Nem sikerült bezárniuk az elnököt a hivatalába a szerb tüntetőknek: a rendőrség elé vonultak

Szerző: Techet Péter
2019.03.17. 16:55

Vasárnap a szombati rendőri erőszak miatt tüntetnek a szerb ellenzékiek: ki akarják szabadítani őrizetbe vett társaikat Belgrádban.

Nem sikerült bezárniuk az elnököt a hivatalába a szerb tüntetőknek: a rendőrség elé vonultak

Tizenötödik hete tart az „Egy az ötmillióból“ tüntetéssorozat a szerb fővárosban, amelyet ellenzéki politikusok elleni őszi erőszakos támadások váltottak ki.

Az Azonnali több cikkben is elemezte a tüntetéseket és a tüntetőket: alapvető probléma, hogy a Vučić-tyal szembeni ellenzék nagyon megosztott,

az ellenzéki pártok nagy részét összefogó Savez za Srbijunak (Szövetség Szerbiáért) a klerikál-fasiszta Dveri (Oltárajtók) párt is része.

A tüntetések egyik követelése eleve az, hogy Vučić lépjen fel keményebben a koszovóikkal szemben, és semmiképpen se ismerje el az országot. De Vlagyimir Putyin kapcsán is inkább abban versenyez a kormány és ellenzéke, hogy ki szereti jobban az orosz elnököt.

Nem véletlen, hogy Nenad Čanak, a vajdasági szociáldemokraták elnöke többször is kijelentette:

Vučić nacionalista politikus, de nem jöhet egy olyan ellenzék, amely számos kérdésben még nála is nacionalistább és oroszpártibb. Čanak szerint az ellenzéki Szövetség Szerbiáért valójában egy „Szövetség Nagy Szerbiáért“,

azaz ő semmiképpen sem működne velük együtt. Ha az ellenzék és a kormány között kell választania, Čanak szerint még Vučić is jobb.

Tizenötödik alkalommal is az utcán – és most már a tévészékházban is

Szombaton megtartották a tizenötödik alkalommal is felvonulást a Belgrádban. A tüntetések a szerb televízió (RTS) épületében végződtek. Noha a szerb állami média még nem érte el a magyar kormánymédia mélységét, az RTS szintén a kormánypropaganda egyik eszköze, a hírekben még a tüntetésekről is alig számolnak be.

Tegnap ezért a tüntetők az RTS épülete elé vonultak, ahol be akarták olvastatni a követeléseiket. Miután erre nem kerülhetett sor, többen behatoltak az épületbe. Az ellenzék legitim akcióról beszélt, a kormány azonban élesen elítélte az „erőszakot“. Az RTS igazgatója arról beszélt, hogy a tegnapi akció után a szemében elvesztették a tüntetések a legitimitásukat.

A szombati akciót Jelena Anasonović civil aktivista vezette, de az épületbe behatolt a klerikálfasiszta Dveri elnöke, Boško Obradović is.

Az oroszpárti, szélsőjobboldali politikus azt mondta: „azért jöttünk, hogy visszaadjuk a népnek a köztévét. Felszabadítjuk az RTS-t“.

Késő estére összecsapások alakultak ki a tüntetők és a rendőrség között, végül a rendőrségnek sikerült a tüntetőket kiszorítaniuk az RTS épületéből.

„Húsvétig megbukik Vučić“

A szombati rendőri erőszak miatt vasárnap rendkívüli ellenzéki tüntetés kezdődött délelőtt Belgrádban az elnöki hivatal előtt. A tízezres tömeg azt ordítja, hogy „Elég volt, Vučić“, illetve „Húsvétig megbuksz“.

A céljuk, hogy eltorlaszolják az elnöki hivatal bejáratát, és nem akarják onnan kiengedni a szerb elnököt,

aki előtte sajtótájékoztatón mondta el: ő nem fél se a fasisztáktól, se a kommunistáktól, ezért nem egyezkedik az ellenzékkel. „Ne ordítsák azt, hogy Vučić lop, azok, akik a szerb történelem legnagyobb rablói“ – utalt a szerb államfő az ellenzéki politikusokra.

Aleksandar Vučić sajtótájékoztatójának az apropója az volt, hogy emlékezzen a Kosovska Mistrovicában tizenöt évvel ezelőtt történt szerbek elleni albán támadásra. Azzal vádolta meg a NATO-t, hogy nem tudta, nem akarta akkor megvédeni a szerb népet. Láthatóan tehát Vučić is nacionalista retorikával akarja magát újrapozicionálni.

Dragan Đilas, Belgrád egykori korrupt polgármestere, az ellenzék egyik vezére azt szeretné elérni, ha Vučić az emberekkel is beszélne az utcán. Vučić őt azonban a sajtótájékoztatóján is oligarchának nevezte végig.

Vučić kijutott az elnöki palotából, a tüntetők a rendőrséghez vonulnak

A rendőrség az egyetlen ellenzéki napilap, a Danas tudósítása szerint nagy erőkkel vonult ki, kordonokat próbál felhúzni az elnöki hivatal köré. Az egyik mellékutcában össze is csaptak a Danas információi szerint a rendőrök és a tüntetők, könnygázt kellett bevetni.

„Nincs visszaút“ – mondta Obradović, a fasiszta Dveri elnöke, aki szerint a mai nappal megkezdődött új tüntetésnek már egyértelmű a célja: Vučićnak mennie kell. A szerb elnök szerint viszont az ellenzéki vezérek vannak pánikban, mert nem növekszik az elismertségük.

A szerb elnök egyébként kijutott a hivatalából, a tüntetők pedig a rendőrség épülete elé vonulnak azzal a céllal, hogy „kiszabadítsák” a szombati tüntetésen őrizetbe vett társaikat.

Az eseményeket itt lehet élőben követni:

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek