+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 23. kedd, 12:03
A CHAZ névre keresztelt hat háztömbnyi miniállamban akkor kezdődtek a bajok, mikor egy lövöldözés után a tüntetők helyszínelni sem engedték be a rendőröket.

Ne magadban keresd a hibát, ha a világ országai között, vagy az atlaszodban nem találod a CHAZ-t, vagyis a Seattle belterületén hat háztömbnyi felölelő Capitol Hill Autonomous Zone-t – a de facto-miniállam csupán pár hetes, és akkor jött létre, mikor a Black Lives Matter-tüntetések a Washington állambeli városban is felütötték a fejüket, és a CHAZ területén található rendőrőrsre olyan fenyegetések érkeztek, hogy azt lerombolják és porig égetik.

 

A rendőrség ezt követően hagyta el a területet, aminek következtében a tüntetők vették az irányításuk alá azt:

 

rendőröket nem engedtek be, míg a zóna határain feliratokkal jelezték, hogy aki belép, az elhagyja az Egyesült Államok területét.

 

A CHAZ (későbbi nevén CHOP, vagyis Chapel Hill Szervezett Tüntetési zóna) megítélése természetesen az elejétől fogva igencsak kétes volt: újbalos körökben sokan támogatták a miniállamot, Donald Trump rendet és fegyelmet, valamint a rendőrség visszatérését követelte, sokan pedig egyáltalán nem vették komolyan a Seattle-i miniállamot.

 

A pár hetes átmeneti állapotnak azonban kedd éjjel vége szakadhat: Jenny Durkan, Seattle polgármestere a Seattle Times tudósítása szerint bejelentette ugyanis, hogy a rendőrség hamarosan „békésen” visszatér a CHAZ „területére”. Ezt az váltotta ki, hogy a terület határán a hétvégén három embert is lelőttek, és a rendőrségi jelenlét hiánya ilyen esetekben már komoly problémákat vet fel. Durkan ezért ki is jelentette: arra kérik az ott tartózkodó és rendszeresen tüntető embereket, hogy önként hagyják el a területet, az ott letáborozó hajléktalanoknak is segítséget ígértek.

 

„Itt az ideje, hogy az emberek hazamenjenek, itt az ideje visszaállítani a Cal Anderson parkot és a Capitol Hillt, hogy az újra a közösség élénk része lehessen”

 

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a CHAZ (vagy CHOP) negatív hatásai a vállalkozásokra, a lakosokra és a közösségre már túl nagyok voltak.

 

Durkan és a helyi rendőrség nem közölte, hogy pontosan mikor térnek vissza a rendőrök a CHAZ-ba, de azt mondták, majd több fázisban vezénylik le a visszatérést.

 

Az elmúlt két hétben a CHAZ-ban megtelepedett tüntetők egyébként nagyrészt blokkolták a rendfenntartó szervek működését a területen, csakhogy több probléma is felmerült. Egy 19 éves férfi szombat reggel meghalt egy, a zóna közelében történt lövöldözésben, egy 33 éves férfit pedig életveszélyes sérülésekkel kezelnek emiatt, vasárnap éjjel pedig egy 17 éves fiút is meglőttek a karján.

 

Mikor a szombat esti lövöldözés után a rendőrök megpróbáltak bemenni az „autonóm területre”,

 

egy igen ellenséges tömeggel találkoztak, az azóta meghalt 19 éves férfit végül egy magánautóval tudták csak bevinni a kórházba.

 

Sok lakost viszont már frusztrált a hatóságok távolléte, egyikük, akit a Seattle Times kérdezett meg, például azt mondta, hogy az eredetileg az intézményes rasszizmus ellen indult tüntetéseket „elrabolta az aktivizmusipar”. Egy másik helyi lakos szerint pedig már a Black Lives Matter üzenetét kiforgatták eredeti jelentéséből.

 

NYITÓKÉP: A seattle-i rendőrség bejárata, rajta a „rendőrség” szó „népre” átírva. Shauna Sowersby / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás