+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Vass Csaba
2020. október 12. hétfő, 18:40
Arról már sok szó esett, hogy mit gondol az orvostársadalom az orvosok és rezidensek bérének a megduplázásáról, de vajon mit gondolnak az orvostanhallgatók a kérdésről? Vajon emiatt mégis inkább otthon maradnának-e az egyetem után ahelyett, hogy Nyugat-Európában próbálnak szerencsét? Megkérdeztük őket!

Az elmúlt héten attól volt hangos a magyar sajtó, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, ami több ponton alakítja át az egészségügyet. A döntés értelmében az orvosok bére három lépcsőben megduplázódik, és a hálapénz elfogadását is büntetni fogják.

 

A béremelés hírére nem esett hasra a teljes orvostársadalom, némelyikük szerint hiába emelik meg az orvosok bérét, ha a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférésen nem javítanak. A hálapénzzel kapcsolatban pedig volt, aki úgy vélekedett, hogy a betegek orvost akarnak választani, és az eddigi és az új szabályozás sem teszi lehetővé, hogy az orvosválasztásért hivatalosan pénzt lehessen adni.

 

Mi az Azonnalinál arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti orvostanhallgatók mit szólnak a törvényhez, mennyire tartják azt jó ötletnek és a megemelt bérek ösztönzik-e őket arra, hogy mégis inkább Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után és ne valamelyik nyugat-európai kórházban kössenek ki. A megkérdezettek többsége pozitívan értékelte a törvényt, és örültek annak, hogy végre jelentősen nő az orvosok bére. Volt, aki Amerikából tért haza Magyarországra, és már korábban is úgy gondolkodott, hogy inkább a magyar egészségügyben dolgozna, míg más határozottan állítja, hogy ő bizony ki fog menni külföldre a diploma után.

 

Az általunk megkérdezett hallgatók többsége örült annak, hogy úgy látszik, rendeződni fog a hálapénzek kérdése is,

 

ami egyikük szerint egy „nagyon toxikus szokás” és a magyar népben, főleg az idősebb korosztályban mai napig benne van, hogy mindenféleképpen akarnak adni pénzt az orvosoknak.

 

Volt, aki a nyári gyakorlatának ideje alatt szembesült azzal, hogy egy beteg megijedt attól, hogy áthelyezik egy másik kórházba, mondván elfogyott a pénze.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás