+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 13:26
Az ukrán külügyminiszter legalábbis nagyon szeretné a jövő hónapban összehozni a találkozót a két vezető között. Az összes határátkelő újranyílik az ukrán-magyar határon és az M3-ast is meghosszabbítják a határig.

Mind az öt határátkelő megnyílik legkésőbb hétfőtől Magyarország és Ukrajna között, így ettől kezdve jelentősen rövidülhet a várakozási idő a két ország között – ugyanakkor az ukrán állampolgárok továbbra sem léphetnek be korlátozások nélkül Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Eddig csak a záhonyi átkelő volt nyitva a két ország között, sokszor így pedig jelentős várakozási idők alakultak ki. Hétfőtől viszont a lónyai, beregsurányi, tiszaújlaki és barabási átkelők is megnyílnak, ahol a jelenlegi szabályok megtartásával lesz szabad az átjárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők korlátozások nélkül beléphetnek Magyarország területére, míg az ukrán állampolgárok tranzitforgalmi céllal léphetnek be, avagy 24 órás időtartamra a határ harminc kilométeres körzetében is tartózkodhatnak magyar területen. A karanténmentes beutazás az ukránok számára viszont továbbra sem lesz lehetséges Magyarországra, ami nem is csoda:

 

pont a napokban kellett Ukrajnának új kórházakat megnyitnia a koronavírusos betegei kezelésére, úgy megugrott a fertőzésszám.

 

Jelenleg az ukránoknál több, mint 21 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

 

A változás tehát az lesz, hogy nem csak egy, hanem mind az öt határátkelőnél lehetséges lesz az átjárás, de Szijjártó felszólította arra az ukránokat, hogy a Nagyhódos és Nagypalád közti átkelőhelyet – amely jelenleg az ukrán fél bürokratikus akadályai miatt van zárva – nyissák meg a következő hetekben. A magyar külügyminiszter hozzátette: a légi és vasúti forgalom újraindításáról a két ország között még nincsenek tervek.

 

És miről volt még szó a sajtótájékoztatón?

 

+ Az M3-as autópályát

 

2023-ig meghosszabbítjuk az ukrán határig, ahogyan az ukrán fél is vállalta, hogy a másik oldalon gyorsforgalmi utat építenek.

 

Emellett már nemcsak Záhonynál, de Beregsuránynál is átkelhet majd a nemzetközi teherforgalom.

 

Közös magyar-ukrán projektként felújítják a Záhony és Csap közötti Tisza-hidat.

 

63 millió dolláros hitelkeret nyílik az Eximbanknál a magyar-ukrán vállalkozásoknak, és fennmarad a kárpátaljai útépítésekre nyújtott 50 millió dolláros hitelkeret is.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szeretné, hogy júliusban legyen egy csúcstalálkozó Orbán Viktor miniszterelnök és Vologyimir Zelenszkij elnök között, ugyanakkor ehhez még jelentős programot kell kidolgozni, egyeztetni és megoldani a problémás kérdéseket. Szerinte

 

a vezetők ne csak azért találkozzanak, hogy találkozzanak, hanem tartalmi szempontból is jól kell előkészíteni a találkozót.

 

Szijjártó kijelentette: Magyarország feloldja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű egyeztetéseinek vétóját, amennyiben kielégítő megoldások születnek a kárpátaljai magyar nemzeti közösség oktatási és nyelvhasználati jogaival kapcsolatban.

 

Közös ukrán-magyar együttműködésben újítják fel a beregszászi kórházat.

 

Magyar részéről kérésként fogalmazódott meg, hogy a beregszászi járás maradjon fenn Ukrajnában közigazgatási egységként, de persze a döntés az ukránoké – mondta Szijjártó.

 

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás