+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. július 25. szombat, 19:30
Annyira, hogy Donald Trump újraválasztási kampányának új témájává a TikTok állítólagos kémkedése vált az amerikai felhasználók után. A cég emiatt pedig úgy tűnik, hogy nem Kínában képzeli el a jövőjét.

Amerikai techbefektetők azt tervezik, hogy többségi tulajdont vásárolnak az utóbbi évek legnagyobb közösségi médiás szenzációjában, a TikTok nevű alkalmazásban – írja a Guardian.

 

A hír előzménye, hogy az utóbbi napokban

 

Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányának szerves részéve vált az a vád, hogy a TikTok kémkedik az amerikai felhasználói után.

 

A vádat az alkalmazás mögött álló cég, a ByteDance cáfolta, de Trump már egy ideje azt szeretné, hogy kitiltsák a kormány által biztosított készülékekről, ezt a törekvést pedig számos amerikai döntéshozó is támogatja, sőt, hétfőn már meg is szavazták a döntést.

 

Jó, de mi is az a TikTok?

 

A korábban Musical.ly néven futott okostelefonos alkalmazás és weboldal koncepciója nagyon egyszerű: ez egy olyan közösségi oldal, amin a felhasználók nagyon egyszerűen tudnak rövid videókat szerkeszteni és kilőni a netre.

 

A fiatal korosztály nagyon gyorsan rákapott a platformra, ők főleg dalokra tátogós videókat gyártanak, amikkel néhányan közel olyan népszerűségre tudnak szert tenni, mint az igazi sztárénekesek.

 

Népszerűsége miatt sokan ebbe a platformban látják a jövőt, így egyre nagyobb számban jelennek meg a komolyabb, akár politikai tartalmak is azalkalmazáson. A TikTokról korábban itt írtunk részletesebben az Azonnalin.

 

De miért kerülne át amerikai kézbe a kínai tulajdonú vállalkozás?

 

Az ügy kulcsa igazából a folyamatosan növekvő feszültség az Egyesült Államok és Kína között, a helyzet fokozódásával párhuzamosan pedig a ByteDance is próbál távolodni Kínától:

 

kedden már be is jelentették, hogy a következő három évben tízezer munkahelyet akar létrehozni az USÁ-ban, ami nagyon nagy szám, tekintve, hogy jelenleg 1400 alkalmazottal dolgoznak, tavaly pedig ennek még csak a harmadát foglalkoztatták.

 

A TikTok tulajdonosainak nem ez az első hasonló lépése, júliusban korábban már kivonult a cég Hong Kongból, rögtön az Indiából való kitiltásukat követően, illetve azt is bejelentették, hogy a cég új központjának helyszínét Kínán kívül keresik.

 

Az alkalmazás amerikai kézbe kerülése viszont mindezek ellenére is kérdéses, mert nagyon nehezen lehet belőni, hogy az amerikai befektetők mennyit is lennének hajlandóak fizetni érte.

 

2018-ban 75 milliárd dollárra becsülték a tulajdonos ByteDance értékét, viszont a vállalkozás még mindig nem tűnik profitábilisnak, ráadásul a Facebook is bejelentette, hogy Reels néven indít majd egy olyan platformot, ahol szintén rövid, 15 másodperces videókat lehetne közzétenni.


A nagyértékű felvásárlás mellett szól viszont, hogy a koronavírus-járvánnyal kilőtt az app népszerűsége, így már összességében kétmilliárd letöltésnél jár.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás