+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 9. péntek, 13:10
Lengyelországba mennek át az emberek, vagy titokban tartják meg a százfős esküvőket és családi ünnepségeket. Covid-pozitív szerzetesek kórházakban terjesztették a vírust.

Szlovákia a dinamikusan növekvő napi új esetszámok miatt október elsejétől szigorú, országos érvényű korlátozásokat és szükségállapotot vezetett be. Regionális szinten már korábban is voltak korlátozások: az egyes járásokat három járványügyi kategóriába sorolták a fertőzöttség alapján – ezzel egyrészt tájékoztatták a lakosságot, hogy mely járásokban magasabb a koronavírussal való megfertőződés kockázata, másrészt a narancssárga és vörös járásokra szigorúbb szabályok vonatkoztak, főleg a nagyobb létszámú rendezvényeket illetően.

 

A Denník N csütörtökön terjedelmes riportot közölt az észak-szlovákiai Zsolna megye lengyel határ melletti járásaiból, ahol a legdinamikusabban növekszenek az új esetszámok – mint kiderült, ez leginkább a korlátozások kijátszásával magyarázható.

 

A LENGYEL HATÁR MELLETTI TURDOSSIN KÖRNYÉKÉN TERJED A LEGDINAMIKUSABBAN A VÍRUS SZLOVÁKIÁBAN

 

Amikor a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív

 

A riportban az alsókubini Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője beszél közegészségügyi dolgozók által feltárt eseteketről és ezek körülményeiről.

 

+ A már az országos korlátozások előtt is vörös kategóriába sorolt járásokból a környező „zöld” járásokba jártak át sokan szórakozni, így lett „vörös” az egyik olyan járás is, ami most a leginkább érintett területek közé tartozik.

 

+ Több olyan eset is volt, hogy az esküvőket a korlátozásoknak megfelelően szűk körben tartották meg, de a több mint százfős lakodalmat pedig Lengyelországban, vagy otthon az udvarban.

 

+ Előfordult olyan lakodalom, ahol a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív volt. Ilyenkor a menyasszonytánc során gyakorlatilag az összes résztvevő közvetlen kapcsolatba került a vírussal.

 

+ Feltárták egy olyan nővér esetét is, aki tudta magáról, hogy pozitív, mégis elment egy lakodalomra.

 

+ Egy tanárnő rosszul adta meg teszteléskor a telefonszámát. Amikor a tesztje pozitív lett, nem tudták elérni, ezért a közegészségügyisek személyesen keresték fel – az iskolában találták meg tanítás közben.

 

Hiába a szigorú szabályok, ha nem tartják be őket

 

Turdossinban egy véletlen eset kontaktkutatása nyomán hoztak már az országos korlátozások bevezetése előtt szigorúbb intézkedéseket. Egy külföldi misszióba készülő ferences szerzetes tesztje lett pozitív, emiatt tesztelték a rendtársait is, így másik három szerzetesről is kiderült, hogy megfertőződtek. A szerzetesek addig rendszeresen látogattak kórházakban és otthon ápolt betegeket, ezek nyomán a közegészségügyisek újabb eseteket tártak fel. 

 

A korlátozások bevezetését követően több környékbeli cég elővigyázatosságból letesztelte az alkalmazottait, és így derült fény több mint száz újabb esetre a régióban. A korlátozások bevezetése után azonban a helyiek 

 

titokban továbbra is megtartották az esküvőket, az elsőáldozási és bérmálási családi ebédeket.

 

„Az emberek nem törődnek vele, nem tartják be az intézkedéseket, nagyon jól tudjuk, hogy továbbra is megtartják a nagy lakodalmakat és az ünnepségeket Lengyeországban, a határ túloldalán, ahol nekünk már nincs hatáskörünk” – nyilatkozta a Közegészségügyi Hivatal vezetője a Denník N-nek.

 

Szlovákiában csütörtökön rekordszámú új esetet regisztráltak: 1184 teszt lett pozítív, ennek ötödét, 238 fertőzöttet Zsolna megyében azonosítottak (Szlovákiában nyolc megye van a fővárosal együtt).

 

Eddig 16 910 fertőzöttet azonosítottak az országban, 5452-en gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből és 57 beteg halálozott el. 

 

NYITÓKÉP: Az Árvai-víztározó / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás