+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 29. hétfő, 16:15
Andrzej Dudát a lengyel köztévé választási műsorában majdnem egy órán át mutatták, a második helyre befutó Rafał Trzaskowski nyolc percet kapott.

Ismét heves kritikák kereszttüzében áll a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) felé tanúsított politikai elfogultsággal már nem először vádolt TVP köztelevízió – az Onet legalábbis arról számol be, hogy a lengyel elnökválasztás első fordulójának estéjén

 

a köztévé az este 9-től éjfélig tartó választási műsorában 56 percnyi képernyőidőt kapott az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda,

 

míg a többi ellenzéki jelöltet együttvéve feleennyi ideig sem mutatták.

 

A választások estéjén tartott választási műsorok mindig érdekes tűzijátékot, különböző eredményvárókon elcsípett exkluzív megszólalókat, nyerteseket és veszteseket is tartogatnak a fejlett demokráciákban.

 

A lengyel köztévé választási műsora azonban nem egészen így alakult: este 9-kor beszámoltak a rögtön urnazárás után publikált exit pollról, mely Andrzej Duda elnök nagyarányú elsőkörös győzelmét, és az ellenzéki Rafał Trzaskowski viszonylag figyelemreméltó, 30 százalék feletti eredményét mutatták.

 

Ám ezt követően exkluzív megszólalók és frissebb hírek helyett

 

a TVP rögtön Duda eredményvárójára kapcsolt, és ott is maradt 34 percen át, végigközvetítve az elnök győzelmi beszédét.

 

A PiS-es buliba semmilyen rendkívüli hír, másik megszólaló nem kavart bele, a TVP az utolsó másodpercig leadta az egészet. Ezután kapott az ellenzéki Trzaskowski nyolc percet, a függetlenként induló, és meglepetésre majdnem 14 százalékot szerző Szymon Hołownia ötöt, a szélsőjobbos-neoliberális Konfederacja jelöltje, Krzysztof Bosak kettőt, majd megint 22 percnyi Duda következett. A maradék két jelöltről, a csúnyán leszerepelt baloldali Robert Biedrońról és a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamyszról csupán este 11 után emlékeztek meg 3-3 percben a képernyőkön.

 

Vagyis összességében Duda 56 percnyi műsorideje mellett a másik négy ellenzéki jelöltnek jutott 21,

 

tehát az ellenzékről együttvéve feleannyi szó sem esett a köztévén, mint Dudáról, hiába hozta el az ellenzék a szavazatok 57 százalékát.

 

A közmédiának ráadásul még Trzaskowski 30 százalékos eredményét is sikerült óriási vereségként prezentálniuk – holott a varsói főpolgármestert a közvélemény-kutatások a választás előtt 30 százalék alá mérték csak.

 

A köztévé kommentátorai a Duda által a kampány során sokszor hangoztatott melegkártyát is kijátszották, hiszen Trzaskowski Varsó főpolgármestereként elfogadott egy úgynevezett „LMBT-deklarációt”, amely előirányozza, hogy a főváros élhető, toleráns hely legyen az LMBT-közösség számára is. Nem csoda, hogy emiatt egy köztévés kommentátor szerint

 

„Trzaskowski egy LMBT-radikális”, aki „neomarxista ideológiát” hirdet. Másikuk szerint pedig az ellenzéki jelölt agresszív volt, míg Duda nyugodt és integratív.

 

A lengyel köztévé nem először volt látványosan elfogult a kampányban, pár hete Trzaskowskit némileg gyengén megalapozva azzal gyanúsították, hogy a lengyel családoktól elvenne 200 milliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja a pénzt.

 

BORÍTÓKÉP: TVP / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás