+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 12. péntek, 15:28
Nincs meglepetés, Gajda Péter már korábban jelezte, szerinte a bizottság csak arra jó, hogy médiafigyelmet biztosítson az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására.

Saját hatáskörében utasította vissza Gajda Péter szocialista kispesti polgármester, hogy meghosszabbítsa a kerületben felmerült korrupciós vádakat kivizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítását – derül ki az elkaszált bizottság elnökének, az LMP-s Ferenczi István pénteki Facebook-posztjából. A bizottságot azért hívták életre, mert a szocialista Lackner Csaba önkormányzati képviselőről olyan felvételek láttak napvilágot még a 2019-es önkormányzati választási kampányban, amely felveti a korrupció gyanúját a kerületben. Az ügyről – Gajda Péter megkérdezésével – itt írtunk részletesebben korábban.

 

Egész pontosan annyi olvasható a Kispest honlapjára is feltöltött döntéssel kapcsolatban:

 

„a polgármester úgy dönt, hogy Ferenczi István önálló képviselői indítványát, melyben az Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgabizottság (AKTV) mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot, nem támogatja”.

 

Ferenczi egyébként arra hivatkozva szerette volna a bizottság mandátumának meghosszabbítását kérni, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt nem tudtak érdemi munkát végezni. Igaz, Ferenczi mostani bejegyzésében felveti azt is: 

 

„Gajda Péter polgármester a kispesti Antikorrupciós Bizottság márciusban határozatba foglalt adatkéréseinek a mai napig nem tett eleget”.

 

Így az LMP-s politikus szerint Gajda döntése egyben a „beismerő vallomása is”, őt terhel minden politikai felelősség a kispesti korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban. Gajda korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy már a bizottság felállítása előtt is hangot adott félelmeinek, miszerint ez a bizottság csupán arra lesz jó, hogy médiafigyelmet biztosítson néhány közszereplőnek és további lehetőséget az őt és az önkormányzatot ért lejáratókampány folytatására. „Sajnos ezek a félelmeim beigazolódtak.” Azzal is érvelt egybek mellett, hogy a vizsgálatokat bizottság felállítása nélkül is bármely képviselő el tudja végezni.

 

Kérdés, mit szólnak majd ehhez az ellenzéki pártok. Például a momentumos Soproni Tamás, Terézváros polgármestere korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak: nekik csak akkor elfogadható, hogy Gajdát nemrég a szocialisták jelölését követően kinevezték a főváros összeférhetetlenséget, illetve a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottságának az élére, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a vizsgálóbizottság működéséhez szükséges erőforrásokat. Az ügyben keressük a pártot, amint utolérjük őket, közüljük reakciójukat.

 

FOTÓ: Gajda Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás