+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 6. kedd, 18:54
Ha egy orosz domaint használó weboldalon káros szoftvert találhatnak, vagy erre vonatkozó bejelentést kapnak, mehet is a tiltás.

Bejelentés alapján, akár bírósági határozat nélkül is blokkolhat majd egyes honlapokat az orosz titkosszolgálat, az FSZB égisze alatt megalakuló új ernyőszervezet, mely a hivatalos érvek szerint különböző informatikai cégekkel és felügyelőszervezetekkel együtt az orosz internetet kívánja majd biztonságosabbá tenni – írja a The Moscow Times.

 

Ha nincs ellenvélemény, úgy biztonságos az internet

 

Az FSZB a kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást múlt héten írta alá, minderről pedig az oroszországi (.ru) domaineket tömörítő TLD RU koordinátorcég adott hírt weboldalán. A kiberbiztonsági kezdeményezés a rendkívül bizalomgerjesztő,

 

„Számítógépes Incidensekért Felelős Nemzeti Koordinációs Központ” (NKCKI) nevet kapta, és feladata a .ru domainnel rendelkező webhelyek ellenőrzése lesz majd.

 

A kérdésben az FSZB segítségére lehet majd az orosz médiát figyelő állami szervezet, a Roszkomnadzor, valamint több orosz számítástechnikai cég, így például a vírusirtó-programjairól ismert Kaspersky Lab is. Az FSZB szerveivel továbbá összeállt még a Biztonságos Internet Ligája nevű álcivil szervezet is, mellyel az orosz hatóságok és a kormánypárti média az ellenzéki híroldalak elleni támadásokat, tiltásokat és korlátozásokat igyekeznek legitimálni.

 

Milyen könnyű lesz káros szoftvert találni egy nemkívánatos weboldalon?

 

A hivatalos közlemény szerint a koordinációs központban felelős szervek összegyűjtik és vizsgálják majd az adathalász, a malware (rosszindulatú), és egyéb illegális tevékenységeket végző szoftverektől származó információkat, ha pedig egy ebben illetékes szerv egy honlapon ilyen szoftvert talál majd, vagy egy végfelhasználótól ilyen bejelentést kap, a domainkoordinátoroknál kérheti a honlap eltávolítását, amennyiben az .ru, vagy .su (szovjet) domainnel működik. Egyszerűbben fordítva: amennyiben például az FSZB kiberbiztonsági szárnya egy ellenzéki honlapon valamilyen, általa rosszindulatúnak vélt szoftvert talál,

 

villámgyorsan ki is lőheti azt az orosz internetről, már amennyiben orosz, vagy szovjet domainnévvel rendelkezik.

 

Andrej Vorobjov, a nonprofit TLD RU szervezet feje a bejelentésben azt nyilatkozta, hosszú évek tapasztalata és profizmusa, valamint az együttműködésben résztvevő szervezetek garantálják majd azt, hogy az orosz domainnel rendelkező online tér még biztonságosabb legyen.

 

Sértő weboldalak

 

Az orosz információvédelmi jogszabályok szerint jelenleg bírósági határozat nélkül az orosz rendőrség, a fogyasztóvédelmi szerv, az adóhatóság, az alkoholügyi szabályozószerv, valamint a médiát felügyelő Roszkomnadzor tiltathat le weboldalakat, de idéntől az ifjúsági ügyekért felelős állami ügynökség (Roszmologyozs) is intézkedhet olyan ügyekben, ahol fiatalok élete forog kockán internetes aktivitás miatt. Emellett egy tavaly decemberben Vlagyimir Putyin által aláírt törvény szerint „sértő” weboldalak is legálisan letilthatók az orosz jog szerint:

 

a törvény itt is a gyerekek fejlődésének épségére hivatkozik, valamint arra, hogy meg kell óvni őket káros és veszélyes információktól.

 

Említésre méltó a téma kapcsán Pavel Durov, az orosz internet fenegyerekének esete: ő volt az, aki rendkívül fiatalon megalapította a Vkontaktye névre hallgató orosz Facebookot, majd miután Putyin-közeli csoportok közelébe került a közösségi oldal, az Egyesült Államokba ment, és ott megalapította a Telegram üzenetküldő alkalmazást, mely a felhasználók között titkosítja az üzeneteket. Az alkalmazás rendkívül népszerűvé vált az oroszok körében, melyet a Roszkomnadzor több hónapon át próbált minden lehetséges eszközzel blokkolni, ugyanakkor mivel az üzenetküldő nem orosz szerverekről működött, az állami szerv lehetőségei korlátozottak voltak.

 

BORÍTÓKÉP: Vlagyimir Putyin az orosz Google, a Yandex székházában 2017-ben / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás