Fegyveres tüntetők elfoglalták és autonóm területté nyilvánították Seattle egy részét

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.11. 16:36

Vezetőjük az újvonalas fekete rapper, Raz Simone lehet, aki szerint „most ők a rendőrség”.

Fegyveres tüntetők elfoglalták és autonóm területté nyilvánították Seattle egy részét

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök hajnalban felszólította a seattle-i hatóságokat, hogy szerezzék vissza az irányítást afelett a hat háztömbnyi terület felett a Washington állambeli városban, amit fegyveres tüntetők foglaltak el és nyilvánítottak autonómmá a hét elején.

„Belföldi terroristák vették át Seattle irányítását, természetesen a radikális baloldali demokraták vezetésével. TÖRVÉNYT ÉS RENDET!” – írja Trump.

A tüntetők lehetséges, hogy valamelyest tervezetten vonták irányításuk alá a hat háztömböt, mert ott található a város egyik rendőrállomása is, ahova hétfőn fenyegetés érkezett, hogy lerohanják és porig égetik.

A rendőrség ezután elhagyta az épületet, majd a tüntetők elfoglalták a környéket és kikiáltották a „Capitol Hill-i Autonóm Zónát” (CHAZ).

A ZÓNA HATÁRÁN TALÁLHATÓ EGYIK FELIRAT. FOTÓ: SARAH ZEDIG / TWITTER

A zóna határain feliratok hirdetik, hogy aki belép, az elhagyja az Amerikai Egyesült Államok területét, sok barikádot is felhúztak, illetve felállítottak ellenőrzőpontokat is, ahol pénzt szednek az áthaladóktól.

Rendőröket egyáltalán nem engednek be a körzetbe, a tüntetők a helyi rendőrség és a bíróságok feloszlatását követelik.

A területfoglalók a helyi boltosoktól is védelmi pénzt szednek, de még dohányzásra kijelölt helyeket is felállítottak az utcákon, emellett pedig ételt osztanak, illetve filmvetítést tartanak, szerda este például egy New York-i transzvesztiták életéről szólót nézhettek meg az „autonóm zónában” tartózkodók.

„DOHÁNYZÓ RÉSZLEG – KÉRJÜK ÜGYELJENEK A SZOMSZÉDJAIK EGÉSZSÉGÉRE”. FOTÓ: CHASE BURNS / TWITTER

Donald Trump vádja a demokrata politikusok felé arra alapulhat, hogy kedd este 300 tüntető vonult át a zónán kívül található városházára, hogy lerohanják azt, de a városi tanács egyik tagja, az indiai származású szocialista politikus, Kshama Sawant kinyitotta az épület ajtaját és beengedte őket.

A tüntetők pontos hátteréről egyelőre nincs információ, annyit tudni, hogy a városházára „Black Lives Matter” molinókkal érkeztek, így valószínűsíthető, hogy

a George Floyd halála okán kirobbant tüntetéssorozat résztvevőinek egy helyi csoportja dönthetett úgy, hogy átveszi Seattle felett az irányítást.

Mint arról már az Azonnalin is írtunk, George Floyd egy rendőri intézkedés során vesztette életét Minneapolisban úgy, hogy semmiféle ellenállást nem tanúsított, az egyik rendőr mégis majdnem kilenc percig térdelt a férfi nyakán. Az ezután elindult tüntetéssorozat azonban túlmutat Floyd halálán, a tüntetők a rendőri brutalitás és általánosságban a rasszizmus ellen demonstrálnak. A tüntetések már több államban is erőszakossá váltak, sok városban fosztogatni kezdtek, és a rendőrök sokszor a békés tüntetőkkel sem bánnak kesztyűs kézzel.

A tudósítások a seattle-i zónáról igen polarizáltak, sok helyen kiemelik, hogy az ellenállók békések, rengeteg kép és videóanyag szerint viszont

fegyveres tüntetők tartják ellenőrzésük alatt a zónát, vezetőjük pedig az újvonalas fekete rapper, Raz Simone lehet.

Simone a tudósítások szerint a zóna hadurának kiáltotta ki magát, de később cáfolta, hogy „terrorista hadúr lenne”, viszont egy zónában készült felvételen azt mondja, hogy „most mi vagyunk a rendőrség”.

SIMONE EGYIK ALBUMÁNAK A BORÍTÓJÁN. FOTÓ: RAZ SIMONE / FACEBOOK

A felvételen egyébként egy férfit vernek meg, aki a zóna határain belül átfújta egy másik ember graffitijét. A videót felvevő nő szerint fizikailag azért kellett fizikailag fellépniük a férfi ellen, mert így tudták a legjobban megértetni vele az álláspontjukat az ügyben.

Simone, az állítólagos hadúr, egyébként arról is írt, hogy Trump meg akarja öletni és a világ soha nem állt készen egy erős, fekete férfira, ha pedig meghal, akkor tegyenek arról, hogy halála ne legyen hiábavaló.

Donald Trump eközben felszólította Jenny Durkant, Seattle polgármesterét és Jay Insleet, Washington állam kormányzóját, hogy vegyék vissza a városukat, különben ő fogja.

NYITÓKÉP: A seattle-i rendőrség bejárata, rajta a „rendőrség” szó „népre” átírva. Shauna Sowersby / Twitter

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek