+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 18. csütörtök, 20:14
Az orosz internet fenegyerekének sikerprojektjét, a Telegram üzenetküldőt két éven át próbálta blokkolni Oroszország, sikertelenül. Most feladták.

Meglepetésbejelentést tett csütörtökön az orosz internet felügyeletét is ellátó Roszkomnadzor állami szerv, melyben arról beszéltek, megszüntetik a népszerű titkosított üzenetküldő-program, a Telegram blokkolását Oroszországban.

 

A Roszkomnadzor arra hivatkozott, a Telegram alapítója, Pavel Durov

 

„hajlandóságot mutatott szembeszállni a terrorizmussal és az extremizmussal”,

 

emiatt az állami szerv megszünteti „a Telegram üzenetküldő hozzáférésének korlátozását”.

 

De mi volt a baja az oroszoknak a Telegrammal?

 

Az egész ügy hátterében egy politikai vita áll a leginkább az orosz Zuckerbergként jellemezhető techguru, Pavel Durov és az orosz állam között. Durov 2006-ban alapította meg a Facebook mintájára a VKontaktye közösségi oldalt, a hazai fejlesztéssel pedig sikerült elérnie, hogy VK mindmáig messze a legnépszerűbb közösségi oldal mind Oroszországban, mind a posztszovjet térség nagy részében.

 

A VK azontúl, hogy óriási siker lett, sokáig az orosz internet egy szabad szigete volt, Durov pedig pont egy olyan figura, aki semmilyen autoritást nem tisztelt, így az állami szerveknek hamar szúrni kezdte a szemét a közösségi oldal szabályozatlansága. 2011-12-ben, az elnökválasztás után óriási ellenzéki tüntetéseket tartottak Oroszország-szerte, Putyin ezt követő elnöki ciklusának egyik fókuszává pedig az egyre elterjedtebbé váló internet feletti kontroll megszerzése volt. A VKontaktyét is utolérte a Kreml ölelése, a közösségi oldalt Kreml-közeli üzleti körök környékezték meg, majd vették át az irányítást az oldal felett.

 

Durov ezt követően elköltözött Oroszországból és új projektbe kezdett. Ügyesen mérte fel a csevegőprogramok térhódításának fontosságát, és ő is csinált egyet, ez lett a Telegram: az üzenetküldő alapkoncepciója a biztonság, a Telegramon ugyanis a csevegések két fél között titkosítva vannak, harmadik felek pedig semmiképp sem nyerhetnek betekintést az üzenetváltásokba, tehát a felhasználók titkosítási kulcsaihoz a Telegramnak nincs hozzáférése. Durov új projektje hamar sikeres lett Oroszországban, a gond az, hogy a biztonságos csevegés nemcsak az orosz ellenzékiek, hanem terroristák tetszését is elnyerte: a biztonságos csevegés miatt a Telegram hamar kedvelt lett az Iszlám Állam terroristáinak körében.

 

De nemcsak ők, hanem a 2017-es szentpétervári metrórobbantás gyanúsítottjai is itt tervelték ki a támadást.

 

Le volt tiltva, de még az állami szervek is használták

 

Erre hivatkozva pedig az orosz titkosszolgálat FSZB arra szólította fel a Telegram vezetőségét, hogy működjenek velük együtt, és tegyék elérhetővé számukra a program titkosítási kulcsait. Ezt Durov élből elutasította, 2018 áprilisában így a Roszkomnadzor bejelentette, ezentúl blokkolni fogják a szolgáltatást Oroszországban.

 

A gond az volt, hogy a blokád nem volt valami sikeres: hiába próbálták az oroszok blokkolni a szolgáltatást, az internetes tűzfaluk közel sem állt olyan szinten, hogy a tiltás hatékonyan működjön. Így a Moscow Times arról ír: a történtek ellenére az appot továbbra is

 

sok orosz tisztségviselő, állami médiacég, sőt, még kormányzati ügynökségek is használták az állampolgárokkal való kommunikációra,

 

ebből adódóan a blokád teljesen komolyanvehetetlenné vált.

 

Nem csoda tehát, hogy a Roszkomnadzor két év próbálkozás után úgy döntött, feloldja az üzenetküldő tiltását.

 

BORÍTÓKÉP: TechCrunch / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás