+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. október 15. csütörtök, 13:13
A sajtó elé állt Pálinkás József akadémikus Fideszből kiábrándult jobboldaliakat megszólítani akaró Új Világ Néppártja. Megmérkőznének a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, tagjaiknak tilos lenne hazudniuk, és szeretnék, ha jelöltjeik közül páran az ellenzék közös egyéni jelöltjei lehetnének 2022-ben.
„Légy boldog Magyarországon!”

 

– ezzel a szlogennel bontott zászlót Pálinkás József volt MTA-elnök, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének új pártja, az Új Világ Néppárt (ÚVNP). Mint azt a párt alapvetéseit ismertető, csütörtöki online sajtótájékoztatón a párt másik alapítója, Lantos Gabriella egészségügyi szakértő elmondta: pártjuk még olyannyira friss, hogy azt a bíróság október 5-én jegyezte be, és az erről szóló dokumentumokat is pár napja vették csak kézhez.

 

A párt alapítói között van még az LMP korábbi elnökségi tagja, Ábrahám Júlia, aki még a 2018-as választásokat követő etikai eljárások hatására lépett ki az LMP-ből. A sajtótájékoztatón további alapítókat is megneveztek Pálinkásék: így például az Új Világ Néppártban folytatja politikai karrierjét

 

+ az SZDSZ egyik alapítója, korábbi ljubljanai nagykövet, 2015-től 2018-ig pedig a Fodor Gábor-féle Liberálisoknál tevékenykedő Szent-Iványi István,

 

+ Stelli-Kis Sándor ügyvéd, valamint

 

+ Fekete László vállalatvezető.

 

Így együtt ők öten alkotják az új párt elnökségét. Lantos Gabriella szerint ebből is látszik, hogy ők valóban a néppártiságra törekszenek: eddigi tagjaik között a szakmunkástól a professzorig, a konzervatívtól a liberális és zöld beállítottságú emberig mindenki megtalálható. Arra az újságírói felvetésre, hogy ez a színes felállás eléggé hasonlít a Momentuméhoz, Lantos Gabriella úgy reagált:

 

„A momentumosok anyukája és apukája is lehetnénk!”

 

Ehhez azt is hozzátették az ÚVNP-sek, hogy – ellentétben a Momentummal – ők képesek lehetne megszólítani és a Fidesztől elcsábítani az idősebb korosztályba tartozókat is.

 

LANTOS GABRIELLA, PÁLINKÁS JÓZSEF ÉS ÁBRAHÁM JÚLIA.

 

Kiket képvisel ez a párt?

 

És pont ez adhatja a párt értelmét a jelenlegi politikai viszonyok között, ha valóban sikerül szavazói csoportokat elvinnie a Fidesztől. Arra a választ előzetesen nem lehetett tudni, hogy az ÚVNP kiket akar képviselni, de mint az Azonnali is elég jól megtippelte: az Új Világ Néppárt elsősorban azt a polgári, konzervatív értékrendet hivatott képviselni, ami a Fideszből kiábrándult, ám a jelenlegi ellenzéki pártokra sem szavazni akaró Fidesz-árvákat, valamint a bizonytalanokat szólíthatja meg – szóval azokat, akiket a múlt vasárnapi szerencsi időközi választáson nem sikerült megszólítania az ellenzéknek.

 

Mint azt Ábrahám Júlia a sajtótájékoztatón az időközi választásra célozva el is mondta: pont emiatt a párt elsődleges célcsoportja a bizonytalanok, a kiábrándultak, valamint a politikát hagyományosan jobban elutasító nők. Ábrahám a nőkkel kapcsolatban hangsúlyozta: „az új világ része” az, hogy több nő legyen a politikában, így nekik kifejezetten céljuk a nők bevonása a közéletbe. Mert

 

„ahol több a női politikus, több a kompromisszum és több a boldogság”.

 

De egyébként – mint azt a sajtótájékoztatón Pálinkás hangsúlyozta is – az Új Világ Néppárt nem rétegpárt akar lenni, várnak oda mindenkit, aki egy boldogabb, tisztességesebb világban szeretne élni.

 

Mivel akarják megszólítani Pálinkásék a választókat?

 

Ennek érdekében – mint Pálinkás József elmondta – egy pragmatikus, a problémák megoldására, az ellenségkeresés helyett a higgadt, józan kompromisszumkeresésre és a transzparens gazdasági viszonyok megteremtésére fókuszáló pártot hoztak létre. Ahogy Ábrahám Júlia a jelenlegi kormány kritikájaként megfogalmazta: „Mi nem vagyunk szerelmesek a hatalomba, vissza fogjuk hozni a tisztességet a politikába!”

 

Ennek szellemében az csatlakozhat a párthoz, aki elfogadja a párt 17 pontos etikai kódexét, ami tartalmazza például azt, hogy az ÚVNP tagjainak tilos a gyűlöletbeszéd, és mindig igazat kell mondaniuk. Pálinkás kiemelte: törekszenek arra is, hogy elismert szakemberekkel töltsék fel a pártot. A párt rövid programja itt olvasható: többek közt bevezetnék az eurót, csatlakoztatnák Magyarországot az Európai Ügyészséghez, EU-pártibb külpolitikát folytatnának, jobban fejlesztenék a kisvállalkozásokat, az uniós pénzeket a kkv-k felé is irányítanák a multik mellett, többet költenének az oktatásra, bezárnák a szénerőműveket, betétdíjat vezetnének be a PET-palackokra, megemelnék az ápolók fizetését.

 

Belemennek-e Pálinkásék az összefogásba?

 

Pálinkás József a sajtótájékoztatón egyből kiemelte, hogy 2022-ben egy kormányzóképes alternatívát szeretnének nyújtani a választóknak – joggal merül fel ekkor a kérdés, hogy a jelenlegi hatpárti ellenzéki összefogással szemben kívánják-e ezt tenni. Az Azonnali ezt firtató kérdésére Pálinkás József elmondta:

 

széleskörű egyetértés van abban a Fideszen kívüli világban, hogy az egyéni választókerületekben egy az egy ellen kell indulni – ezt a meggyőződést az Új Világ Néppárt is osztja.

 

Azt, hogy ezen túlmenően szükségét látja-e a párt az ellenzékkel való szorosabb együttműködésre, például a listaállítás vagy a választási programírás tekintetében, Pálinkás még nem tudott válaszolni: mint mondta, ők nyitottak az együttműködésre, de ennek módjáról akkor van értelme dönteni, ha már látják, mekkora választói támogatást tudnak felmutatni. Arra azért újságírói kérdésre kitért Ábrahám Júlia, hogy az ellenzéki előválasztásokon meg fogják mérettetni magukat saját jelöltekkel. Pálinkás József a Magyar Hangnak adott interjújában azt is elmondta:

 

ő maga szívesen elindulna egy miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

 

Lesz-e nemi kvóta az ÚVNP-ben?

 

Tekintve, hogy Pálinkásék a sajtótájékoztató alatt többször hangsúlyozták, hogy milyen fontosnak tartják a nők bevonását a politikába, releváns kérdés, hogy az Új Világ Néppárt jelenlegi tagságának hány százaléka nő. Az Azonnalinak válaszolva Ábrahám Júlia elmondta: egyelőre abból tudnak főzni, ami van, így tehát a két női alapítón kívül – a párt bejegyzését követően – további két nőt vettek fel a pártba, de ez – mint Ábrahám hangsúlyozta – csak a kezdet. Ábrahám azt is elmondta, hogy

 

nemi kvótákat bevezetni egyelőre nem szándékoznak, erről akkor kell gondolkodni, ha már elegen lesznek a pártban.

 

Hogy ez nagyságrendileg mekkora tagságot jelent, arra a volt LMP-s politikus nem tért ki, azt viszont elmondta: ha ahogy remélik, sok nő lép be hozzájuk, nem is lesz szükség kvótára, és a cél az lenne, hogy kvóták nélkül, természetes módon tudják bevonni a nőket a politikába.

 

PÁLINKÁS A MINISZTERELNÖK-JELÖLTSÉGÉRT IS RINGBE SZÁLLNA.

 

Lesz-e parlamenti képviselete Pálinkáséknak?

 

Olyan értelemben biztos nem, hogy a törvényhozásba bekerülni legközelebb 2022-ben lesz lehetőségük. Azonban, mint azt Azonnalinak a Jobbikból kilépett, így most független országgyűlési képviselő, Bencsik János elmondta: ő szívesen beviszi a parlamentbe és képviseli az Új Világ Néppárt számára fontos ügyeket a saját értékrendje szerint. Kérdésünkre, hogy Pálinkásék élnének-e ezzel a lehetőséggel, Lantos Gabriella egyértelmű igennel válaszolt, hiszen szerinte a jó javaslatoknak be kell kerülnie a parlamentbe, és minden támogatásra szükség van. Pálinkás József ezt azzal egészítette ki, hogy

 

nem csupán Bencsik János, hanem minden parlamenti képviselő felé nyitottak e tekintetben.

 

Persze – ahogy azt Lantos hozzátette – afelől nincsenek illúzióik, hogy a Fidesz-KDNP ezekhez a javaslatokhoz minden bizonnyal elutasítóan fog hozzáállni.

 

NYITÓKÉP: Arno Mikkor (EU2017EE) / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás