+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 22. hétfő, 08:12
Győzött a papírforma a 100 ezres vajdasági városban: a balkanizáció ellen kampányoló magyarok ugyan jól szerepeltek, ám Szabadka megmaradt Vučić szerb elnök haladó pártjáé.

Folytathatja Bogdan Laban, Szabadka haladó párti polgármestere, miután a nem hivatalos adatok szerint 45 százalékos részvétel mellett a regnáló városvezető listája a voksok 42 százalékát hozta el. Noha a kampányban a VMSZ és a magyar párt polgármesterjelöltje, a VMSZ-t irányító Pásztor István fia, Pásztor Bálint is arról beszéltek – sőt még a Szerb Haladó Párt is azzal ijesztegette a híveit –, hogy ezúttal összejöhet a polgármesteri poszt a mind a belgrádi, mind a budapesti kormánnyal kiváló kapcsolatot ápoló vajdasági magyar pártnak, ez nem jött össze. A jó 100 ezer fős Szabadkán a VMSZ 29 százalékot kapott.

 

Hiába kampányolt tehát a VMSZ a „balkanizáció” és a haladó párt ellen azzal, hogy ők velük szemben közép-európai várost faragnak Szabadkából, a papírforma szerint eleve nem volt esélyük arra, hogy megnyerjék a várost.

 

És nemcsak azért, mert 2016-ban a Szerb Haladó Párt messze mindenki fölött teljesítve 23 686 szavazatot, és ezzel 37,32 százalékot ért el. Hanem azért is, mert ahogy négy éve, úgy most is elindult Pásztorékkal szemben egy másik helyi magyar politikus, a helyben a VMSZ ellenzékeként politizáló Maglai Jenő és polgári mozgalma. 2016-ban Maglaiék és a VMSZ közel azonos számú szavazatot kaptak (a VMSZ 8724-et, ezzel 13,74 százalékot elérve, Maglaiék pedig 8240-et, 12,98 százalékot elérve). Maglaiék most 6 százalékot kaptak csak.

 

PÁSZTOR BÁLINT, A VMSZ SZABADKAI POLGÁRMESTERJELÖLTJE. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

Országos szinten viszont örülhet a VMSZ, ennyire jó eredményük ugyanis a Slobodan Milošević leváltása utáni Szerbiában még nem volt. Összesen 70 ezer körüli voksot kaphatnak, ami a szavazatok 2,3 százalékát jelenti. Mivel a kisebbségi listák számára még a – kormány által az ellenzéki bojkottot kijátszandó, 5 százalékról leszállított – 3 százalékos küszöb sem játszik, ezért a VMSZ 9 parlamenti képviselővel számolhat Belgrádban. Pásztor István VMSZ-vezér éjjeli sajtótájékoztatóján ezért külön megköszönte a sok magyar rendszámú autósnak, hogy hazajött szavazni, Aleksandar Vučić pártjának pedig azt üzente: készek a további együttműködésre, ismerik a szabályokat.

 

A siker oka persze nemcsak a sok, Magyarországról a választásra hazalátogató vajdaságinak köszönhető, hanem részben az ellenzéki választási bojkottban is keresendő: ha ugyanis a fajsúlyosabb ellenzékiek részt vettek volna a választáson, egészen más lett volna a mandátumarány, országos szinten legalábbis biztosan.

 

CÍMLAPFOTÓ: Julian Nyča / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás