+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 17. szerda, 12:03
Szerintük az elnökválasztás ellenzéki jelöltje a lengyel családoktól venne el több százmilliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja.

Kétszázmilliárd złotyt venne el a lengyel családoktól, hogy a zsidók érdekeit szolgálja ki Rafał Trzaskowski, aki ellenzéki színekben indul a hamarosan esedékes lengyel elnökválasztáson – egy ezzel kapcsolatos, nagy port kavaró riportot közölt vasárnap a lengyel TVP köztévé, amelyet már évek óta vádolnak azzal, hogy kritikátlanul kiszolgálja a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) érdekeit, és ezért gyakran eleve TV PiS-nek csúfolnak.

 

A zsidók kopogtassanak csak a németeknél a lengyel kormánypárt szerint

 

A Gazeta.pl arról ír: közmédia azzal vádolta az ellenzéki jelöltet, hogy amennyiben hatalomra kerülne, úgy nem a lengyel érdekeket szolgálná, hanem közpénzből a zsidók restitúciós ügyét finanszírozná. Az egykoron Európa egyik legnagyobb zsidó népességének helyt adó Lengyelországban nagyon kényes témának számítanak a restitúciós ügyek:

 

a holokauszt túlélői, illetve áldozatainak leszármazottai már 1989 óta követelnek valamiféle kompenzációt a tőlük elvett tulajdonokért a lengyel államtól.

 

Ha viszont a PiS-en múlik, a követeléseik nem fognak teljesülni: a kormánypárt szerint nem a lengyel államhoz kéne fordulniuk a zsidóknak kompenzációért, mivel Lengyelország is a náci Németország áldozata volt. Szerintük inkább Berlinnél kellene kopogtatni, hiszen a németek indították a megszállást, míg a lengyelek a zsidókkal együtt ugyanúgy szenvedtek.

 

A TVP szerint viszont, ha Lengyelország ellenzéki elnököt választana, akkor az ellenzék elvenné a pénzt a lengyel családoktól, hogy a zsidóknak adja: azt állítják, a családokat támogató 500+ programból vonna el Trzaskowski a restitúciók kárára.

 

Sorosozás, lejáratás a közmédiában

 

Túlságosan a közmédia nem cizellálta az állítást, az egyedüli bizonyítékuk erre ugyanis az akkor még külügyminiszter-helyettesként dolgozó Trzaskowski egy 2015-ös interjúja, melyben azt mondta: beszélni kell a zsidó közösségekkel, hogy megoldják a restitúció kérdését. „A szakértők szerint semmi kétség:

 

a pénz, ami eddig az államkasszából a lengyel családok zsebébe áramlott, elapad, ha Trzaskowski az elnökválasztáson való lehetséges győzelme után kielégíti a zsidók követeléseit”

 

– áll a hírműsor riportjában.

 

Korábban Trzaskowskit a TVP próbálta összesorosozni is azt állítva, hogy a varsói polgármestert több szál is a magyar származású amerikai milliárdos filantróphoz köti. Trzaskowski másik „bűne” a köztévé szerint, hogy Soros-ösztöndíjas volt, és többször is részt vett a Bilderberg-csoport találkozóin.

 

A kórusba beszállt a PiS egyik parlamenti képviselője, Arkadiusz Mularczyk is, aki a Reutersnek azt mondta, Trzaskowski olyasvalaki, aki „külföldi érdekeket képviselne az országban”, és az ellenzéki jelölt a mandátumát Berlinből és Brüsszelből szerezte, tehát nem szólalna fel a lengyel érdekek védelmében.

 

Trzaskowski pártja erre válaszul azt mondta, ilyen „abszurditásokat” nehéz kommentálni, valamint

 

„a lengyel köztelevízió sokkal inkább hasonlít Oroszország vagy Belarusz köztévéjéhez, mint egy demokratikus országéhoz”.

 

Maga Trzaskowski pedig azt ígérte: ha megnyeri az elnökválasztást, megreformálja a TVP-t. Az elnökjelölt be is perelte a köztelevíziót jó hírnevének megsértése miatt, ugyanakkor a szerda este esedékes, a TVP-ben tartott elnökjelölti tévévitán ott lesz.

 

Egyre szorosabb az elnökválasztási küzdelem

 

A köztévé tudósítását Twitter-csatornáján hamar el is ítélte az American Jewish Committee zsidó érdekképviseleti tanács: szerintük antiszemitizmusról van szó, és a TVP egy „mítoszt” terjeszt, miszerint a zsidók milliárdokat szeretnének kicsikarni restitúciókként.

 

Lengyelországban május 10-én tartottak volna elnökválasztást, ám ebből a koronavírus miatt nem lett semmi, hiába ragaszkodott hozzá görcsösen a PiS. Végül a választást elhalasztották, amelynek első fordulóját június 28-án, második körét pedig július 12-én tartják meg.

 

 

A fő esélyes Andrzej Duda regnáló kormányfő, de a közvélemény-kutatásokban a jelenleg Varsó főpolgármestereként tevékenykedő Trzaskowski egyre jön fel a regnáló elnök nyakára. Felmérések szerint a második fordulóban nagyon kiélezett harc várható a két jelölt között,

 

akár tizedszázalékok is dönthetnek arról, ki lesz a következő lengyel elnök.

 

BORÍTÓKÉP: Rafał Trzaskowski / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás