+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 22. hétfő, 15:29
Állatjogi aktivisták abban reménykednek, hogy utoljára kerülhet sor a fesztiválra. Közben egy német vágóhíd is a koronavírus melegágya lett.

Megnyitott az évente hagyományosan megrendezett kutyahúsfesztivál a dél-nyugat kínai Julinban. A fesztivál rendszerint ezreket vonz a városba, akik közül sokan vásárolnak legtöbbször szűk ketrecekben és rossz higiéniai körülmények között tartott kutyákat, hogy aztán megegyék őket. A fesztivál ellenzői szerint azonban az utóbbi évekhez képest jelentősen csökkent „a kínálat”.

 

Mivel az újfajta koronavírus nagy valószínűséggel hasonlóan rossz körülmények között működő élő állatokat kínáló piacról terjedhetett el, az állatjogi mellett egészségügyi aggályok is megfogalmazódnak. A veszélyt egyre többen érzékelik, és nemrégiben az ENSZ is arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb világjárványok kitörését lehetne megakadályozni az élőállatos piacok betiltásával.

 

„Remélem, hogy Julin nemcsak állatjóléti, hanem egészségügyi szempontokat is figyelembe véve változni fog.

 

Ilyen, kutyahúsbeszerzésre létrehozott tömegrendezvények zsúfolt piacokon és éttermekben fesztivál címszó alatt jelentős közegészségügyi kockázattal fenyegetnek”

 

– mondta Peter Li, az állatjogokkal foglalkozó Humane Society International munkatársa.

 

Lassan ugyan, de Kína is változik

 

Hogy Kínában is kezdik helyén kezelni az élőállatos piacok jelentette veszélyt, jelzi, hogy áprilisban

 

Senzen az első város lett az országban, amely megtiltotta kutyák és macskák gasztronómiai célokra történő eladását.

 

Ezzel együtt a kínai mezőgazdasági minisztérium nemrégiben a kutyák házikedvenccé nyilvánítása mellett döntött. Így ők többé hivatalosan sem haszonállatnak számítanak – az ugyanakkor nem világos, hogy ez a julini kutyahúsfesztiválra befolyással van-e.

 

Zsang Csiancsian kínai állatjogi aktivista szombaton ellátogatott a fesztiválra, és szerinte bár hosszú időnek kell eltelnie, amíg a kutyahús fogyasztásáról lemondanak Kínában, de történtek pozitív lépések.

 

„A fesztivál árusait megkérdezve úgy látjuk, a jövőben nem fogják engedni nekik, hogy kutyahúst adjanak el. De ennek a betiltása nehéz lesz és sok időt vesz majd igénybe” – mondta az aktivista.

 

Nem csak a kutyahús okoz problémát

 

Habár Európából szemlélve érthetetlen, miért talál valaki ízletes fogásnak egy golden retrievert, és a higiéniai körülményeket elnézve alighanem egy csirkét sem szívesen venne az öreg kontinensen senki ilyen helyről, a saját, elvileg sokkal szigorúbb szabályok között működő vágóhídjaink sem garantálják a vírusmentességet.

 

Észak-Rajna-Vesztfáliában a Tönnies nevű húsipari vállalat Rheda-Wiedenbrück-i vágóhídján a napokban több mint 1300 dolgozó koronavírustesztje lett pozitív. A gyár mind a hétezer munkatársa karanténba vonult, a környéken bezárták az iskolákat és az óvodákat, valamint a német hadsereget is bevonták a helyzet kezelésébe.

 

A cég vezetője, Clemens Tönnies szombaton munkatársai körében elismerte a vállalat felelősségét a fertőzés elszaporodásában. Ugyanakkor ez már kevésnek tűnik: a Bildnek nyilatkozva az SPD-s munkaügyi miniszter, Hubertus Heil azt mondta, jelenleg „nulla bizalmuk van” a Tönnies felé, emellett pedig kiemelte, hogy a cég a jogi felelősségre vonást sem kerülheti el.

 

Heil szerint

 

a Kelet-Európából érkező munkások kihasználása és az ezzel együtt járó járványügyi ajánlások és intézkedések be nem tartása vezetett a vágóhíd koronavírus-gócponttá válásához.

 

Anton Hofreiter, a Bundestag zöldfrakciójának vezetője ennél is tovább ment: szerinte ha a cégvezető komolyan gondolja a felelősségvállalást, saját vagyonából kell finanszíroznia a kártérítéseket.

 

Németországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában sem először alakul ki koronavírus gócpont vágóhidaknál: májusban ugyanebben a tartományban található vágóhidak miatt százaknak lett pozitív a koronavírustesztje.

 

NYITÓKÉP: whoisgalt / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás