+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 13. csütörtök, 21:57
Valamennyi parlamenti ellenzéki párt és a Momentum elnökei megállapodtak csütörtökön arról, hogy céljuk: 2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet állítani, országosan pedig közös programmal nekivágni a választásoknak. Egy közös lista összetétele és annak vezetője azonban még messze nincs eldöntve.

A parlamenti ellenzék pártjai, azaz a Jobbik, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Párbeszéd, valamint a parlamenten kívüli, de mára második legerősebb ellenzéki erővé vált Momentum Mozgalom vezetői csütörtökön megállapodtak arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat a 2022-es választásokra való közös fellépésről. Ez azt is jelenthei, hogy a most kinyílvánított – bár minden további konkrétum nélküli – cél szerint 2022-ben

 

ezen pártok nem csak a 106 egyéni választókörzetben állítanának közös jelölteket, de akár közös, egyetlen listával indulnának el.

 

Az, hogy a jelenlegi választási rendszer megköveteli legalább az egyéni választókörzetek szintjén az együttműködést, már eddig is elfogadott volt a pártok között, amint az is, hogy – akár egy, akár két listával indulnak – egy közös miniszterelnök-jelölt mögé állnak be. Az egyetlen vitatott kérdés az volt tehát, hogy hány ellenzéki lista legyen a szavazólapokon.

 

A csütörtöki megállapodás abba az irányba mutat: itt is egységre törekednek. Ez annyiban valóban logikus, hogy ha az egyéni körzetek és a miniszterelnök-jelölt szintjén eleve közös indulást határoztak el, akkor egynél több országos lista csak annak lehetett volna a jele, hogy a pártok között mégis jelentős politikai különbségek vannak.

 

A megállapodás azonban a konkrét kérdésekben még semmiféle választ nem ad, ugyanis éppen

 

a tárgyalások megindításáról szól csak

 

– ami akár kudarccal is végződhet. A közös egyéni jelöltek kapcsán az ellenzéki pártelnökök azt írják, hogy „az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik” – ami nem jelent egyértelmű elköteleződést, csak opcionális javaslatot.

 

Valamennyi párt megosztotta már a hírt a Facebook-oldalán, azaz mindez hivatalosan tekinthető. Jakab Péter, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Jobbik elnöke azt írta ki: „Együtt sikerülni fog.” A konzervatív párt emellett azt is leszögezte: az előválasztás pártján állnak – noha a csütörtöki megállapodás ezt nem nevezte meg egyértelmű célnak.

 

Egy konkrét személyi javaslat azonban megfogalmazódott: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókörzetben

 

az összes aláíró párt a jobbikos Bíró Lászlót támogatja az előrehozott választáson.

 

A választásnak a Fidesz-KDNP-kormány kétharmada tekintetében nincs tétje, ugyanis azt noha hivatalosan a párt elvesztheti, de Ritter Imre német nemzetiségi képviselő (egykori Fidesz-párttag) révén eleve maga mögött tudhatja.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélései előtt / FGYA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás