+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 2. csütörtök, 19:02
A TikTok annyira megváltoztatta a zenehallgatási szokásokat, hogy sok dal úgy válik slágerré, hogy a legtöbben sokáig csak egy részét ismerik a videómegosztó alkalmazás miatt.

Ahogy az lenni szokott, Magyarország kicsit később kapcsol az állítólag a veszte felé rohanó nyugathoz képest mindenféle fiatalos hóbortokban, de azért szép lassan minket is megfertőzött a TikTok névre hallgató alkalmazás. A még a Facebookhoz képest is kérdéses adatvédelmi módszerrel dolgozó kínai alkalmazás még pont abban az időszakban jár, amikor a szüleink nem ismerik, viszont már a fizetőképes réteg, esetleg a fizetőképes réteg gyerekei már hónapok óta megállás nélkül a rövid videókra épülő alkalmazást pörgetik.

 

Én mégsem az adatvédelmi részről akarok beszélni, a nemzetközi cégek a világ lassan összes emberét áruba bocsátó gondolkodásmódja maradjon meg a hétnek arra a részére, amikor legalább azzal nem kell szembesülni, hogy még három napot is le kell dolgozni hétvégéig. A TikTok amúgy sem ezért a legérdekesebb, hanem azért, mert egyelőre olyan mértékben változtatta meg a zeneipart, amilyenben a YouTube óta senki (a Spotify más kérdés, az inkább a zene fogyasztását változtatta meg).

 

Aki nálam már csak kicsit fiatalabb, tehát 30 alatt van, az talán már nem is emlékszik, mennyire más volt minden a YouTube előtt. A videómegosztó nemcsak megváltoztatott dolgokat, hanem meg is ölt: nekik köszönhetően lett egy generáció hangjából jelentéktelen kábelcsatorna az MTV (mármint nem a köztévé, hanem a zenés), miközben teljesen megváltoztatta a videoklipekről alkotott elképzeléseinket: ebben az univerzumban már nincs műsoridő, tehát nem csak Michael Jackson forgathatott maratoni hosszúságú sztorivideót egy amúgy annyira nem rettentően hosszú dalhoz,

 

nincs lobbizás a hülye zenei szerkesztőknél a több lejátszásért, ráadásul annyi szponzorációt dobhatsz bele, amennyit csak szeretnél.

 

Ilyen tekintetben a klipek sokszor egyszerű reklámvideókká váltak ahhoz képest, amit például Björk mutatott az 1990-es években, de a reklámvideók mellett ha hasítani akartak, mémesedniük is kellett: ha Kanye West vagy Lady Gaga azt akarja, beszéljenek a videójáról, egyszerűen kell bele tenniük valami megdöbbentőt. Ez lehet a szürreális képi világtól kezdve egy vicces grimaszon át egészen a pináig minden, a lényeg, hogy később pörögjön a klip egy része Twitteren, Tumblren, Instagramon is.

 

A YouTube viszont nem csak a klipeket alakította át, hanem alapjaiban változtatta meg (a MySpace-szel együtt persze) az új zenéről alkotott elképzeléseinket. Addig nagyjából az 1950-es évek óta stabil volt a helyzet:

 

megjelenik egy lemez, egy-két dal kimegy róla a rádiókba, ezeket kiadják kislemezen is, de a fő érték a teljes lemez, több dallal, szép borítóval, szövegkönyvvel, satöbbi.

 

Ez változott meg teljesen a videómegosztóval: hirtelen nem a stúdiólemez lett a zene legfontosabb egysége, hanem a dal. Zenekarok/előadók sokasága lett úgy felsőligás világsztár, hogy a lemezkiadás maximum annyit jelentett számára, hogy összeönti az addig megírt dalokat, és ugyebár megszületett az a zenészgeneráció, aki egyszerűen átköltöztette mindenét YouTube-ra, amit legalább annyira használnak emberek egyszerű zenehallgatásra, mint videónézésre.

 

Nyilván korábban is a rádióba szánt dalok húzták magukkal a stúdiólemezeket, de mostanra már teljesen általános lett egy előadónak bevallottan csak a legnagyobb slágereit ismerni, és elmenni a koncertjére.

 

Bár úgy tűnt, a dalra fókuszálás alapegységként élése még jó sokáig velünk él, a TikTok megérkezett, és szólt a korlátlan internet miatt korlátlan impulzusra is igényt tartó világnak: „Hé, hát nemhogy negyven perce nincs már valakinek zenehallgatásra, hanem három és fél perce sem!”

 

A TikTok ugyebár nemcsak rövid videókra, hanem arra rakott rövid hangokra is épül, ez a pár másodpercnyi hang pedig lehet éppen zene is. Vagyis általában egy zene része.

 

Tehát ha egy jól hangzó rövid zenerész elterjed, mémesedik, akkor azt sokan fogják ismerni.

 

2020-ra már bőven ott tartunk, hogy nem is kell feltétlenül jó dalokat írni, egyszerűen elég egy rész, ami annyira repetitív, hogy ha azt halljuk, nem is fogunk érdeklődni a körítés iránt. Konkrétan minden idők egyik legsikeresebb dala attól lett minden idők legsikeresebb dala, mert a TikTokon elkezdtek az emberek cowboyos videókat forgatni az egyik részéből.

 

Lil Nas X Old Town Roadja a tökéletes 21. századi produkció: harsány és vicces klip, cowboynak öltözött feketék, és persze a végtelenig lebutított dallam, ami 2,5 perc alatt sem ad sokkal többet, mintha csak a refrénjét hallanánk TikTokon.

 

Persze ettől még a „TikTok-zenék” simán maradhatnának az applikáció végtelen felhasználójának titkos kedvencei közt, de jól láthatóan nem erről van szó: már arról is születtek mémek, milyen fejet vág valaki, ha meghall egy TikTok-zenét a rádióban, és én, akinek közelről van szerencséje látni ezt, mondhatom: tényleg hamarabb ismernek meg dalrészleteket emberek az applikációnak köszönhetően, mint dalt. És mivel 2020 van, Spotifyon már számtalan TikTok-lejátszási lista létezik.

 

Nyilván a modern társadalom igényeiről beszélünk, ahogy az Instagram story-funkciójában is: ha tömören megkapunk minden a zenehallgatási igényünkből (=refrén), akkor miért szórakoznánk akár azzal, hogy rendesen meghallgatunk valamit? A klasszikus lemezvégighallgatásról már nem is beszélve,

 

hiszen még a Ramones fél óra alatti játékidővel támadó bemutatkozó lemeze alatt is meg lehet nézni százötvennél is több TikTok-videót, vagy mondjuk 100 TikTok-videót és még 40-50 rövidvideót Instagramon arról, hogy pár híres ember elment nyaralni.

 

Hogy mi lesz a zenehalllgatás következő nagy dobása, még senki nem tudja, hisz' egyelőre elképzelni sem lehet, meddig lehet még könnyebbé tenni az egész befogadását: bizonyos hossz alatt már nem is hallanánk semmit az egészből, a hozzá tartozó ideális képi világot is levittük a hálóban forgatható telefonos videók szintjére, úgyhogy marad az új géprombolás. Csak ez most nem pusztítást fog jelenteni, hanem azt, amikor valaki csakazértis végighallgatja a kedvenc zenekarának új lemezét.

 

Újdonság volt, amit láttál? Ez azért lehet, mert még nem jár neked a Reggeli Fekete, az Azonnali hírlevele – akinek igen, az már szerda reggel megkapta ezt a cikket (is) a postaládájába. Iratkozz hát fel te is!

 

FOTÓ: Papafox / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás