+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 27. vasárnap, 21:53
Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek.

A szavazatokat 100 százalékig feldolgozták, így hivatalos: a nagyobbik kormánypárt adja Mohács polgármesterét: Pávkovics Gábor 56,44 százalékkal magabiztosan győzött.

 

 

A Duna-parti kisváros, a sokácok hazai központja Magyarország egyik legjobboldalibb városa, annak szocialista polgármestere eleve úgy lett, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az újrázni kívánó fideszes polgármester, Szekó József váratlanul elhunyt. Az MSZP-s Csorbai Ferenc – aki egyébként a szocialista párt befolyásos háttéremberének, Puch Lászlónak a veje – maradt így az egyedüli induló, és bár többen kérték tőle, nem lépett vissza. Tavaly október 13-án így Mohácson alacsony részvétel mellett több, mint négyezren érvénytelenül szavaztak, míg érvényesen csak 1867 ember voksolt.

 

A helyi Fidesz a választás után megígérte, hogy ha máshogy nem megy, feloszlatják a képviselő-testületet, és így kényszerítenek ki új polgármester-választást. (Egyúttal a képviselőket is újra kell ilyenkor választani.) A koronavírus miatt egy kis csúszással, júliusban tette ezt meg a fideszes többség.

 

Csorbai az Azonnalinak júliusban azt mondta, az akkori döntését azóta sem bánta meg. A politikus a szeptember 27-i választáson már nem az MSZP logójával indult, hanem egy Változást Akarók Nemzedéke nevű egyesülettel, amit a helyi Momentumot leszámítva minden Mohácson jelen lévő ellenzéki párt támogatott. Csorbai 40,39 százalékot kapott a voksok több, mint felének feldolgozásakor, a harmadik induló, a mihazánkos Bernáth Csilla pedig 3,18 százalékot.

 

Az önkormányzati képviselő-testületben marad a fideszes többség: a 8 egyéni választókörzetetből 6-ban a kormánypártok jelöltjei nyertek, Csorbaiék 2-t hoztak el.

 

Az ellenzéki összefogás közel 40 százalékos eredménye nem olyan rossz annak tükrében, hogy 2014-ben Szekó József 69,72 százalékot szerzett, az MSZP, a DK és a Jobbik külön-külön induló jelöltjei együtt pedig 30,28-at. A szocialisták jelöltje egyébként már akkor is Csorbai volt, 11,71 százalékkal ő lett a második.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás