+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 8. hétfő, 20:37
Igor Matovič kormányfőként nem volt még Magyarországon, de most pár nappal azután, hogy „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyarokhoz, Orbán Viktorhoz látogat.

Pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič szlovák miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben hétfőn.

 

Szijjártó parlamenti napirend előtti felszólalásában kijelentette, a szomszédos országokkal való viszonyainkat nagy mértékben befolyásolja az a tény, hogy ezekben az országokban jelentős magyar nemzeti közösség él. Itt pedig az alapvető érdek, hogy

 

a magyar közösségeket a szomszédos országok erőforrásokként kezeljék, és ne konfliktusforrásként.

 

Ha ez megtörténik, az jobbá teszi a magyar közösség mindennapi életét, így a határon túli magyarságnak sokkal jobb, ha jóban vagyunk a szomszédos országokkal.

 

 

„Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint most”

 

– emelte ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ebben nagy szerepet játszik az a megközelítés, miszerint közös sikertörténeteket kell építeni az országok között. Utóbbiak alapozzák meg a bizalmat, amely alapján a nehéz kérdéseket is meg tudjuk nyitni.

 

„Szlovákiában az újonnan hivatalba lépett kormány és személyesen a kormányfő is számos gesztust tett már a magyar nemzeti közösségek felé. mi ezt üdvözöljük, a szlovák kormányfő személyesen is számíthat Magyarország és a magyar kormány együttműködésére” – fejtette ki Szijjártó. A külügyér elmondta: Szlovákia stratégiai partnerünk, ennek jegyében pénteken Magyarországra látogat Szlovákia kormányfője.

 

Kinyújtott kéz és sértődés

 

A meghívás közvetlenül azután jött, hogy Matovič a pozsonyi várban fogadott a Trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója előtt száz felvidéki közszereplőt, és nekik egy olyan beszédet mondott, amelyben „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyar közösségek felé.

 

A miniszterelnök akkor arról beszélt, a történelmi Magyarország a magyaroké és szlovákoké is volt, „a magyar történelem a mi közös történelmünk” is. Emellett azt is kiemelte, ha a magyarok „úgy érzik, hogy nem kapnak elég figyelmet, ha a történelmi eseményeknél, vagy a sérelmek tekintetében kimondatlan témák vannak,

 

akkor üljünk le, vegyük át őket, és keressük a lehetséges megoldást és kölcsönös megértést.”

 

Bár a gesztusértékű beszéden sokat rontott, hogy Matovič utólag kiakadt a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megjelent politikusaira, akik egy kisebbségi jogokról szóló memorandumot nyújtottak át a kormányfőnek, de egyúttal elnézést is kért a magyaroktól „azokért az igazságtalanságokért, amelyeket át kellett élniük azért, mert nem voltak hajlandóak feladni anyanyelvüket”.

 

BORÍTÓKÉP: OĽANO / Facebook

 

Arról, hogy kicsoda is az az Igor Matovič, és mi vezetett a miniszterelnökségéhez, itt írtunk bővebben az Azonnalin, arról, hogy mit várhatunk új kormányától, pedig itt. És miért akadt ki pontosan Matovič az MKP-sekre? Elemzés itt!

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele a népszerű kormányzó, Szergej Furgal elmozdításába.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás