+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 11. csütörtök, 16:36
Vezetőjük az újvonalas fekete rapper, Raz Simone lehet, aki szerint „most ők a rendőrség”.

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök hajnalban felszólította a seattle-i hatóságokat, hogy szerezzék vissza az irányítást afelett a hat háztömbnyi terület felett a Washington állambeli városban, amit fegyveres tüntetők foglaltak el és nyilvánítottak autonómmá a hét elején.

 

 

„Belföldi terroristák vették át Seattle irányítását, természetesen a radikális baloldali demokraták vezetésével. TÖRVÉNYT ÉS RENDET!” – írja Trump.

 

A tüntetők lehetséges, hogy valamelyest tervezetten vonták irányításuk alá a hat háztömböt, mert ott található a város egyik rendőrállomása is, ahova hétfőn fenyegetés érkezett, hogy lerohanják és porig égetik.

 

A rendőrség ezután elhagyta az épületet, majd a tüntetők elfoglalták a környéket és kikiáltották a „Capitol Hill-i Autonóm Zónát” (CHAZ).

 

A ZÓNA HATÁRÁN TALÁLHATÓ EGYIK FELIRAT. FOTÓ: SARAH ZEDIG / TWITTER

 

A zóna határain feliratok hirdetik, hogy aki belép, az elhagyja az Amerikai Egyesült Államok területét, sok barikádot is felhúztak, illetve felállítottak ellenőrzőpontokat is, ahol pénzt szednek az áthaladóktól.

 

Rendőröket egyáltalán nem engednek be a körzetbe, a tüntetők a helyi rendőrség és a bíróságok feloszlatását követelik.

 

A területfoglalók a helyi boltosoktól is védelmi pénzt szednek, de még dohányzásra kijelölt helyeket is felállítottak az utcákon, emellett pedig ételt osztanak, illetve filmvetítést tartanak, szerda este például egy New York-i transzvesztiták életéről szólót nézhettek meg az „autonóm zónában” tartózkodók.

 

„DOHÁNYZÓ RÉSZLEG – KÉRJÜK ÜGYELJENEK A SZOMSZÉDJAIK EGÉSZSÉGÉRE”. FOTÓ: CHASE BURNS / TWITTER

 

Donald Trump vádja a demokrata politikusok felé arra alapulhat, hogy kedd este 300 tüntető vonult át a zónán kívül található városházára, hogy lerohanják azt, de a városi tanács egyik tagja, az indiai származású szocialista politikus, Kshama Sawant kinyitotta az épület ajtaját és beengedte őket.

 

A tüntetők pontos hátteréről egyelőre nincs információ, annyit tudni, hogy a városházára „Black Lives Matter” molinókkal érkeztek, így valószínűsíthető, hogy

 

a George Floyd halála okán kirobbant tüntetéssorozat résztvevőinek egy helyi csoportja dönthetett úgy, hogy átveszi Seattle felett az irányítást.

 

Mint arról már az Azonnalin is írtunk, George Floyd egy rendőri intézkedés során vesztette életét Minneapolisban úgy, hogy semmiféle ellenállást nem tanúsított, az egyik rendőr mégis majdnem kilenc percig térdelt a férfi nyakán. Az ezután elindult tüntetéssorozat azonban túlmutat Floyd halálán, a tüntetők a rendőri brutalitás és általánosságban a rasszizmus ellen demonstrálnak. A tüntetések már több államban is erőszakossá váltak, sok városban fosztogatni kezdtek, és a rendőrök sokszor a békés tüntetőkkel sem bánnak kesztyűs kézzel.

 

A tudósítások a seattle-i zónáról igen polarizáltak, sok helyen kiemelik, hogy az ellenállók békések, rengeteg kép és videóanyag szerint viszont

 

fegyveres tüntetők tartják ellenőrzésük alatt a zónát, vezetőjük pedig az újvonalas fekete rapper, Raz Simone lehet.

 

Simone a tudósítások szerint a zóna hadurának kiáltotta ki magát, de később cáfolta, hogy „terrorista hadúr lenne”, viszont egy zónában készült felvételen azt mondja, hogy „most mi vagyunk a rendőrség”.

 

SIMONE EGYIK ALBUMÁNAK A BORÍTÓJÁN. FOTÓ: RAZ SIMONE / FACEBOOK

 

A felvételen egyébként egy férfit vernek meg, aki a zóna határain belül átfújta egy másik ember graffitijét. A videót felvevő nő szerint fizikailag azért kellett fizikailag fellépniük a férfi ellen, mert így tudták a legjobban megértetni vele az álláspontjukat az ügyben.

 

Simone, az állítólagos hadúr, egyébként arról is írt, hogy Trump meg akarja öletni és a világ soha nem állt készen egy erős, fekete férfira, ha pedig meghal, akkor tegyenek arról, hogy halála ne legyen hiábavaló.

 

Donald Trump eközben felszólította Jenny Durkant, Seattle polgármesterét és Jay Insleet, Washington állam kormányzóját, hogy vegyék vissza a városukat, különben ő fogja.

 

NYITÓKÉP: A seattle-i rendőrség bejárata, rajta a „rendőrség” szó „népre” átírva. Shauna Sowersby / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás