+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 27. vasárnap, 21:53
Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek.

A szavazatokat 100 százalékig feldolgozták, így hivatalos: a nagyobbik kormánypárt adja Mohács polgármesterét: Pávkovics Gábor 56,44 százalékkal magabiztosan győzött.

 

 

A Duna-parti kisváros, a sokácok hazai központja Magyarország egyik legjobboldalibb városa, annak szocialista polgármestere eleve úgy lett, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az újrázni kívánó fideszes polgármester, Szekó József váratlanul elhunyt. Az MSZP-s Csorbai Ferenc – aki egyébként a szocialista párt befolyásos háttéremberének, Puch Lászlónak a veje – maradt így az egyedüli induló, és bár többen kérték tőle, nem lépett vissza. Tavaly október 13-án így Mohácson alacsony részvétel mellett több, mint négyezren érvénytelenül szavaztak, míg érvényesen csak 1867 ember voksolt.

 

A helyi Fidesz a választás után megígérte, hogy ha máshogy nem megy, feloszlatják a képviselő-testületet, és így kényszerítenek ki új polgármester-választást. (Egyúttal a képviselőket is újra kell ilyenkor választani.) A koronavírus miatt egy kis csúszással, júliusban tette ezt meg a fideszes többség.

 

Csorbai az Azonnalinak júliusban azt mondta, az akkori döntését azóta sem bánta meg. A politikus a szeptember 27-i választáson már nem az MSZP logójával indult, hanem egy Változást Akarók Nemzedéke nevű egyesülettel, amit a helyi Momentumot leszámítva minden Mohácson jelen lévő ellenzéki párt támogatott. Csorbai 40,39 százalékot kapott a voksok több, mint felének feldolgozásakor, a harmadik induló, a mihazánkos Bernáth Csilla pedig 3,18 százalékot.

 

Az önkormányzati képviselő-testületben marad a fideszes többség: a 8 egyéni választókörzetetből 6-ban a kormánypártok jelöltjei nyertek, Csorbaiék 2-t hoztak el.

 

Az ellenzéki összefogás közel 40 százalékos eredménye nem olyan rossz annak tükrében, hogy 2014-ben Szekó József 69,72 százalékot szerzett, az MSZP, a DK és a Jobbik külön-külön induló jelöltjei együtt pedig 30,28-at. A szocialisták jelöltje egyébként már akkor is Csorbai volt, 11,71 százalékkal ő lett a második.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás