+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 13. csütörtök, 21:57
Valamennyi parlamenti ellenzéki párt és a Momentum elnökei megállapodtak csütörtökön arról, hogy céljuk: 2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet állítani, országosan pedig közös programmal nekivágni a választásoknak. Egy közös lista összetétele és annak vezetője azonban még messze nincs eldöntve.

A parlamenti ellenzék pártjai, azaz a Jobbik, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Párbeszéd, valamint a parlamenten kívüli, de mára második legerősebb ellenzéki erővé vált Momentum Mozgalom vezetői csütörtökön megállapodtak arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat a 2022-es választásokra való közös fellépésről. Ez azt is jelenthei, hogy a most kinyílvánított – bár minden további konkrétum nélküli – cél szerint 2022-ben

 

ezen pártok nem csak a 106 egyéni választókörzetben állítanának közös jelölteket, de akár közös, egyetlen listával indulnának el.

 

Az, hogy a jelenlegi választási rendszer megköveteli legalább az egyéni választókörzetek szintjén az együttműködést, már eddig is elfogadott volt a pártok között, amint az is, hogy – akár egy, akár két listával indulnak – egy közös miniszterelnök-jelölt mögé állnak be. Az egyetlen vitatott kérdés az volt tehát, hogy hány ellenzéki lista legyen a szavazólapokon.

 

A csütörtöki megállapodás abba az irányba mutat: itt is egységre törekednek. Ez annyiban valóban logikus, hogy ha az egyéni körzetek és a miniszterelnök-jelölt szintjén eleve közös indulást határoztak el, akkor egynél több országos lista csak annak lehetett volna a jele, hogy a pártok között mégis jelentős politikai különbségek vannak.

 

A megállapodás azonban a konkrét kérdésekben még semmiféle választ nem ad, ugyanis éppen

 

a tárgyalások megindításáról szól csak

 

– ami akár kudarccal is végződhet. A közös egyéni jelöltek kapcsán az ellenzéki pártelnökök azt írják, hogy „az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik” – ami nem jelent egyértelmű elköteleződést, csak opcionális javaslatot.

 

Valamennyi párt megosztotta már a hírt a Facebook-oldalán, azaz mindez hivatalosan tekinthető. Jakab Péter, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Jobbik elnöke azt írta ki: „Együtt sikerülni fog.” A konzervatív párt emellett azt is leszögezte: az előválasztás pártján állnak – noha a csütörtöki megállapodás ezt nem nevezte meg egyértelmű célnak.

 

Egy konkrét személyi javaslat azonban megfogalmazódott: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókörzetben

 

az összes aláíró párt a jobbikos Bíró Lászlót támogatja az előrehozott választáson.

 

A választásnak a Fidesz-KDNP-kormány kétharmada tekintetében nincs tétje, ugyanis azt noha hivatalosan a párt elvesztheti, de Ritter Imre német nemzetiségi képviselő (egykori Fidesz-párttag) révén eleve maga mögött tudhatja.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélései előtt / FGYA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás