+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 10. kedd, 09:05
Több kijelölt határállomáson lehet majd gyorstesztet csináltatni, a szigorítások jövő héttől jöhetnek. Szlovákiában hétvégén másodszor is országos tesztelést tartottak.

A Denník N összefoglalója szerint a döntést a szlovákiai válságstáb hétfő délutáni ülésén hozták meg, eszerint

 

az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigén teszt szükséges majd, aminek meglétét ellenőrizni fogják a határon.

 

10-12 kijelölt határállomáson lehetőség lesz díjszabás ellenében antigén-tesztet készíttettni – a részleteket ezen a héten dolgozzák ki az illetékesek. Szlovákia eddig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de mostantól a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik. A beutazáshoz november 2. óta szükséges a negatív teszt, de annak meglétét eddig csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték, ez változik meg a tervek szerint november 16-tól, azaz jövő hétfőtől.

 

Másodszor is országos tesztelés, tervben a harmadik forduló

 

A november 7-8-i hétvégén megtartott országos tesztelésből kimaradtak azok a járások, ahol az egy héttel korábbi tesztelés során a lakosság fertőzöttsége nem haladta meg a 0,7 százalékot. A 79 szlovákiai járásból így ezúttal csak 45-ben volt mintavétel,

 

több mint 2 millió 40 ezer embert teszteltek le, közülük 13 509 személynél mutatta ki a teszt a vírust, ami 0,66 százalékos fertőzöttséget jelent

 

– mondta el Jaroslav Naď védelmi miniszter hétfő délután az Igor Matovič miniszterelnökkel és Roman Mikulec belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón. Egy héttel korábban a fertőzöttség 1,06 százalék volt, a mostani eredmény pedig a kormány értelmezése szerint a vírus terjedésének visszaszorulását jelzi. Az országos tesztelés harmadik fordulója két hét múlva jöhet, ekkor azonban már csak célzottan azokon a településeken lesz mintavétel, ahol a második körben egy százalék fölött volt a fertőzöttség. 

 

Mobil mintavételi pontok

 

Azokban a járásokban, ahol ezen a hétvégén nem volt tesztelés, hétfőn mobil tesztállomásokat állítottak fel – 25-öt országszerte – ahol bárki ingyenesen teszteltetheti magát. A tesztállomásokat az egészségügyi tárcának kellett volna biztosítania, de a minisztériumnak hétfő reggel csak 11 állomást sikerült megnyitnia a tervezett 25-ből. Ezt Igor Matovič az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí kudarcának tarta – Krajčí nem is vett részt a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Helyette Mikulec belügyminiszter jelentette be, hogy a tűzoltóság bevonásával délutánra sikerült mind a 25 mintavételi pontot kinyitni:

 

aki ezekben a járásokban teszteltetni akar, az általában a tűzoltószertárban teheti azt meg.

 

A hátrányos helyzetű gyerekek újra járhatnak iskolába

 

A váságstáb ülésén arról is döntés született, hogy részlegesen újranyitják az iskolákat. A jelenlegi korlátozások szerint csak a bölcsődék, óvodák és az általános iskolás alsó tagozatai működnek, felső tagozattól felfelé online folyik az oktatás.

 

A járvány első hulláma alatt 50 ezer gyerek esett ki teljesen az oktatásból,

 

akiknek a szociális hátterük miatt nem álltak rendelkezésükre azok az eszközök – számítógép, internet-hozzáférés –, amik a távoktatásban való részvételhez szükségesek lettek volna. Ezeknek a hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítani fogják az oktatást az iskolákban, a részleteket kedden jelenti be az oktatásügyi tárca.

 

NYITÓKÉPŽilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás