+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A néppárti kancellár, Sebastian Kurz hét éve, még integrációért felelős államtitkárként szerezte meg az első helyet a Heute című ingyenes napilap rendszeres, a politikusok népszerűségét rangsoroló felmérésében, és azóta nem is adta ki a kezéből a vezetést.

 

Ez változott meg 2020 júniusára:

 

a legnépszerűbb osztrák politikus immáron a zöld egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, akit a telefonos felmérésen az 501, véletlenszerűen megkérdezettek 49 százaléka ítélt meg pozitívan.

 

Kurz sem áll persze rosszul, ő még így is a második legkedveltebb politikus a maga 43 százalékos elfogadottságával. Ugyanakkor míg a kancellárt 30 százalék negatívan ítéli meg, Anschobernél ugyanez a szám mindössze 15 százalék.

 

A lap szerint egy lehetséges magyarázat lehet, hogy Kurz némileg „elhasználódott” az utóbbi időben, az emberek egyszerűen túl sokszor találkoztak vele a koronavírus-járvány alatt a képernyőn. Nem beszélve arról, hogy Európában a tiroli Ischgl síparadicsom volt a koronavírus-járvány egyik gócpontja, ahol a tartomány néppárti (ez Kurz pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy eldugták volna Ausztriában is az egészségügyi minisztert, mint ahogy azt Orbán Viktor tette Kásler Miklóssal a járvány alatt: Rudolf Anschober gyakorlatilag naponta sajtótájékoztatott, médiaszerepelt, látogatott el kórházakba, idősotthonokba, és igazából semmi mást nem tett mindeközben, csak minél több tényt zúdított a közvéleményre, illetve közölte, ha valamire egyelőre nincs válaszuk, vagy adatuk. „Az egyik jó tulajdonságom az, hogy válsághelyzetekben hirtelen nagyon nyugodttá válok” – mondta magáról a nyugodt, nem túl feltűnő karakterként jellemzett zöld politikus a bécsi Standard napilap portrécikkében.

 

RUDOLF ANSCHOBER, AUSZTRIA JELENLEGI LEGNÉPSZERŰBB POLITIKUSA FOTÓ: RUDI ANSCHOBER / FACEBOOK

 

Az élmezőnyben egyébként jelentős zöld túlsúly van: a harmadik helyre is tőlük került politikus, mégpedig az alkancellár Werner Kogler, akit párttársa, az amúgy bosnyák származású igazságügyi miniszter, Alma Zadić követ.

 

A néppártiak közül a pénzügyminiszter, a csak Kurz jobbkezeként emlegetett Gernot Blümel a nyolcadik, a védelmi miniszter Klaudia Tanner pedig a 18. helyre csúszott vissza. Előbbi rossz eredményét a Heute főszerkesztője szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés magyarázza. Ez rossz hír pártjának, ugyanis Blümel indul majd a bécsi főpolgármesteri székért is a rendre szociáldemokrata győzelemmel végződő, idén októberre kitűzött bécsi tartományi választáson.

 

Az ellenzéki politikusok közül az SPÖ-elnök Pamela Rendi-Wagner teljesített a legjobban a maga kilencedik helyével – igaz, az ő 19 százalékos elfogadottsága mellé 38 százalékos elutasítottság párosul. Vagyis a szocdemek elnöke hiába infektológus és járványügyi szakember, ráadásul korábban egészségügyi miniszter is volt Christian Kern kormányában, a koronavírus-járványból nem tudott plusznépszerűséget szerezni. A jobboldali-liberális Neost vezető Beate Meinl-Reisinger a tizenegyedik, az FPÖ-elnök Norbert Hofer pedig a 14. helyre fért fel.

 

CÍMLAPKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás