Szerb ellenzék: Mostantól jön a polgári engedetlenség

2020.06.22. 17:56

Igazolva látja magát a választást bojkottáló szerbiai ellenzék, miután Vučić elnök pártja 62 százalékot kapott, ellenzéki párt pedig csak egy jutott be a parlamentbe. De mit fognak csinálni ezután? Andrej Mitić, a jobboldali Dveri külügyi felelőse mondja el az Azonnalinak.

Szerb ellenzék: Mostantól jön a polgári engedetlenség

A vasárnapi szerbiai parlamenti választáson 62 százalékot ért el Vučić elnök pártja, a kormányzó Szerb Haladó Párt és egyetlen ellenzéki pártot leszámítva csak az ő szövetségesei jutottak be a parlamentbe még úgy is, hogy a választás előtt nem sokkal 3 százalékra vitték le az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, ami a részvételi arányokon is látszik: a hivatalos adatok szerint 47,7 százalék ment el szavazni, pedig a korábbi években 55-60 százalék körüli volt a részvétel. 

De sikeres volt-e a bojkott, és mit fog csinálni a parlamenten kívül rekedt ellenzék ezután?

Erről kérdeztük Andrej Mitićet, aki a választást bojkottáló szövetségben résztvevő jobboldali Dveri pártban politizál külpolitikai felelősként.

Jön a polgári engedetlenség, új, fair választást akarnak kikényszeríteni

„Sikerült a bojkott, igazolva látjuk magunkat, hogy ezt kell csinálni a jövőben, hiszen a választás igazolta, hogy Szerbiában hanyatlik a demokrácia” – mondta Mitić azon kérdésünkre, hogy hogyan értékelik az eredményt. Mit mondta: a parlament „nem reprezentatív, nincs benne ellenzék, ez csak egy kvázi-parlament”, aminek az eredménye egy alkotmányos-politikai válság lesz.

„Ennek a parlamentnek semmilyen döntését nem fogjuk elismerni”

– jelentette ki. Azon kérdésünkre, hogy akkor a parlament által hozott törvényeket sem fogják-e betartani, úgy válaszolt: pontosan, polgári engedetlenség jön, és tüntetéseket is szerveznek. Kérdésünkre elmondta, hogy ezt a Szövetség Szerbiáért nevű meglehetősen színes, a választást bojkottáló ellenzéki szövetség többi tagjával koordinálva teszik.

És hogy mi mindennek a célja? Azt akarják elérni, hogy vegye át egy technokrata kormány az irányítást egy átmeneti ideig, nagyjából fél évig, és utána tartsanak egy fair választást egyenlő feltételekkel.

TAMARA KERKOVIČ DVERI-ALELNÖK ÉS ANDREJ MITIČ, A PÁRT KÜLÜGYI SZAKPOLITIKUSA A DVERI SZÉKHÁZÁBAN AZ AZONNALINAK A VÁLASZTÁS ELŐTT ADOTT INTERJÚJUK UTÁN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Sikerült-e meghatni az EU-t a bojkottal?

A bojkott egyik célja az volt, hogy a külföld, az EU figyelmét felhívják a szerb demokrácia problémáira. Azonban a választás másnapján, hétfőn Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke már szívélyes Twitter-bejegyzésben gratulált Vučićnak, és azt írta: „ez az eredmény bizonyítéka az állampolgárok bizalmának és az ön hatékonyságának”.

Mikor Tusk gratulációjáról kérdeztük, Andrej Mitić azt mondta: látták Tusk bejegyzését, ahogy a magyar bővítési biztos, Várhelyi Olivér gratulációját is, miszerint várja, hogy együtt dolgozhassanak az új kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokon. Ugyanakkor látták az európai szociáldemokraták közleményét is, akik azt szeretnék, ha nem nyitna az EU új csatlakozási fejezeteket Szerbiával addig, amíg a demokráciával kapcsolatos legfőbb problémákat nem oldják meg.

Tehát az EU-ban is több hang van ezzel kapcsolatban,

nagy felelősség van most az EU-n

– összegezte Mitić.

A 47 százalékos részvételt sem hiszik el

Megkérdeztük a politikustól azt is, hogy egyébként reálisnak látja-e a 47,7 százalékos részvételt – amely bár az eddigi szerbiai átlagoktól jóval elmarad, más európai országokhoz viszonyítva nem feltétlenül számít kiugróan alacsonynak.

Mitić szerint a hivatalosan közölt részvételi adatok is hamisak.

„Délután 2-3 óra körül látták, hogy sikerül a bojkott, és elkezdtek trükközni, zsarolni az embereket, hogy menjenek szavazni” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy eszerint tényleg elmentek ennyien, csak nem biztos, hogy jószántukból, azt mondta: részben azért meg is hamisították az adatokat szerinte. Arra a kérdésre, hogy mit saccol valós részvételi adatnak, 35-40 százalékot mondott.

NYITÓKÉP: Bojkottra felhívó plakátok egy belgrádi buszmegállóban. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek