+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. október 19. hétfő, 07:08
Nagy a baj Csehországban, ha már a kocsmák is bezárnak, márpedig múlt szerda óta az éttermek, bárok és kávézók sem adhatnak ki helyben fogyasztásra ételt-italt. Az ok: az első hullámot még példaértékűen kezelő ország beleroskad az exponenciálisan növekvő esetszámokba, melyekből népességarányosan egész Európában Csehországban regisztrálnak a legtöbbet. A helyzet viszont nem úgy tűnik, mintha a helyieket nagyon megrémítené. Képriport Prágából!

MÚLT PÉNTEKEN TÖBB, MINT 11 EZER KORONAVÍRUSOS ESETET RÖGZÍTETTEK CSEHORSZÁGBAN AZ ELŐZŐ NAP VÉGZETT, CSAKNEM 38 EZER TESZTBŐL. A POZITIVITÁSI RÁTA BRUTÁLISAN MAGAS, CSAKNEM 30 SZÁZALÉKOS VOLT AZON A NAPON, AZ ELMÚLT KÉT HÉT ADATAIT NÉZVE PEDIG CSEHORSZÁGBAN RÖGZÍTETTÉK NÉPESSÉGARÁNYOSAN A LEGTÖBB ESETET EGÉSZ EURÓPÁBAN. A HELYZET TEHÁT FINOMAN SZÓLVA SEM FÉNYES...

 

 

...PEDIG EZ A KÉP CSUPÁN HÁROM HÓNAPJA KÉSZÜLT. AKKOR EGY HELYI VÁLLALKOZÓ KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A PRÁGAIAK 500 MÉTER HOSSZAN ASZTALOKAT ÉS LÓCÁKAT TOLTAK ÖSSZE A KÁROLY-HÍDON, HOGY SZIMBOLIKUS BÚCSÚBULIT TARTSANAK A KORONAVÍRUSNAK. AZ ANGOL ERRE MONDJA, HOGY AGED LIKE MILK. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

TAVASSZAL PEDIG MÉG A CSEH JÁRVÁNYKEZELÉST VALÓSÁGOS SIKERSZTORIKÉNT EMLEGETTÉK, FŐLEG NYUGAT-EURÓPÁVAL SZEMBEN. A JÁRVÁNY KÖZELEDTÉVEL A KORMÁNY NAGYON HAMAR LÉPETT, ÉS HOZOTT OLYAN INTÉZKEDÉSEKET, MINT PÉLDÁUL A KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS. AZTÁN JÖTT A NYÁR, A SZIGORÍTÁSOKAT FELOLDOTTÁK, A KORMÁNY PEDIG SZINTE EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÜLT A MÁSODIK HULLÁMRA.

 

 

MEG IS LETT AZ EREDMÉNYE: A NÖVEKVŐ ESETSZÁMOK MELLETT A KONTAKTKUTATÁS BEDŐLT, ÉS ANNAK IS FENNÁLT A VESZÉLYE, HOGY NEM LESZ ELÉG KÓRHÁZI ÁGY MINDENKI ELLÁTÁSÁRA. A KORMÁNY ELŐBB A BÁROK ÉS ÉTTERMEK NYITVATARTÁSI IDEJÉT KORLÁTOZTA, DE MÚLT SZERDÁTÓL KEZDVE NOVEMBER 3-IG TELJESEN BE IS ZÁRATTA ŐKET.

 

 

AZ ÉTTERMEK CSAK ELVITELRE ÉS KISZÁLLÍTÁSRA DOLGOZHATNAK, A TERASZOKON, VAGY A BELSŐ HELYISÉGEKBEN LEÜLNI TILOS (ERRE SZÓLÍT FEL A FENTI KÉP CETLIJE IS). ELVILEG A KÖZTERÜLETI ALKOHOLFOGYASZTÁS IS TILOS, DE EBBE PÉLDÁUL A FORRALT BOR MÁR NEM IS SZÁMÍT BELE. 

 

 

EZT A KÁVÉZÓT SEM AZ SZFE-SEK SZÁLLTÁK MEG, CSUPÁN AZ ASZTALOKAT ÉS SZÉKEKET KERÍTETTÉK LE. ETTŐL PERSZE MÉG ELVITELES KÁVÉÉRT SZOROSAN EGYMÁSHOZ TAPADVA SORBAN ÁLLNI SZABAD.

 

AZ INTÉZKEDÉS HATÁSA KISZÁMÍTHATÓ: MEGLEHET, BENT NEM SZABAD ENNI-INNI, DE KINT MÁR SEMMI AKADÁLYA. 

 

A KORLÁTOZÁSOK NAGY VESZTESEI AZ ÉTTERMEK, JÓ FELÜK MÁR KI SEM NYITOTT AZ ÚJ RENDELKEZÉSEK MIATT.

 

A NAGY NYERTESEK PEDIG A KAJAFUTÁR-CÉGEK, HISZEN ELVITELRE VAGY KISZÁLLÍTÁSSAL RENDELNI TOVÁBBRA IS LEHET.

 

A VESZTESEK KÖZÉ TARTOZNAK A TÖMEGTURIZMUS LEGVISSZATASZÍTÓBB MELLÉKTERMÉKEI, A BIZSU- ÉS SZUVENÍRBOLTOK, A THAIMASSZÁZS-SZALONOK. A PRÁGÁRA JELLEMZŐ (ÉS A BUDAPESTIHEZ HASONLÓ SZÍNVONALÚ) TURISTATÖMEG MEGTIZEDELŐDÖTT, ÍGY A KÜLFÖLDIEKNEK NAGY ÁRRÉSSEL ÉRTÉKTELEN CSECSEBECSÉKET ELADÓ BOLTOK MOST KONGANAK AZ ÜRESSÉGTŐL.

 

DE VAN, AKI MEGPRÓBÁL ALKALMAZKODNI, ÉS ELKEZD MONDJUK DIVATOS MASZKOKAT ÁRULNI, VAGY JÓKORA KEDVEZMÉNNYEL PRÓBÁLJA BECSALOGATNI A – JELENLEG LEGINKÁBB CSEH – TURISTÁKAT. 

 

A TÖMEGTURIZMUS MINDEN HÁTRÁNYÁVAL EGYÜTT A HELYIEK SEM VITATJÁK, HOGY A TURISTÁK RENGETEG PÉNZT HOZNAK A VÁROSBA. DE HA LEGALÁBB A MINDENT ELÖNTŐ GICCS ELTŰNNE A TÖRTÉNELMI BELVÁROSBÓL A JÁRVÁNY MIATT, LEGALÁBB MONDHATNÁM, HOGY VOLT ÉRTELME A KORONAVÍRUSNAK.

 

ENNÉL FÁJÓBB PONT, HOGY A BELTÉRI RENDEZVÉNYEK TILALMÁT NEM ÚSZTA MEG A KULTÚRA – MOZIK, SZÍNHÁZAK, KONCERTTERMEK ÉS MÚZEUMOK – SEM: OKTÓBER 12. ÉS NOVEMBER 3. KÖZÖTT BEZÁRTAK, AZ ELŐADÁSAIKAT PEDIG TÖRÖLTÉK.

 

MÚLT HÉTFŐN „NE ÁLLÍTSD LE A KULTÚRÁT!” (#KULTURUNEZASTAVÍŠ) SZLOGENNEL RENGETEG KULTURÁLIS INTÉZMÉNY FÖLÉ VILÁGÍTOTTAK FEHÉR FÉNYSUGARAT. NEM BATMANT HÍVTÁK PRÁGÁBA, A SZIMBOLIKA SZERINT A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK OLYANOK A LAKOSOKNAK, MINT A VILÁGÍTÓTORNYOK A TENGERÉSZEKNEK: REMÉNYT ADNAK ÉS UTAT MUTATNAK A SÖTÉTSÉGBEN. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

VÉGÜL PÁR SZÓ A FEGYELEMRŐL. A MAGYARORSZÁGON (FŐLEG NYÁRON) HÓDÍTÓ ORR, VAGY ÁLL ALATT HORDOTT MASZKTREND CSEHORSZÁGRA NEM TERJED KI.

 

 

AZ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA FEGYELMEZETTEN MASZKOT HORD, AHOL KELL: BELTÉRBEN, A BOLTOKBAN, MEGÁLLÓHELYEKEN ÉS ÁLLOMÁSOKON ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN.

 

A KÖTELEZŐN KÍVÜL VISZONT A CSEHEK NEM FOGJÁK ÖSSZETÖRNI MAGUKAT. A SZOMBAT DÉLUTÁN EGÉSZ ZSÚFOLT KÁROLY HÍDON PÉLDÁUL SZINTE CSAK AZ OLASZ KÖZTÉVÉ RAI OPERATŐRÉN VOLT MASZK (NANÁ, HISZEN OLASZORSZÁGBAN MÁR KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ)

 

REMÉNY ÉS BELETÖRŐDÉS: TALÁN ÍGY LEHET A LEGTÖMÖREBBEN ÖSSZEFOGLALNI, HOGY MILYEN MOST AZ ÉLET EURÓPA LEGFERTŐZÖTTEBB ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSÁBAN. A TAVASZRA JELLEMZŐ TÖMEGPÁNIKNAK NYOMA SINCS, IGAZ, A KATONÁS FEGYELEMNEK SEM. 

 

PRÁGA LEGINKÁBB SZERETNE, DE AZ ELVESZTETT SZABADSÁGÁBÓL CSAK AKKOR KAP VISSZA VALAMENNYIT, HA A VÍRUS REPRODUKCIÓS RÁTÁJA BEZUHAN 1 ALÁ. MOST MÁSFÉLNÉL JÁR.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás