IS KÉSZÍTENI A FOLYÓN MÁR A 14. SZÁZAD ÓTA ÁTÍVELŐ PONTE VECCHIÓRÓL, VALÓSZÍNŰLEG NEM HISZI EL ÉS HÜLEDEZVE NÉZI, HOGY EZ A RÉSZ AKÁR ENNYIRE ÜRES IS LEHET. 

 

DES KANN I NET GLAUBN, MONDTA AZ ÁRKÁD TÚLFELÉN FOTÓZÓ NÉMET TURISTA FELESÉGÉNEK AZ ÜRES FIRENZÉN ÁT VÉGIGSÉTÁLVA. EZ ANNYIT TESZ: NEM HISZI EL. AZ ÁRKÁDOK FÖLÖTT AMÚGY EGY JÓ 800 MÉTERES FOLYOSÓ HALAD ÁT, AMI AZ UFFIZIT KÖTI ÖSSZE AZ ARNO TÚLOLDALÁN LÉVŐ PITTI-PALOTÁVAL, A TERVEZŐ VASARIRÓL ELNEVEZVE.

 

A PONTE VECCHIO ARANYMŰVESEI MIND ZÁRVA.

 

A KILÁTÁS AZ ÖREG HÍDRÓL. ITT IS, AZ ÁRKÁDOK FÖLÖTT HALAD A VASARI-FOLYOSÓ, OTT LÓG AZ UFFIZI-KÉPTÁR NAGYJÁBÓL 1600 DARABOS PORTRÉGYŰJTEMÉNYÉNEK RÉSZEKÉNT TÖBBEK KÖZT SZINYEI MERSE PÁL ÖNARCKÉPE IS. CSAK CSOPORTOSAN LÁTOGATHATÓ.

 

SZEMBEN VELE A SAJÁT ÉLETÉRŐL KÖNYVET ÍRÓ, ÉS AZZAL NAGY SIKERT ARATÓ SZOBRÁSZMŰVÉSZ, BENVENUTO CELLINI SZOBRA. RITKA, HOGY EGY ITT KÉSZÜLT FOTÓNAK EZ LEGYEN A KÖZÉPPONTJÁBAN, A PONTE VECCHIO EZEN RÉSZE ÓRIÁSI SZELFIS SZPOT.

 

AKÁRMENNYIRE IS BÉKÉSNEK TŰNIK A KÉPEN AZ ARNO, 1966 NOVEMBERÉBEN FIRENZE FÉL BELVÁROSÁT ELVITTE AZ ÁRADÁS. A BELVÁROS EGY RÉSZÉN, A SANTA CROCE-TEMPLOM KÖRÜLI TERÜLETEN A HAT MÉTERT IS MEGHALADTA A VÍZÁLLÁS.

 

AZ ARNO PARTJÁTÓL EGÉSZEN AZ ANTINORI-PALOTÁIG ELVEZETŐ, DIVATÜZLETEK SORÁT FELVONULTATÓ VIA TORNABUONI FÖLÖTT MÁR KARÁCSONYI DÍSZEK LÓGNAK.

 

A MERCATO DEL PORCELINNO TÖBBNYIRE AZ OSZLOPOKAT TELJESEN ELTAKARÓ BŐRÁRUSOKKAL VAN TELE. ENNYIRE ÜRESEN LÁTNI? HIHETETLEN.

 

A SANTA MARIA NOVELLA, FIRENZE EGYIK LEGJELENTŐSEBB TEMPLOMA ELŐTT MENTŐK SORA ÁLL. A PADOKON MEGPIHENŐ JÁRÓKELŐK ÉS HAJLÉKTALANOK NAPOZNAK.

 

FOTÓRIPORTOK ESETÉBEN MINDIG NAGYON SZIMBOLIKUS, HOGY MI AZ UTOLSÓ KÉP. HÁT, EZ. POKOLBA AZ INFLUENZÁVAL, IDÉN BEOLTATOM MAGAM, ÜZENI A HIRDETÉS EZEN A CITYLIGHTON. NEM IS AKÁRHOL: A VILLAMOSMEGÁLLÓ NEVE AZ, HOGY EGYSÉG.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás