+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 4. csütörtök, 12:22
Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik megelőzte a Momentumot.

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a közös ellenzék (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) listája már megelőzné a kormánypártokét, még ha nem is sokkal, három százalékponttal:

 

az előbbire a teljes népesség 39 százaléka, az utóbbira 36 százaléka szavazna.

 

Ezt mutatta ki az IDEA Intézet  közvélemény-kutatása, amit február 22-25. között készítettek online lekérdezéssel. A kétezer fős minta reprezentatív a magyar felnőtt lakosságra nem, életkor, területtípus szerint. A hibahatár +/- 2,2 százalék.

 

Az ellenzéki és a kormánypárti lista közötti különbség nem változik akkor sem, ha nem a teljes választókorú lakosságot, hanem a pártot maguknak biztosan választani tudókat nézzük: körükben a kormánypártra 45 százalékuk, az ellenzéki listára pedig 48 százalékuk szavazna.

 

A Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy most vasárnapi választáson 3-3 százalékot kapna a biztos pártválasztók körében, míg a teljes lakosság 18 százaléka még nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy kire szavazna.

 

A TELJES LAKOSSÁG ÉS A BIZTOS PÁRTVÁLASZTÓK KÖZÖTT IS HAJSZÁLLAL A HATPÁRTI ELLENZÉK VEZET A KORMÁNY ELŐTT.

 

Ha a pártok támogatottságát külön-külön nézzük, a kormánypártok dominanciája továbbra is tetemes: Fidesz-KDNP-t a teljes népesség 31 százaléka, míg a biztos szavazók 44 százaléka támogatja.

 

Ezt követi DK, amit a teljes népesség már csak 11, a biztos pártválasztók 17 százaléka támogat.

 

Az ellenzéki térfélen a DK-t egymással szoros versenyben követi Jobbik és a Momentum 8-10 százalék körüli támogatottsággal, de az előbbi már egy hajszállal megelőzi Fekete-Győr Andrásékat. Mindkét párt bejelentette már a miniszterelnök-jelöltjét, tulajdon pártelnöküket, az Azonnali pedig mind Jakab Péterrel, mind Fekete-Győr Andrással készített is interjút. 

AZ ELLENZÉKI PÁRTOK EGYÜTTES TÁMOGATOTTSÁGA IS MEGHALADJA A FIDESZÉT.

 

Az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a teljes lakosságban 35 százalék – tekintve, hogy a Fideszé mindössze 31 százalék, az IDEA Intézet szerint látható:

 

„a közös listaállítás az ellenzéknek továbbra is »megéri«, javítja a győzelmi esélyeket.”

 

GRAFIKONOK: Idea Intézet

NYITÓKÉP: mohamed_hassan / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás