+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Miután az Egyesült Államokban, a Németországban és az Oroszországban fejlesztett oltóanyagok is kilencven százalék feletti hatékonyságot mutattak az emberek tízezrein végzett tesztek után,

 

a kínai Sinova Biotech egy tudományos folyóiratban publikált eredményei szerint az ő vakcinájuk is sikeresen vizsgázott a tesztelés első és második szakaszában.

 

A kínai oltóanyagok közül néggyel is nekifutnak a harmadik, illetve az utolsó körös klinikai próbának, ezek közül az egyik eredményeit publikálták most a The Lancet című szaklapban.

 

A jelentés szerint a CoronaVac névre keresztelt oltóanyag gyors immunreakciót váltott ki a tesztalanyokban, igaz, az áprilisban és májusban végzett tanulmány nem ismerteti a vakcina sikerességi mutatóját.

 

A tanulmány egyik szerzője szerint

 

az első körben 144, míg a második körben 600 résztvevőn tesztelték a ConaVacot, és az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina alkalmas a használatra „vészhelyzet esetén”.

 

A harmadik körös, nagyobb volumenű teszt eredményeit egyelőre nem publikálták. A négy kínai oltóanyag harmadik körös tesztjét november elejéig 60 ezer emberen végezték el Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Indonéziában és Brazíliában.

 

A CoronaVac tesztelését Brazíliában rövid időre szüneteltették múlt héten, miután elhunyt az egyik önkéntes tesztelő, de azóta folytatták a tesztelést, mert kiderült, hogy a halál oka nem köthető a vakcinához.

 

A négy kínai oltóanyag közül korábban legalább hármat felajánlottak a kulcsfontosságú munkásoknak egy vészhelyzetprogram keretében, egyet pedig már júniusban jóváhagytak a kínai hadsereg számára.

 

Egy olasz kutatócsoport egyébként már tavaly szeptemberben is talált olasz betegekben az új koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket, az erről szóló tanulmány egyik társszerzője, Emanuele Montomoli az Azonnalinak adott interjújában elmondta, hogy szinte lehetetlen adatokhoz hozzáférni a kínai vakcinákkal kapcsolatban, illetve

 

a kínai egészségügyi szabályozó hatóság csak Kína területére engedélyezheti a vakcinák kibocsátását.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás