+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Vass Csaba
2020. október 12. hétfő, 18:40
Arról már sok szó esett, hogy mit gondol az orvostársadalom az orvosok és rezidensek bérének a megduplázásáról, de vajon mit gondolnak az orvostanhallgatók a kérdésről? Vajon emiatt mégis inkább otthon maradnának-e az egyetem után ahelyett, hogy Nyugat-Európában próbálnak szerencsét? Megkérdeztük őket!

Az elmúlt héten attól volt hangos a magyar sajtó, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, ami több ponton alakítja át az egészségügyet. A döntés értelmében az orvosok bére három lépcsőben megduplázódik, és a hálapénz elfogadását is büntetni fogják.

 

A béremelés hírére nem esett hasra a teljes orvostársadalom, némelyikük szerint hiába emelik meg az orvosok bérét, ha a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférésen nem javítanak. A hálapénzzel kapcsolatban pedig volt, aki úgy vélekedett, hogy a betegek orvost akarnak választani, és az eddigi és az új szabályozás sem teszi lehetővé, hogy az orvosválasztásért hivatalosan pénzt lehessen adni.

 

Mi az Azonnalinál arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti orvostanhallgatók mit szólnak a törvényhez, mennyire tartják azt jó ötletnek és a megemelt bérek ösztönzik-e őket arra, hogy mégis inkább Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után és ne valamelyik nyugat-európai kórházban kössenek ki. A megkérdezettek többsége pozitívan értékelte a törvényt, és örültek annak, hogy végre jelentősen nő az orvosok bére. Volt, aki Amerikából tért haza Magyarországra, és már korábban is úgy gondolkodott, hogy inkább a magyar egészségügyben dolgozna, míg más határozottan állítja, hogy ő bizony ki fog menni külföldre a diploma után.

 

Az általunk megkérdezett hallgatók többsége örült annak, hogy úgy látszik, rendeződni fog a hálapénzek kérdése is,

 

ami egyikük szerint egy „nagyon toxikus szokás” és a magyar népben, főleg az idősebb korosztályban mai napig benne van, hogy mindenféleképpen akarnak adni pénzt az orvosoknak.

 

Volt, aki a nyári gyakorlatának ideje alatt szembesült azzal, hogy egy beteg megijedt attól, hogy áthelyezik egy másik kórházba, mondván elfogyott a pénze.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás