+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. július 27. hétfő, 18:06
Kolozsvár első embere azt ígérte, ott is fa lesz, ahol soha nem volt. El is ültette őket, erre eltűntek.

„Elvesszük a sofőröktől és a gyalogosoknak adjuk, fákat ültetünk oda is, ahol soha nem voltak!” Ezekkel a szavakkal mutatta be nemrég Kolozsvár polgármestere, Emil Boc azt a grandiózus városfejlesztési stratégiát, amely 100 ezer új fa elültetését, autósávok lenyesését, és durva parkosítást ír elő 2030-ig. Kinyitnák a lebetonozott patakokat, felújítanák végre a Fellegvárat, több parkot is rendberaknának: egyszóval mindent megtesznek azért, hogy Románia legélhetőbb, már így is rengeteg külföldit, főleg digital nomadokat vonzó városa még vonzóbb legyen.

 

A Kolozsvár belvárosában lévő Központi Egyetemi Könyvtár előtti téren ennek jegyében két héttel ezelőtt a sajtó jelenlétében fákat ültetett a polgármester. A teret korábban leginkább az áthaladó autóforgalom jellemezte, ezt kívánják most oly módon átalakítani, hogy több hely jusson a gyalogos forgalomnak és a fáknak. Csakhogy hétfőn a kolozsvári járókelők azt észlelték,

 

hogy eltűntek a polgármester által napokkal azelőtt ültetett fák a felásott térről.

 

EMIL BOC ÉPPEN FÁT ÜLTET

 

AZ ELÜLTETT FÁK ELTŰNTEK

 

Emil Boc a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártban (PNL) politizál, korábban, a 2008-as világgazdasági válság alatt Románia miniszterelnöke is volt. Válságmenedzselése nem volt a legnépszerűbb, mivel 25 százalékkal csökkentette közalkalmazottak fizetését és 15 százalékkal vágta meg nyugdíjakat. Az emiatt kirobbant tüntetések ellenére Emil Boc 2012-ig kormányfő maradt, ekkor azonban a jobbközép PNL és a posztkommunista-nacionalista PSD választási szövetsége, a Szociálliberális Unió (USL) 60 százalékos győzelemét követően átvette a kormányzást a népszerűtlen Boctól, aki kiszállva a nagypolitikából inkább a kolozsvári polgármesteri székért indult el.

 

Kolozsváron viszont továbbra is Boc egyik legnépszerűbb politikus, a legutóbbi önkormányzati választások alkalmával 2016-ban 64 százalékot szerzett. Kolozsvár az ő mandátuma alatt fejlődött az egyik legdinamikusabban fejlődő romániai várossá, és az őszi helyhatósági választásoknak is ő fut neki a legjobb esélyekkel.

 

FOTÓ: Emil Boc / Facebook, Ştiri de Cluj

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás