+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 14. szerda, 11:20
Bő egy hetet töltött Magyarország a sárga besorolású országok listáján, amelyre a román hatóságok a járványhelyzet alakulása miatt tették fel hazánkat. Emiatt a Magyarországról Romániába utazókra mostanáig karantén várt, de csütörtöktől ennek vége. Na, de meddig?

A román hatóságok aktualizálták a sárga, azaz járványügyi szempontból magas kockázatú országos jegyzékét, amely listáról lekerült Magyarország, így,

 

aki október 15-től, azaz csütörtöktől utazik keleti szomszédunkhoz, már nem kell ott kéthetes hatósági karanténba, illetve otthoni elkülönítésbe vonuljon.

 

Az Azonnali megkérdezte, vajon mi az oka annak, hogy Magyarországról most hirtelen szabad lett a beutazás Romániába, és mire számíthatnak azok, akik csak néhány napja léptek be Románia területére hazánkból, és elkülönítésbe kerültek. 


Kérdéseinkkel megkerestük Dr. Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjét, hogy világosítson fel, és mondja el, mi is történik most Romániában.

 

Elmondása szerint Magyarország azért került le a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájáról, mert a hivatalos adatok szerint Magyarországon a vírus fertőzési rátája jelenleg alacsonyabb, mint Romániában.

 

Ez az arány viszont hetente változik, így könnyen megtörténhet, hogy ismét számítani kell a beutazási korlátozásokra.

 

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. A fertőzési ráta azt jelenti ebben az esetben, hogy 100 ezer lakosra az adott időszakban hány aktív koronavírus-fertözött jutott.

 

A román hatóságok október 7-én tették fel Magyarországot is a sárga besorolású országok listájára, az akkori adatok szerint Magyarországon 129,1 aktív fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

 

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője elmondta azt is, hogy a mostani lazítások

 

nem érvényesek azokra, akik pár napja utaztak be Romániába és két hetes elkülönítést kaptak. Nekik bizony le is kell azt ülniük.

 

„Minden jogszabály onnantól kezdve válik érvényessé, hogy életbe lép, tehát visszamenőlegesség nincs”- mondta Dr. Tar Gyöngyi.

 

Hatósági karanténra azokat kötelezték eddig Romániában, akik a sárga besorolású országokból Romániába belépve nem tudták igazolni, hogy van hová elvonulniuk otthoni elkülönítésbe.

 

Mint az Azonnalinál megírtuk, Romániában egyre jobban terjed a koronavírus-járvány,

 

a kötelező szabadtéri maszkviselést is egyre több helyen rendelik el az országban.

 

Romániában kedden 3130 új koronavírus-fertőzöttet jelentett be a román operatív törzs.

 

Magyarország területére nem magyar állampolgár még mindig csak jól meghatározott esetben léphet be.  Meghatározott esetnek számít a bírósági eljárásban történő részvétel, egészségügyi kezelés, vagy magyar oktatási intézményeknél érvényes hallgatói vagy a tanulói jogviszony, hozzátartozó gondozása, ápolása, illetve családi eseményeken (esküvő, temetés) való részvétel. Ezekről részletesen a Konzuli Tájékoztatás honlapján lehet érdeklődni. A Magyarországon érvényes szabályzatokról még többet az Országos Rendőrfőkapitányság honlapján lehet többet megtudni.

 

NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás