+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 13. szombat, 14:10
A momentumos Soproni Tamás szerint hatékonyabb, ha a Transparency International vizsgálja az MSZP-s polgármesterrel összefüggésben felmerült korrupciógyanús ügyeket, mintha politikusok tennék ezt.

Hiába kerültek elő korrupciógyanút felvető felvételek Lackner Csaba korábban MSZP-s, azóta a pártból kizárt kispesti önkormányzati képviselőről, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester nem hosszabbította meg az ezt vizsgálni hivatott kispesti korrupcióvizsgáló bizottság mandátumát, erről az Azonnali itt írt pénteken.

 

Az ügy már csak azért is fontos az ellenzéki pártok – és együttműködésük – szempontjából, mert a Momentum és az LMP is kritizálta, hogy bár nem sikerült Kispesten tisztázni a felmerült kérdéseket, Gajdát a szocialisták a fővárosi összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottság élére delegálták.

 

Sőt: Soproni Tamás, aki nemcsak, hogy a Momentum hatodik kerületi polgármestere, de a párt fővárosi frakciójának vezetője is, azt mondta akkor az Azonnalinak: számukra csak akkor fogadható el Gajda kinevezése ezen fővárosi bizottság élére, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a vizsgálóbizottság működéséhez szükséges erőforrásokat, illetve betartják azt a korábbi kispesti ellenzéki megállapodást, mely szerint a kerületi vagyonkezelő céget egy független cég átvilágíthatja. Gajda pedig akkor arról beszélt az Azonnalinak: nem szívesen vállalta el a tisztséget, mert nem jár érte pluszpénz, csak pluszmunka.

 

Na de mit szól a bizottság megszűnéséhez Soproni Tamás?

 

„A kispesti képviselő-testületen belül elfogyott a támogatás: úgy tudjuk, mind a DK, mind a Párbeszéd támogatta az antikorrupciós bizottság megszüntetését”

 

– kezdte válaszát Soproni, hangsúlyozva: a Momentum helyi képviselőjével, Paróczai Anikóval teljes összhangban úgy vélik, hogy a bizottság munkájának feltételeit továbbra is biztosítani lenne szükséges ahhoz, hogy hitelesen sikerüljön felmérni az esetleges visszaéléseket.

 

Ugyanakkor szerinte a Transparency International bevonása a kispesti ügyek átvilágítására hatékonyabb lehet, mint ha ezt csak egy képviselőkből álló bizottság teszi. Vagyis amiatt önmagában nem fog a Momentum lépéseket tenni, mert Gajda megszüntette a bizottságot, mert a Transparency bevonásával kapcsolatban jelenleg is folynak ez egyeztetések a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó és Gajdáék között, arra pedig, hogy a kerület vagyongazdálkodását átvilágítják még idén, mind a kispesti polgármestertől, mind a szocialistáktól ígéretet kaptak egy néhány héttel ezelőtti leülésen.

 

„Az elmúlt évek bizonyították, hogy a kispesti vagyongazdálkodást felül kell vizsgálni. Nemcsak hatékonyabbá, de transzparensebbé kell tenni, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyasmi, mint amiről a korrupciós ügyeit büszkén ecsetelő Lackner Csaba mesélt az elhíresült videójában” – vélte Soproni.

 

A Transparency megkeresésére egyébként már folyamatban van, első körben árajánlatot kérnek tőlük, mennyiért vállalják a feladatot. Ugyanakkor Soproni Tamás szerint ha végül más, alkalmas céget találnak, akkor az is elfogadható, a lényeg, hogy független szakértők bevonásával megtörténjen a vagyonkezelő átvilágítása és a visszaélések nyilvánosságra hozatala, mert a Momentum csak ebben az esetben tudja elképzelni a jövőbeli együttműködést. Hogy helyi vagy országos együttműködésre gondol-e, arra úgy válaszolt Soproni Tamás:

 

ez helyi ügy, de jelenleg szerinte a kispesti együttműködés nincsen veszélyben, miután aktívak az egyeztetések.

 

Na de miért nem támogatta a folytatást a DK és a Párbeszéd?

 

Az Azonnali természetesen kereste mindkét pártot az ügyben, hogy megtudjuk, tényleg nem támogatták-e a korrupcióvizsgáló bizottság munkájának folytatását, illetve szerintük egyáltalán van-e korrupciógyanú Kispesten. Barkóczi Balázs,

 

a DK szóvivője kérdésünkre nem kívánt semmit sem mondani erről,

 

ahogy a párt sajtóosztályától is hiába vártunk választ cikkünk megjelenéséig. Ehhez hasonlóan a Párbeszédtől is hiába szerettünk volna reakciót kapni, az egyelőre nem érkezett meg.

 

FOTÓ: Soproni Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás