+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. október 19. hétfő, 07:08
Nagy a baj Csehországban, ha már a kocsmák is bezárnak, márpedig múlt szerda óta az éttermek, bárok és kávézók sem adhatnak ki helyben fogyasztásra ételt-italt. Az ok: az első hullámot még példaértékűen kezelő ország beleroskad az exponenciálisan növekvő esetszámokba, melyekből népességarányosan egész Európában Csehországban regisztrálnak a legtöbbet. A helyzet viszont nem úgy tűnik, mintha a helyieket nagyon megrémítené. Képriport Prágából!

MÚLT PÉNTEKEN TÖBB, MINT 11 EZER KORONAVÍRUSOS ESETET RÖGZÍTETTEK CSEHORSZÁGBAN AZ ELŐZŐ NAP VÉGZETT, CSAKNEM 38 EZER TESZTBŐL. A POZITIVITÁSI RÁTA BRUTÁLISAN MAGAS, CSAKNEM 30 SZÁZALÉKOS VOLT AZON A NAPON, AZ ELMÚLT KÉT HÉT ADATAIT NÉZVE PEDIG CSEHORSZÁGBAN RÖGZÍTETTÉK NÉPESSÉGARÁNYOSAN A LEGTÖBB ESETET EGÉSZ EURÓPÁBAN. A HELYZET TEHÁT FINOMAN SZÓLVA SEM FÉNYES...

 

 

...PEDIG EZ A KÉP CSUPÁN HÁROM HÓNAPJA KÉSZÜLT. AKKOR EGY HELYI VÁLLALKOZÓ KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A PRÁGAIAK 500 MÉTER HOSSZAN ASZTALOKAT ÉS LÓCÁKAT TOLTAK ÖSSZE A KÁROLY-HÍDON, HOGY SZIMBOLIKUS BÚCSÚBULIT TARTSANAK A KORONAVÍRUSNAK. AZ ANGOL ERRE MONDJA, HOGY AGED LIKE MILK. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

TAVASSZAL PEDIG MÉG A CSEH JÁRVÁNYKEZELÉST VALÓSÁGOS SIKERSZTORIKÉNT EMLEGETTÉK, FŐLEG NYUGAT-EURÓPÁVAL SZEMBEN. A JÁRVÁNY KÖZELEDTÉVEL A KORMÁNY NAGYON HAMAR LÉPETT, ÉS HOZOTT OLYAN INTÉZKEDÉSEKET, MINT PÉLDÁUL A KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS. AZTÁN JÖTT A NYÁR, A SZIGORÍTÁSOKAT FELOLDOTTÁK, A KORMÁNY PEDIG SZINTE EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÜLT A MÁSODIK HULLÁMRA.

 

 

MEG IS LETT AZ EREDMÉNYE: A NÖVEKVŐ ESETSZÁMOK MELLETT A KONTAKTKUTATÁS BEDŐLT, ÉS ANNAK IS FENNÁLT A VESZÉLYE, HOGY NEM LESZ ELÉG KÓRHÁZI ÁGY MINDENKI ELLÁTÁSÁRA. A KORMÁNY ELŐBB A BÁROK ÉS ÉTTERMEK NYITVATARTÁSI IDEJÉT KORLÁTOZTA, DE MÚLT SZERDÁTÓL KEZDVE NOVEMBER 3-IG TELJESEN BE IS ZÁRATTA ŐKET.

 

 

AZ ÉTTERMEK CSAK ELVITELRE ÉS KISZÁLLÍTÁSRA DOLGOZHATNAK, A TERASZOKON, VAGY A BELSŐ HELYISÉGEKBEN LEÜLNI TILOS (ERRE SZÓLÍT FEL A FENTI KÉP CETLIJE IS). ELVILEG A KÖZTERÜLETI ALKOHOLFOGYASZTÁS IS TILOS, DE EBBE PÉLDÁUL A FORRALT BOR MÁR NEM IS SZÁMÍT BELE. 

 

 

EZT A KÁVÉZÓT SEM AZ SZFE-SEK SZÁLLTÁK MEG, CSUPÁN AZ ASZTALOKAT ÉS SZÉKEKET KERÍTETTÉK LE. ETTŐL PERSZE MÉG ELVITELES KÁVÉÉRT SZOROSAN EGYMÁSHOZ TAPADVA SORBAN ÁLLNI SZABAD.

 

AZ INTÉZKEDÉS HATÁSA KISZÁMÍTHATÓ: MEGLEHET, BENT NEM SZABAD ENNI-INNI, DE KINT MÁR SEMMI AKADÁLYA. 

 

A KORLÁTOZÁSOK NAGY VESZTESEI AZ ÉTTERMEK, JÓ FELÜK MÁR KI SEM NYITOTT AZ ÚJ RENDELKEZÉSEK MIATT.

 

A NAGY NYERTESEK PEDIG A KAJAFUTÁR-CÉGEK, HISZEN ELVITELRE VAGY KISZÁLLÍTÁSSAL RENDELNI TOVÁBBRA IS LEHET.

 

A VESZTESEK KÖZÉ TARTOZNAK A TÖMEGTURIZMUS LEGVISSZATASZÍTÓBB MELLÉKTERMÉKEI, A BIZSU- ÉS SZUVENÍRBOLTOK, A THAIMASSZÁZS-SZALONOK. A PRÁGÁRA JELLEMZŐ (ÉS A BUDAPESTIHEZ HASONLÓ SZÍNVONALÚ) TURISTATÖMEG MEGTIZEDELŐDÖTT, ÍGY A KÜLFÖLDIEKNEK NAGY ÁRRÉSSEL ÉRTÉKTELEN CSECSEBECSÉKET ELADÓ BOLTOK MOST KONGANAK AZ ÜRESSÉGTŐL.

 

DE VAN, AKI MEGPRÓBÁL ALKALMAZKODNI, ÉS ELKEZD MONDJUK DIVATOS MASZKOKAT ÁRULNI, VAGY JÓKORA KEDVEZMÉNNYEL PRÓBÁLJA BECSALOGATNI A – JELENLEG LEGINKÁBB CSEH – TURISTÁKAT. 

 

A TÖMEGTURIZMUS MINDEN HÁTRÁNYÁVAL EGYÜTT A HELYIEK SEM VITATJÁK, HOGY A TURISTÁK RENGETEG PÉNZT HOZNAK A VÁROSBA. DE HA LEGALÁBB A MINDENT ELÖNTŐ GICCS ELTŰNNE A TÖRTÉNELMI BELVÁROSBÓL A JÁRVÁNY MIATT, LEGALÁBB MONDHATNÁM, HOGY VOLT ÉRTELME A KORONAVÍRUSNAK.

 

ENNÉL FÁJÓBB PONT, HOGY A BELTÉRI RENDEZVÉNYEK TILALMÁT NEM ÚSZTA MEG A KULTÚRA – MOZIK, SZÍNHÁZAK, KONCERTTERMEK ÉS MÚZEUMOK – SEM: OKTÓBER 12. ÉS NOVEMBER 3. KÖZÖTT BEZÁRTAK, AZ ELŐADÁSAIKAT PEDIG TÖRÖLTÉK.

 

MÚLT HÉTFŐN „NE ÁLLÍTSD LE A KULTÚRÁT!” (#KULTURUNEZASTAVÍŠ) SZLOGENNEL RENGETEG KULTURÁLIS INTÉZMÉNY FÖLÉ VILÁGÍTOTTAK FEHÉR FÉNYSUGARAT. NEM BATMANT HÍVTÁK PRÁGÁBA, A SZIMBOLIKA SZERINT A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK OLYANOK A LAKOSOKNAK, MINT A VILÁGÍTÓTORNYOK A TENGERÉSZEKNEK: REMÉNYT ADNAK ÉS UTAT MUTATNAK A SÖTÉTSÉGBEN. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

VÉGÜL PÁR SZÓ A FEGYELEMRŐL. A MAGYARORSZÁGON (FŐLEG NYÁRON) HÓDÍTÓ ORR, VAGY ÁLL ALATT HORDOTT MASZKTREND CSEHORSZÁGRA NEM TERJED KI.

 

 

AZ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA FEGYELMEZETTEN MASZKOT HORD, AHOL KELL: BELTÉRBEN, A BOLTOKBAN, MEGÁLLÓHELYEKEN ÉS ÁLLOMÁSOKON ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN.

 

A KÖTELEZŐN KÍVÜL VISZONT A CSEHEK NEM FOGJÁK ÖSSZETÖRNI MAGUKAT. A SZOMBAT DÉLUTÁN EGÉSZ ZSÚFOLT KÁROLY HÍDON PÉLDÁUL SZINTE CSAK AZ OLASZ KÖZTÉVÉ RAI OPERATŐRÉN VOLT MASZK (NANÁ, HISZEN OLASZORSZÁGBAN MÁR KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ)

 

REMÉNY ÉS BELETÖRŐDÉS: TALÁN ÍGY LEHET A LEGTÖMÖREBBEN ÖSSZEFOGLALNI, HOGY MILYEN MOST AZ ÉLET EURÓPA LEGFERTŐZÖTTEBB ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSÁBAN. A TAVASZRA JELLEMZŐ TÖMEGPÁNIKNAK NYOMA SINCS, IGAZ, A KATONÁS FEGYELEMNEK SEM. 

 

PRÁGA LEGINKÁBB SZERETNE, DE AZ ELVESZTETT SZABADSÁGÁBÓL CSAK AKKOR KAP VISSZA VALAMENNYIT, HA A VÍRUS REPRODUKCIÓS RÁTÁJA BEZUHAN 1 ALÁ. MOST MÁSFÉLNÉL JÁR.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás