+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 18. vasárnap, 12:37
Az osztrák kancellár naponta hatezer új osztrák fertőzöttről és lehetséges lezárásokról is beszélt videóüzenetében. A járvány megállítása szerinte közös felelősség, és a turisztikai munkahelyeket is félti.

Facebookon megosztott videóban üzent az osztrákoknak Sebastian Kurz kancellár. Az ÖVP-s politikus szerint az osztrákokon „koronafáradtság” vett erőt, amit meg tud érteni, ugyanakkor figyelmeztetett:

 

„ha nem sikerül megfékeznünk a járvány terjedését, decemberben naponta hatezer új fertőzött is lehet, három héttel később pedig kétszer ennyi” – fogalmazott.

 

A kezdődő influenzajárvánnyal együtt szerinte így az ország az intenzívellátási kapacitásainak határát is elérné. Egyelőre azonban szerinte nincsen probléma, mert „a 2500 intenzív ellátásban használatba vehető ágyak közül ezret tartunk fenn koronavírusos betegeknek – ezekből jelenleg 120 foglalt.” Csehországgal példálózva – ahol az utóbbi napokban rendre 8-10 ezer új fertőzést regisztrálnak – azonban arra figyelmeztett, hogy ez hamarosan megváltozhat.

 

 

Le kellene mondani a társasági életről

 

Kurz szerint „mindenkin múlik”, hogy elkerülhető-e egy újabb kijárási korlátozás elrendelése, ehhez viszont „mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét”.

 

„Ha az ünnepségekről; privát, nagycsoportos összejövetelekről lemondunk, megállíthatjuk a fertőzés terjedését és az iskolákat, a gazdaságot, valamint a társasági és társadalmi élet egyes részeit is nyitva hagyhatjuk” – mondta a kancellár.

 

Szerinte egyébként egy második lezárás drámaian hatna a gazdaságra is. „Minél magasabbak a fertőzésszámok, annál nagyobbak a gazdasági károk is.”

 

A főleg a téli időszakban a síturizmusra jelentősen támaszkodó osztrák gazdasággal kapcsolatban kifejtette:

 

„minél több a fertőzés, annál kevesebb vendég jön, és annál nagyobbak a károk. Ez rengeteg munkahelybe kerül. Ezért össze kell tartanunk, a fertőzésszámokat pedig meg kell fognunk, hogy ezzel is csökkentsük a gazdaságot és a foglalkoztatást ért károkat.”

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban mindenesetre azt javasolta a magyaroknak: az idei síszezonban mondjanak le a külföldi utazásokról. Tavasszal pedig még arról beszélt, hogy Ausztriára „laboratóriumként” tekint, amely mintául szolgál Magyarországnak. Márpedig, ahogy azt mi is megírtuk, az osztrákoknak eszük ágában sincs bezárni a sípályáikat.

 

Az időseket kell védeni, de a fiatalok sem tehetnek akármit

 

A 34 éves kancellár úgy látja, nem lehet megoldás az, hogy a nem veszélyeztetett korcsoportba tartozó fiatalokat hagyják a megszokott életüket folytatni, míg az idősebbeket elkülönítik.

 

„Nem szeretnék ilyen társadalomban élni” – mondta erre.

 

Szerinte ez azért sem működőképes megoldás, mert a több fertőzéssel az idősekhez is biztosan könnyebb jut el a vírus, akárhogy is védik őket. Ugyanakkor elmondta, „a sérülékény csoportokat, különösen az időseket a lehető legjobban kell védenünk.”

 

Kurz hangsúlyozta, csak akkor lehet megnyugodni, ha rendelkezésre áll majd védőoltás az újfajta koronavírus ellen – ennek érkezésére ő legkésőbb jövő nyárig számít. Az ősz és a tél azonban komoly kihívás elé állítja még az országot.

 

Nő a fertőzésszám Ausztriában

 

Miután október 5-én Kurz egy közeli munkatársáról kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, a kancellár minden programját lemondta, ugyanakkor a karantént nem érezte indokoltnak. Nem sokkal később a tesztje negatív eredménnyel érkezett vissza.

 

Ausztriában jelenleg 13 474 aktív koronavírusos esetet tartanak nyilván. Az utóbbi napokban jelentősen, rendszerint ezer fölött nőtt a regisztrált fertőzések száma. A járvány eddig 893 életet követelt az országban.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás