+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 11. csütörtök, 12:33
Míg a Fidesznél az a kérdés, szimpatizánsaik hol elbizonytalanodnak, hol felzárkóznak a párthoz, addig az ellenzék „hervadozik”.

Nem példátlan, hogy a Fidesz 60 százalékon álljon a biztos pártválasztók körében – mondta az Azonnalinak Hann Endre, a Medián ügyvezetője: tavaly ősszel is volt erre példa. Ez azért téma most, mert a Medián a HVG megbízásából készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást május 28-a és a június 5-e között, amelyből az derült ki, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 40, a biztos pártválasztók körében 60 százalékon áll, míg az ellenzék közel sem büszkélkedhet az eredménnyel, mint Hann Endre fogalmazott, „hervadoznak”. 

 

 

Ami a Fidesz támogatottságát illeti, hárommilliós szavazóbázisuk van, ez változatlan, a különbséget az jelenti, hogy egy részük hol azt mondja, nem megy el szavazni, hol azt mondja, elmegy, vagyis most is az történt, hogy

 

felzárkóztak a korábban elbizonytalanodók. 

 

Például februárban a Fidesznek a Medián 55 százalékot mért a biztos pártválasztók körében. Hann szerint a kormánypárt mostani eredménye annak köszönhető, ahogyan a Fidesz kommunikálni tudta azt, ahogy a járványt kezeli, „ez is leginkább kommunikációs csata volt”.

 

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az összes parlamenti ellenzéki párt egy picit visszaesett, ám külön-külön a visszaesések együtt már soknak számítanak. Ugyanakkor tény, hogy az ellenzék legerősebb erejének mért Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt – akik parlamenten kívüliek – kicsit, de tudtak erősödni. 

 

Ugyanakkor az MSZP mind a teljes népesség, mind pedig a biztos pártválasztók körében három százalékon áll, nekik ilyen rosszat még soha nem mért a Medián Hann Endre szerint.

 

Hann szerint az viszont „drámai”, hogy a Fidesz saját magához képest mennyire rosszul áll a 30 év alattiak körében: a 18 és 29 év közöttieknek mindössze 26 százaléka támogatja a Fideszt, míg 41 százalékuk az ellenzéket.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás