+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 22. hétfő, 08:12
Győzött a papírforma a 100 ezres vajdasági városban: a balkanizáció ellen kampányoló magyarok ugyan jól szerepeltek, ám Szabadka megmaradt Vučić szerb elnök haladó pártjáé.

Folytathatja Bogdan Laban, Szabadka haladó párti polgármestere, miután a nem hivatalos adatok szerint 45 százalékos részvétel mellett a regnáló városvezető listája a voksok 42 százalékát hozta el. Noha a kampányban a VMSZ és a magyar párt polgármesterjelöltje, a VMSZ-t irányító Pásztor István fia, Pásztor Bálint is arról beszéltek – sőt még a Szerb Haladó Párt is azzal ijesztegette a híveit –, hogy ezúttal összejöhet a polgármesteri poszt a mind a belgrádi, mind a budapesti kormánnyal kiváló kapcsolatot ápoló vajdasági magyar pártnak, ez nem jött össze. A jó 100 ezer fős Szabadkán a VMSZ 29 százalékot kapott.

 

Hiába kampányolt tehát a VMSZ a „balkanizáció” és a haladó párt ellen azzal, hogy ők velük szemben közép-európai várost faragnak Szabadkából, a papírforma szerint eleve nem volt esélyük arra, hogy megnyerjék a várost.

 

És nemcsak azért, mert 2016-ban a Szerb Haladó Párt messze mindenki fölött teljesítve 23 686 szavazatot, és ezzel 37,32 százalékot ért el. Hanem azért is, mert ahogy négy éve, úgy most is elindult Pásztorékkal szemben egy másik helyi magyar politikus, a helyben a VMSZ ellenzékeként politizáló Maglai Jenő és polgári mozgalma. 2016-ban Maglaiék és a VMSZ közel azonos számú szavazatot kaptak (a VMSZ 8724-et, ezzel 13,74 százalékot elérve, Maglaiék pedig 8240-et, 12,98 százalékot elérve). Maglaiék most 6 százalékot kaptak csak.

 

PÁSZTOR BÁLINT, A VMSZ SZABADKAI POLGÁRMESTERJELÖLTJE. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

Országos szinten viszont örülhet a VMSZ, ennyire jó eredményük ugyanis a Slobodan Milošević leváltása utáni Szerbiában még nem volt. Összesen 70 ezer körüli voksot kaphatnak, ami a szavazatok 2,3 százalékát jelenti. Mivel a kisebbségi listák számára még a – kormány által az ellenzéki bojkottot kijátszandó, 5 százalékról leszállított – 3 százalékos küszöb sem játszik, ezért a VMSZ 9 parlamenti képviselővel számolhat Belgrádban. Pásztor István VMSZ-vezér éjjeli sajtótájékoztatóján ezért külön megköszönte a sok magyar rendszámú autósnak, hogy hazajött szavazni, Aleksandar Vučić pártjának pedig azt üzente: készek a további együttműködésre, ismerik a szabályokat.

 

A siker oka persze nemcsak a sok, Magyarországról a választásra hazalátogató vajdaságinak köszönhető, hanem részben az ellenzéki választási bojkottban is keresendő: ha ugyanis a fajsúlyosabb ellenzékiek részt vettek volna a választáson, egészen más lett volna a mandátumarány, országos szinten legalábbis biztosan.

 

CÍMLAPFOTÓ: Julian Nyča / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás