+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 13:26
Az ukrán külügyminiszter legalábbis nagyon szeretné a jövő hónapban összehozni a találkozót a két vezető között. Az összes határátkelő újranyílik az ukrán-magyar határon és az M3-ast is meghosszabbítják a határig.

Mind az öt határátkelő megnyílik legkésőbb hétfőtől Magyarország és Ukrajna között, így ettől kezdve jelentősen rövidülhet a várakozási idő a két ország között – ugyanakkor az ukrán állampolgárok továbbra sem léphetnek be korlátozások nélkül Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Eddig csak a záhonyi átkelő volt nyitva a két ország között, sokszor így pedig jelentős várakozási idők alakultak ki. Hétfőtől viszont a lónyai, beregsurányi, tiszaújlaki és barabási átkelők is megnyílnak, ahol a jelenlegi szabályok megtartásával lesz szabad az átjárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők korlátozások nélkül beléphetnek Magyarország területére, míg az ukrán állampolgárok tranzitforgalmi céllal léphetnek be, avagy 24 órás időtartamra a határ harminc kilométeres körzetében is tartózkodhatnak magyar területen. A karanténmentes beutazás az ukránok számára viszont továbbra sem lesz lehetséges Magyarországra, ami nem is csoda:

 

pont a napokban kellett Ukrajnának új kórházakat megnyitnia a koronavírusos betegei kezelésére, úgy megugrott a fertőzésszám.

 

Jelenleg az ukránoknál több, mint 21 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

 

A változás tehát az lesz, hogy nem csak egy, hanem mind az öt határátkelőnél lehetséges lesz az átjárás, de Szijjártó felszólította arra az ukránokat, hogy a Nagyhódos és Nagypalád közti átkelőhelyet – amely jelenleg az ukrán fél bürokratikus akadályai miatt van zárva – nyissák meg a következő hetekben. A magyar külügyminiszter hozzátette: a légi és vasúti forgalom újraindításáról a két ország között még nincsenek tervek.

 

És miről volt még szó a sajtótájékoztatón?

 

+ Az M3-as autópályát

 

2023-ig meghosszabbítjuk az ukrán határig, ahogyan az ukrán fél is vállalta, hogy a másik oldalon gyorsforgalmi utat építenek.

 

Emellett már nemcsak Záhonynál, de Beregsuránynál is átkelhet majd a nemzetközi teherforgalom.

 

Közös magyar-ukrán projektként felújítják a Záhony és Csap közötti Tisza-hidat.

 

63 millió dolláros hitelkeret nyílik az Eximbanknál a magyar-ukrán vállalkozásoknak, és fennmarad a kárpátaljai útépítésekre nyújtott 50 millió dolláros hitelkeret is.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szeretné, hogy júliusban legyen egy csúcstalálkozó Orbán Viktor miniszterelnök és Vologyimir Zelenszkij elnök között, ugyanakkor ehhez még jelentős programot kell kidolgozni, egyeztetni és megoldani a problémás kérdéseket. Szerinte

 

a vezetők ne csak azért találkozzanak, hogy találkozzanak, hanem tartalmi szempontból is jól kell előkészíteni a találkozót.

 

Szijjártó kijelentette: Magyarország feloldja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű egyeztetéseinek vétóját, amennyiben kielégítő megoldások születnek a kárpátaljai magyar nemzeti közösség oktatási és nyelvhasználati jogaival kapcsolatban.

 

Közös ukrán-magyar együttműködésben újítják fel a beregszászi kórházat.

 

Magyar részéről kérésként fogalmazódott meg, hogy a beregszászi járás maradjon fenn Ukrajnában közigazgatási egységként, de persze a döntés az ukránoké – mondta Szijjártó.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás