Kurz az időt húzza: még mindig nem mondta meg, kivel akar kormányozni

Szerző: Bukovics Martin
2019.11.04. 10:36

Az osztrák sajtó a Zöldekkel való ÖVP-s kormányzásra kondicionálja olvasóit, Sebastian Kurz pedig az időt húzza. De miért?

Kurz az időt húzza: még mindig nem mondta meg, kivel akar kormányozni

Noha már több, mint egy hónap eltelt a szeptember 29-i előrehozott osztrák választás óta, még mindig nem teljesen tudni, milyen lesz a következő Kurz-kormány, Sebastian Kurz volt és leendő osztrák kancellár múlt hét közepi szíves közlése szerint ugyanis még mindig csak a puhatolózó tárgyalások felénél járnak.

A bécsi parlamentben 92 mandátum kell a többséghez, ez három konstellációban érhető el. A kurzi jobbközép ÖVP és a szocdem SPÖ által alkotott ún. nagykoalíció 111 mandátumot birtokolna, az Ibiza-botrány miatt szétment ÖVP-FPÖ-kormány folytatása 102 mandátumos többséget eredményezne, az ÖVP-Zöldek felállás pedig 97-et.

A Kurzhoz hasonlóan szintén ÖVP-s nagy előd, Wolfgang Schüssel 1999-es győzelme óta az a szokás, hogy puhatolózó tárgyalásokat folytat a legnagyobb támogatottságú párt a többiekkel, hogy felmérje, kivel érdemes koalíciót kötni.

Azt viszont már borítékolni lehet, hogy Kurz jobbközép Néppártja és a Zöldek alkotják majd a következő osztrák kormányt,

mivel lényegében mindenki más vagy közölte, hogy nem kér Kurzból, vagy nem érdeke most kormányozni, vagy a választási vereség után szokás szerint áll a bál a pártjában. 

Na de mit is mondanak a pártok?

A Strache-videó óta besértődött, a kampányban mégis végig Kurznak udvaroló jobboldali-populista FPÖ már a választás után bemondta, hogy ellenzékbe vonul. Norbert Hofer, a párt mérsékelt arca azért elment puhatolózni egyet Kurz-cal, de több randi nem követte az elsőt, mert Hofer odaállt a sajtó elé, és közölte, hogy ők igazából úgy kikaptak a választáson, hogy nem hiszik, hogy az emberek örülnének annak, ha újfent kormányon látnák őket. Az FPÖ-nél közben tényként kezelik, hogy Kurz a „világvégehívő Zöldekkel” áll össze, ezért azt követelik, hogy álljanak már össze. Hofer azért hozzáteszi: ha Kurz esetleg észhez tér, és meglátja a Zöldek valódi arcát, ők mégis állnak a kancellár rendelkezésére.

KURZ ÉS HOFER FPÖ-ELNÖK A PUHATOLÓZÓ TÁRGYALÁSAIKON

A szociáldemokrata SPÖ az első alkalom után közölte, nem akar további hetekig újraismerkedni Kurz-cal, első randiból csak egy van, szóval vagy koalíciós felkérést kapnak, vagy komolytalan az egész. Kurzék eközben felszólították az SPÖ-t, hogy tegyék már világossá: akarnak-e egyáltalán kormányozni.

KURZ ÉS PAMELA RENDI-WAGNER SPÖ-ELNÖK ELSŐ TÁRGYALÁSUKON

A kampányban az ÖVP-t még Kurz szektájának nevező Zöldek vezére, Werner Kogler partner Kurz türelemjátékában, és vicces nyilatkozatokkal szórakoztatja a sajtót, mint például hogy a tárgyalások félideje őt az FC Barcelona játékára emlékezteti, meg hogy olyan hideg van már októberben, hogy a következő előrehozott választást remélhetőleg tavasszal vagy nyáron tartják. Kogler szerint az ÖVP és a saját pártja tartalmilag ugyan a lehető legmesszebb van egymástól, mégis: igyekeznek felnőni a feladathoz és megérteni, mit akarnak a választók azzal, hogy a legtöbb pluszvoksot ők kapták. Az osztrákok 53 százaléka szerint egy ÖVP-Zöldek koalíció pozitív lenne Ausztria számára, és csak 27 százalék mondja azt, hogy káros.

KURZ A ZÖLDEK VEZETŐJÉVEL, WERNER KOGLERREL TÁRGYALT

A kormányzáshoz matematikailag nem, legfeljebb hatalomtechnikailag szükséges jobboldali-liberális Neos pedig behisztizett puhatolózás közben: egy hete közölték, hogy szerintük itt rájuk igazából nincs is szükség, ezért ők most büszkén félreállnak, és hagyják, hogy a Zöldek és az ÖVP ketten oldják meg ezt a kormányzás dolgot. 

KURZ ÉS BEATE MEINL-REISINGER NEOS-FŐNÖK A TÁRGYALÁSON

A parlamentből kiesett exzöld Peter Pilz kiváló, macskás gifeket dühös stájer nénik zajosfűnyírás-ellenes kifakadásaival és alapos tényfeltárásokkal vegyítő portálja, a ZackZack szerint Kurz eleve csak az időt húzza. November 24-én ugyanis választanak a stájerek, és Kurz ott még jó eredményt szeretne elérni a pártjával, mielőtt belemegy egy jobboldalon népszerűtlen ÖVP-Zöldek, vagy egy baloldalon népszerűtlen ÖVP-FPÖ-kormányzásba.

Pilzék szerint ugyanis a zöldekkel való egyezkedés csak cukiskodás a sajtónak, valójában az ÖVP-központban már kielemezték, mely forgatókönyv árt kevesebbet az ÖVP-nek, és ezalapján (legalábbis a ZackZack szerint) Kurz az FPÖ-vel akar tovább kormányozni, tovább amortizálva a szélsőjobboldaliságából szabadulni továbbra sem tudó pártot, pont, mint Wolfgang Schüssel tette anno.

Kurz azt ígérte, november 8-án már konkrétumokkal fog tudni előállni: megnevezi például azt a pártot, mi több, azt az egy pártot, amellyel már nem csak puhatolózni akar,

hanem egy második randira is elmegy. Monarchista olvasóink számára fontos szempont lehet a szurkoláshoz, hogy amennyiben Kurz és Kogler pártjai alkotnák a kormányt, azzal felállna a K. u. K.-koalíció!

Újdonság volt, amit olvastál? Ez egyrészt jó, másrészt meg azért fordulhatott elő, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali ingyenes hírlevele. Akinek ugyanis jár, már hétfő reggel elolvashatta ezt a cikket. Kérj te is Reggeli feketét!

FOTÓK: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek