+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 11. csütörtök, 12:33
Míg a Fidesznél az a kérdés, szimpatizánsaik hol elbizonytalanodnak, hol felzárkóznak a párthoz, addig az ellenzék „hervadozik”.

Nem példátlan, hogy a Fidesz 60 százalékon álljon a biztos pártválasztók körében – mondta az Azonnalinak Hann Endre, a Medián ügyvezetője: tavaly ősszel is volt erre példa. Ez azért téma most, mert a Medián a HVG megbízásából készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást május 28-a és a június 5-e között, amelyből az derült ki, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 40, a biztos pártválasztók körében 60 százalékon áll, míg az ellenzék közel sem büszkélkedhet az eredménnyel, mint Hann Endre fogalmazott, „hervadoznak”. 

 

 

Ami a Fidesz támogatottságát illeti, hárommilliós szavazóbázisuk van, ez változatlan, a különbséget az jelenti, hogy egy részük hol azt mondja, nem megy el szavazni, hol azt mondja, elmegy, vagyis most is az történt, hogy

 

felzárkóztak a korábban elbizonytalanodók. 

 

Például februárban a Fidesznek a Medián 55 százalékot mért a biztos pártválasztók körében. Hann szerint a kormánypárt mostani eredménye annak köszönhető, ahogyan a Fidesz kommunikálni tudta azt, ahogy a járványt kezeli, „ez is leginkább kommunikációs csata volt”.

 

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az összes parlamenti ellenzéki párt egy picit visszaesett, ám külön-külön a visszaesések együtt már soknak számítanak. Ugyanakkor tény, hogy az ellenzék legerősebb erejének mért Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt – akik parlamenten kívüliek – kicsit, de tudtak erősödni. 

 

Ugyanakkor az MSZP mind a teljes népesség, mind pedig a biztos pártválasztók körében három százalékon áll, nekik ilyen rosszat még soha nem mért a Medián Hann Endre szerint.

 

Hann szerint az viszont „drámai”, hogy a Fidesz saját magához képest mennyire rosszul áll a 30 év alattiak körében: a 18 és 29 év közöttieknek mindössze 26 százaléka támogatja a Fideszt, míg 41 százalékuk az ellenzéket.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás