+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 29. hétfő, 16:15
Andrzej Dudát a lengyel köztévé választási műsorában majdnem egy órán át mutatták, a második helyre befutó Rafał Trzaskowski nyolc percet kapott.

Ismét heves kritikák kereszttüzében áll a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) felé tanúsított politikai elfogultsággal már nem először vádolt TVP köztelevízió – az Onet legalábbis arról számol be, hogy a lengyel elnökválasztás első fordulójának estéjén

 

a köztévé az este 9-től éjfélig tartó választási műsorában 56 percnyi képernyőidőt kapott az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda,

 

míg a többi ellenzéki jelöltet együttvéve feleennyi ideig sem mutatták.

 

A választások estéjén tartott választási műsorok mindig érdekes tűzijátékot, különböző eredményvárókon elcsípett exkluzív megszólalókat, nyerteseket és veszteseket is tartogatnak a fejlett demokráciákban.

 

A lengyel köztévé választási műsora azonban nem egészen így alakult: este 9-kor beszámoltak a rögtön urnazárás után publikált exit pollról, mely Andrzej Duda elnök nagyarányú elsőkörös győzelmét, és az ellenzéki Rafał Trzaskowski viszonylag figyelemreméltó, 30 százalék feletti eredményét mutatták.

 

Ám ezt követően exkluzív megszólalók és frissebb hírek helyett

 

a TVP rögtön Duda eredményvárójára kapcsolt, és ott is maradt 34 percen át, végigközvetítve az elnök győzelmi beszédét.

 

A PiS-es buliba semmilyen rendkívüli hír, másik megszólaló nem kavart bele, a TVP az utolsó másodpercig leadta az egészet. Ezután kapott az ellenzéki Trzaskowski nyolc percet, a függetlenként induló, és meglepetésre majdnem 14 százalékot szerző Szymon Hołownia ötöt, a szélsőjobbos-neoliberális Konfederacja jelöltje, Krzysztof Bosak kettőt, majd megint 22 percnyi Duda következett. A maradék két jelöltről, a csúnyán leszerepelt baloldali Robert Biedrońról és a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamyszról csupán este 11 után emlékeztek meg 3-3 percben a képernyőkön.

 

Vagyis összességében Duda 56 percnyi műsorideje mellett a másik négy ellenzéki jelöltnek jutott 21,

 

tehát az ellenzékről együttvéve feleannyi szó sem esett a köztévén, mint Dudáról, hiába hozta el az ellenzék a szavazatok 57 százalékát.

 

A közmédiának ráadásul még Trzaskowski 30 százalékos eredményét is sikerült óriási vereségként prezentálniuk – holott a varsói főpolgármestert a közvélemény-kutatások a választás előtt 30 százalék alá mérték csak.

 

A köztévé kommentátorai a Duda által a kampány során sokszor hangoztatott melegkártyát is kijátszották, hiszen Trzaskowski Varsó főpolgármestereként elfogadott egy úgynevezett „LMBT-deklarációt”, amely előirányozza, hogy a főváros élhető, toleráns hely legyen az LMBT-közösség számára is. Nem csoda, hogy emiatt egy köztévés kommentátor szerint

 

„Trzaskowski egy LMBT-radikális”, aki „neomarxista ideológiát” hirdet. Másikuk szerint pedig az ellenzéki jelölt agresszív volt, míg Duda nyugodt és integratív.

 

A lengyel köztévé nem először volt látványosan elfogult a kampányban, pár hete Trzaskowskit némileg gyengén megalapozva azzal gyanúsították, hogy a lengyel családoktól elvenne 200 milliárd złotyt, hogy a zsidóknak adja a pénzt.

 

BORÍTÓKÉP: TVP / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás