+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 23. kedd, 18:20
Matteo Salvinit még mindig nem fogadja el az olasz jobboldal egésze vezérének. Giorgia Meloni, a neofasiszták vezetője nyíltan is elvitatná a legás politikus elsőségét. És miközben a Lega támogatottsága csökken, a neofasiszták népszerűsége folyamatosan növekszik.

Az olasz jobboldalon a mai napig nincs eldöntve, ki vezethetné a neofasisztáktól a kereszténydemokratákig tartó tábort. Silvio Berlusconinak 2011 óta, amikor elvesztette a kormányfői posztot, már nem sikerült sohasem igazán összetartania a tábort. A 2018-as parlamenti választásokon már meg is előzte Matteo Salvini Legája a Forza Italiát. Az olló mára egyértelműen kinyílt: miközben a Lega stabilan 25 százalék körül áll – csökkenő tendenciával, elvégre a tavalyi EP-választáson még a 30 százalékot is megugrotta –, Berlusconi bezuhant 5-6 százalék közé.

 

Az, hogy Salvininek mégsem sikerült még teljesen átvennie a médiavállalkozó-politikus politikai örökségét – azaz a jobboldali tábor vezetését –, szervezeti és ideológiai okokra egyaránt visszavezethető.

 

Eleve a Legának megvan az a nehézsége, hogy mégiscsak egy északi szeparatista párt volt egykoron, márpedig a déli szavazók nélkül kevéssé lehet valaki összolasz jobboldali. Salvininek sikerült a hivatalosan továbbra is Északi Ligának nevezett pártot csak mint Lega vagy „Noi con Salvini“ („Mi Salvinivel“) Firenzétől délre is megjeleníteni. De azért

 

vannak olyan déli neofasiszta struktúrák, ahol sikeresebb az a Giorgia Meloni, aki az Olaszország Testvérei egykori minipártot mára 14-16 százalék közé hozta

 

– fej-fej mellett versenyezve a harmadik helyért az Öt Csillaggal. (Sőt, ha Giuseppe Contének lenne saját pártja, Meloni neofasisztái a második helyre jönnének fel.)

 

HIÁBA NEM HASZNÁLJA A LEGA AZ ÉSZAKI JELZŐJÉT, A PÁRT HÍVEI MÉG RÓMÁBAN IS AUTONÓMIÁT KÖVETELNEK. MELONI NEOFASISZTÁI ELKÖTELEZETTEBBEK AZ EGYSÉGES OLASZ NEMZETÁLLAM MELLETT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Meloni, aki Róma egyik munkásnegyedéből származik, hitelesebben hozza a délieknek tetsző figurát: kemény római kiejtése, délies harsánysága elnyomja Salvini északiasabb stílusát. Az Olaszország Testvérei párt maga is sikeresen startol rá az egykori berlusconista táborra, Meloni nem hajlandó elfogadni Salvini elsőségét. (Itt írtunk részletesen arról, kik is ezek az olasz neofasiszták, akiknek szabadegyetemére tavaly szeptemberben Orbán Viktor is ellátogatott.)

 

Meloni főleg Salvinire veszélyes, ez a számokból is látható. Miközben

 

Salvini egy év alatt 34 százalékról 25 százalékra esett vissza, Meloninak sikerült az elpártoltak többségét megszereznie.

 

Berlusconi a két fiatalabb politikus versenyében nem játszik, a Forza Italia ugyan már nem nagyon tud új híveket szerezni, de tartja azért magát mérsékelt jobboldali erőként. Berlusconi mostani táborából már nem mennek át a hívek Salvinihez vagy Melonihoz.

 

Meloni meg is üzente most hétfőn Salvininek: a vezér kérdése még nem eldöntött, csak az, hogy „a jobbközép egységes“. Szerinte ennek kérdését egészen a 2022-es parlamenti választásokig nem lehet megválaszolni, mert

 

„a kormányfő majd az lesz, akinek a legtöbb szavazata lesz – és majd meglátjuk, ki is ez“.

 

Noha a pártok versenyében még a Legának néz ki a győzelem, a neofasiszta politikusnő jó okkal hagyja nyitva a kormányfőség kérdését, ugyanis  a politikusok versenyében Meloni már rég leelőzte a Lega-vezért. Igaz, Meloni még így is nagyon messze van Giuseppe Conte kormányfőtől, akivel az olaszok majdnem kétharmada elégedett:

 

Contét az olaszok 61 százaláka, Melonit 36 százaléka, Salvinit pedig 33 százaléka kedveli.

 

TAVALY OKTÓBERBEN MÁR EGYÜTT TÜNTETETT AZ EGÉSZ JOBBOLDALI TÁBOR A CONTE-KORMÁNY ELLEN RÓMÁBAN, DE MÉG MINDIG SOK A ZÁSZLÓ. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Ugyan Salvini ma még a legnépszerűbb jobboldali pártot vezeti, több tényező is ellene szól. Egyrészről azzal, hogy 2018-ban áttáncolt a jobboldalról az Öt Csillag mellé, sokak bizalmát eljátszotta – de különösképpen azután, hogy 2019-ben nem előrehozott választásokat, hanem egy baloldali kormányt eredményezve ugrott ki a koalícióból. E téren Meloni hitelesebb, elvégre ő nem állt át egyszer sem a grillóisták mellé.

 

A másik ok Salvini radikalizmusa. Ez főleg a régi berlusconistákat zavarja. Noha lehet mondani, hogy az ő szavuk már alig számít – és ez a szavazatok vonatkozásában igaz is –, az olasz politikában a háttéralkuknak mindig sikerült a második világháború után egy szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali kormányfőt megakadályozni. A radikalizmus tekintetében Meloni se áll jobban,

 

számos jobbközép értelmiségi őt se tudná elfogadni a retorikailag populista, de politikájában jobbközép Berlusconi utódjaként.

 

Éppen ezért merült fel többször is vatikáni egyházi körökben, hogy egy mérsékelt katolikus jobboldalt kéne szervezni Salvinivel és Melonival szemben. De egyrészről elmúltak már azon idők, amikor a katolikus egyház ennyire közvetlenül meg tudta volna határozni a római politikát. Másrészről több püspök is közeledne – mintegy a Vatikán Conte-pártiságát egyensúlyozandó – a Legához.

 

Ameddig a közéletet a menekültkérdés uralta, a katolikus egyház és a Lega közötti szakadék áthidalhatatlannak tűnt, a szélsőjobboldali párttal ellentétben ugyanis az olasz katolikus egyház a humánus menekültpolitikát támogatta. Azonban a menekültkérdést mára számos olyan ügy – mint például a melegházasságé vagy az abortuszé – váltja fel, ahol már a katolicizimus és a Lega (amint Meloni is) nem áll olyan messze egymástól.

 

 

De nem kizárt, hogy Conte – akár önálló párttal, akár a balközép egyértelmű vezéreként – megjelenik majd a választásokon is (2018-ban még mint külső szakértőt hivták meg a Minisztertanács élére), Salvinivel és Melonival szemben a jobbközép is rászavazhat.

 

Azaz a Salvini és Meloni közötti élesedő párharc nem ideológiai: mindketten masszívan a jobbszélen állnak, a két párt programja legfeljebb gazdasági kérdésekben tér el,

 

elvégre a Lega neoliberális, a neofasiszták viszont hagyományosan az erős, szociális állam hívei. Viszont egyiküknek se sikerülhet éppen az a bravúr, amire a kereszténydemokrácia teljes összeomlása után csak Berlusconi volt képes: lefedni a tábort egy alapvetően mérsékelt programmal egészen a jobbszélig. Salvini és Meloni a jobbszélen állva nem tudja elérni a centrista szavazókat, márpedig a baloldal és a jobboldal jelenleg is szorosnak kinéző versenyében éppen ők dönthetnek.

 

NYITÓKÉP: Az egész jobboldal közösen tüntetett tavaly októberben Rómában a Conte-kormány ellen / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás