+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 7. vasárnap, 15:20
Orbán Viktor egyik videójában látható volt egy emléktábla: „tengerre magyar“. A horvát sajtó azonban ezt „magyar tengernek“ fordította félre, és provokációt emlegetett.

Orbán Viktor egy olyan videót tett közzé a Facebook-profilján, amelyen látható egy emléktábla a felirattal: „Fiume – Tengerre magyar“. A horvát sajtó ezt azonnal átvette, de

 

a „Tengerre magyar” felszólítást „magyar tengernek” fordította, mintha Orbán magyar területnek tartaná ma is Fiumét.

 

A 24 Sata horvát bulvárnapilap azt írta, hogy „Orbán megint provokál”. A baloldali Nacional hetilap is azt állította cikkében, hogy a „Tengerre magyar” „madjarsko more”-t, azaz „magyar tengert” jelentene. A szerb soviniszta bulvárnapilap, az Informer is azonnal átvette a félrefordítást, de ők kárörömmel tálalták: „dühösek lesznek a horvátok, Orbán elveszi tőlük Fiumét”.

 

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

 

A fiumei baloldali Novi List napilap egyenesen azt kérdezte véleménycikkben,

 

„hogy Horvátország reagál-e hivatalosan a feliratra, miszerint Fiume magyar tenger”.

 

Orbán Viktor videójában azonban egyértelműen látható, hogy nem „magyar tenger”, hanem a kossuthi mondat, miszerint „tengerre magyar”, szerepel az emléktáblán – ami ellen azon Horvátországnak se lehet kifogása, ahova számos magyar turista jár „a tengerre”.

 

Végül a zágrábi kormány részéről a félrefordított emléktáblára Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter reagált, aki azt írta a Facebookján: „a kormány nem reagál olcsó provokációkra”, de arra figyelmeztetett: „a történelem történelem marad”. Butković azt hangsúlyozta, hogy „Rijeka [Fiume] Isztria mellett az első volt, amely fellázadt a fasizmussal szemben, ezért tiszteletet érdemel”, és ezt várja el más kormányoktól.

 

NYITÓKÉP: Fiume a magyar uralom idején (1900) / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás