+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 8. hétfő, 17:44
A horvát sajtó többsége továbbra sem volt képes lefordítani helyesen horvátul a „Tengerre magyar“ mondatot, ezért most már a horvát külügy a félreértett emléktábla-szöveg miatt beszélgetésre invitálja a zágrábi magyar nagykövetet.

Amint arról az Azonnali beszámolt:

 

a horvát sajtóban vasárnap futótűzként terjedt el az a fake news, hogy Orbán Viktor egy olyan emléktáblát avatott volna, amin Fiumét „magyar tengerként“ írják le.

 

A 24 Sata bulvárnapilap Orbán „újbóli provokációjáról“ írt, a baloldali fiumei Novi List napilap pedig véleménycikkben szólította fel gyakorlatilag a horvát külügyet, hogy intézkedjék. Vasárnap estére már a horvátországi és szlovéniai olasz médiát is megjárta a hamis információ: a horvát lapok félrefordítását átvette a fiumei La Voce del Popolo napilap, és a szlovéniai közszolgálati televízió olasz adása is beszámolt róla. (E sorok szerzője mindkép lap Facebook-oldalán jelezte a tévedést, de sehol nem korrigáltak eddig.)

 

A Novi List felszólításának először csak Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter tett eleget, aki a Facebook-oldalán azt írta ki, hogy „nem reagál olcsó provokációkra“, hogy aztán mégis reagáljon: „a történelem történelem marad“, figyelmeztetett a politikus.

 

Az Azonnali információi szerint mind fiumei és tengermelléki magyarok közül többen, mind a fiumei autonómista párt egyes politikusai jelezték több horvát lapnál is a téves fordítást – köztük egy magyar-horvát bírósági tolmács is –, elvégre

 

a „Tengerre magyar“ horvátul nem „mađarsko more“ („magyar tenger“), hanem „Na more, mađari“.

 

Az, hogy a két mondat egészen mást jelent, nem kell magyarázni: míg az első arra utalna, hogy Orbán Magyarországnak vindikálja Fiumét, a másik mondat a kossuthi felszólításra utal – nem beszélve arról, hogy a magyar turisták által kedvelt Horvátországnak kevés kifogása lehet az ellen, ha magyarok „a tengerre“ mennek.

 

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

 

Ahogy a horvát sajtó egészének, úgy láthatóan a horvát Külügyminisztériumnak se sikerült egy magyar fordítót kerítenie – amúgy a magyar mondatot elég lett volna csak a Google Translate-be beírni (ugyan nem éppen helyes eredményt ad, de semmiképpen sem „magyar tengert“ fordít) –, ugyanis

 

a zágrábi külügy hétfőn közleményben határolódott el az emléktáblától.

 

Igaz, hozzáteszik: a zágrábi magyar nagykövetség azt jelezte nekik, hogy helytelenül lett az emléktábla szövege horvátra fordítva. Ezt amúgy egyedül a konzervatív Večernji List napilap fogadta el, mert az újság ma már a helyes fordítást – „Rijeka – Na more Mađari“ – közölte, a fiumei baloldali Novi List napilap a mai számában is ragaszkodik ahhoz: a mondat azt jelenti, hogy „madjarsko more“, azaz „magyar tenger“.

 

A horvát külügyminisztérium azt közölte a horvát sajtóval, hogy magyarázatot kértek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára, és függetlenül attól, hogy mi is áll ténylegesen a táblán,

 

a felirat miatt beszélgetésre behívják a zágrábi nagykövetet a horvát külügybe.

 

A GOOGLE TRANSLATE NEM AD PONTOS FORDÍTÁST (MAGYARORSZÁG A TENGERIG-NEK FORDÍTJA A MONDATOT), DE AZT, HOGY A TENGERRE MAGYAR NEM MAGYAR TENGERT JELENT, MÉG ÍGY IS KI LEHETETT VOLNA DERÍTENI. FOTÓ: GOOGLE

 

A horvát külügy kijelentette: noha Magyarországot és Horvátországot „évszázados közös történelem köti össze“, Fiume városának mai hovatartozása nem lehet vita tárgya: az a Horvát Köztársaság része. A horvát diplomácia ezért hozzátette: „elítélünk minden olyan intézkedést, amely békétlenséget visz a jószomszédi viszonyba“. Ennek tisztázására kérik be a magyar nagykövetet – nem berendelésről van szó, hanem a közlemény szerint „beszélgetésről“.

 

NYITÓKÉP: Horvát külügyminisztérium épülete / Suradnik13, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás