+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 4. péntek, 12:18
A demokrata elnökjelölt transzparensei a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában bukkantak fel. Mit szól ehhez Vágó Gábor, aki a 2019-es EP-választás hajrájában egy stratégiai játékban próbálta elkerülni a klímakatasztrófát?

Ha a koronavírus-járvány miatt nem is kell a föld felszíne alá vonulnunk és a Mátrixra csatlakozva élni mindennapjainkat, a vírushelyzet miatt már legalább egy kampánycsapatban úgy döntöttek, hogy átviszik a politikai küzdelmet a virtuális térbe:

 

az amerikai demokrata elnökjelölt, Joe Biden csapata ugyanis a Nintendo népszerű közösségszimulációs játékában, az Animal Crossingban hajráz.

 

A Nintendo játékát már a koronavírus-járvány első hulláma alatt is sokan használták esküvők, talk showk és randik virtuális helyettesítésére. A játékosok az Animal Crossingban saját maguk készíthetnek különböző transzparenseket, amiket a virtuális házuk elé helyezhetnek, de vannak előre megtervezett dizájnok is, amiket egyszerűen letölthetnek és használhatnak.

 

Bidenék most a valóélet-beli „Biden-Harris” transzparenseket tették elérhetővé a felhasználóknak, amiről a vélemények megoszlanak: vannak játékosok, akik szerint a Nintendonak nem kéne engednie, hogy politikusok kampányoljanak a játékban, mások kifejezetten örülnek, hogy így itt is ki tudják fejezni támogatásukat. Megint

 

mások egyszerűen hiteltelennek tartják, hogy a hetvenhét éves Biden így próbálja megszólítani a fiatalabb generációkat.

 

Samantha Zager, Donald Trump újraválasztási kampányának szóvivője szerint a demokraták legújabb húzása mindent megmagyaráz szerintük Joe Biden azt hiszi, hogy a pincéjéből kampányol az Animal Crossing elnökségéért, de Trumpék továbbra is arra fogjá fordítani az erőforrásaikat, hogy a valódi világban, valódi amerikaiaknak kampányoljanak.

 

Magyarországon is előfordult már, hogy egy politikus videójátékkal kampányolt:

 

a 2019-es EP-választás hajrájában Vágó Gábor, az LMP listavezetője órákon át közvetítette pár száz nézűnek, ahogyan a Civilization VI stratégiai játékban próbált nyerni úgy, hogy közben még sikeresen el is kerülje a virtuális klímakatasztrófát.

 

Az Azonnali meg is kérdezte a videójátékos politikai kampányok hazai úttörőjét, hogy mennyire tartja hatékonynak a videójátékokat, mint kampányeszközt.

 

ÍGY PROMÓZTA AZ LMP-KÖZELI JÖVŐ TV VÁGÓ STREAMJÉT 2019-BEN. FORRÁS: JÖVŐ TV

 

Vágó szerint lehet hatása ezeknek a fogásoknak, csak autentikusnak kell lenni, illetve kiemelte, hogy nem csak a választási kampányokban lehet használni a videójátékokat a politikában. A legjobb példának a Minecraft cenzúrázott könyves könyvtárát tartja, ahol a diktatúrákban élő állampolgárok olyan könyveket olvashatnak, amik be vannak tiltva az országukban.

 

NYITÓKÉP: LORILEISTORM / TWITTER

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás