+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 4. csütörtök, 18:17
Csütörtöktől nem kell két negatív PCR-tesztet felmutatni és karanténkötelezettség sincs, ha Szerbiába akarunk belépni. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez könnyelműségre csábítson: visszatérés esetén maradnak az eddigi szabályok. Az ingázókra vonatkozó speciális szabályok megmaradtak, nekik eddig sem kellett a teszt vagy a karantén.

Csütörtöktől már Magyarországról is be lehet lépni Szerbiába negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül – közölte a szerb kormány. Szerdán ugyanerről számolt be Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetségének elnöke a Facebook-oldalán, ugyanakkor Pásztor szerint a szerb kormány mindezt azután jelentette be, hogy Pásztor szerda reggel Aleksandar Vučićtyal, a szerb köztársasági elnökkel tárgyalt: 

 

„melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”.

 

Miután Pásztor átjárhatóságról beszél, ezért a kérdés az, hogy amennyiben valaki könnyített módon lép be Szerbiába, visszafelé is ugyanígy jöhet-e, vagy akkor már vonatkozik rá az általános PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség? A kérdés már csak azért is felmerült sokakban, mert az erről szóló hírek egyáltalán nem tértek ki arra, hogy mi lesz akkor, ha valaki visszatér Magyarországra déli szomszédunktól, illetve mert a járvány tavaly tavaszi első hullámát követően a szerb-magyar határt nyitották meg először.

 

Kérdéseinkkel éppen ezért kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, majd az operatív törzset, ahova a Miniszterelnökségről irányítottak minket, de egyiktől sem kaptunk választ. Végül a kelebiai határrendészet munkatársa érdeklődésünkre határozottan kijelentette: a Magyarországra való belépésre vonatkozó rendelet nem változott, tehát

 

Szerbiából visszafelé fennmarad a PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség.

 

Jelenleg magyar állampolgár csak úgy léphet be külföldről, ha a hazaérkezése után tíz napot házi karanténban tölt (ha nem beteg, akkor is), de a karanténkötelezettség kiváltható, ha két negatív PCR-tesztet felmutat az ember öt napon belül, de legalább 48 óra különbséggel.

 

Külön szabályok vonatkoznak az ingázókra: a határ 30 kilométeres térségében élők eddig is teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphettek be, ha 24 órán belül visszatértek, és ebben a 30 kilométeres zónában maradtak a határ mindkét oldalán – igaz, ez a magyar szabály minden szomszédos országra érvényes.

 

Szerbiába eddig Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából már korábban is könnyítve lehetett belépni, most ehhez a listához csatlakozik Magyarország is. A szerb kormány közlése szerint már több mint 513 ezer embert oltottak be, a hétmilliós Szerbiában az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. 

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás