+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 19. hétfő, 12:25
A környező országok közül lehagyta Szlovákia Magyarországot a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a helyzet. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Újabb 1478 főnél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, így összesen már 47 768-an kapták el a vírust a járvány márciusi megjelenése óta. Jelenleg 32 283 aktív esetünk van, akik közül 1896-an szorulnak kórházi kezelésre, 188-an pedig lélegeztetőgépre.

 

Az elmúlt 24 órában 9651 tesztet végeztünk, amelyek pozitivitási aránya 15,31 százalék volt. Eddig még sosem volt ilyen magas ez a szám a járvány megjelenése óta, és szeptember eleje óta nem is teljesítjük a WHO által előírt kritériumokat a tesztek mennyiségét illetően.

 

Magyarországon egymillió lakosra jelenleg 3343,2 aktív fertőzött jut, de ennél már rosszabb a helyzet Szlovákiában: ott ez a szám 4224,7, ami duplája az október 9-i adatoknak. Nem véletlen, hogy az Igor Matovič vezette kormány nemrégiben újabb korlátozásokat jelentett be, és belengették a kijárási tilalmat is, ha a jelenleg exponenciálisan emelkedő járványgörbét valahogy nem sikerül ellaposítani. Emiatt Matovičék jelenleg azt tervezik, hogy egész Szlovákiát letesztelik gyorstesztekkel. Viszont északi szomszédunknál a járvány terjedése jelenleg nem látszik a halottak számán:

 

Szlovákiában jelenleg 92 fő vesztette életét a járvány alatt, ami egymillió főre vetítve mindössze 16,8 fő. Eközben Magyarországon ez a szám közel tízszerese, 121,5.

 

A környező országok közül a halottak számában egyedül Románia áll rosszabbul Magyarországhoz képest: a 19 millió lakosú keleti szomszédunknál 5 931-en vesztették életüket, ami egymillió főre vetítve 308,7 fő, viszont ott jóval több a gyógyult is.

 

Szomszédos országok közül a legjobban a horvátok állnak: náluk ugyanis a járványgörbe elég hullámzó. Van, amikor emelkedik az aktív fertőzöttek száma, van, amikor pedig csökken.

 

Azonban a horvátokat már nem érheti az a vád, hogy mindez azért van így, mert kevesebbet tesztelnek: ugyan lakosságarányosan a többi országhoz képest még mindig kevesebb teszt készül Horvátországban, de szeptember 29-e óta már ebben a statisztikai mutatóban is Magyarország a sereghajtó.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás