+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 8. hétfő, 17:44
A horvát sajtó többsége továbbra sem volt képes lefordítani helyesen horvátul a „Tengerre magyar“ mondatot, ezért most már a horvát külügy a félreértett emléktábla-szöveg miatt beszélgetésre invitálja a zágrábi magyar nagykövetet.

Amint arról az Azonnali beszámolt:

 

a horvát sajtóban vasárnap futótűzként terjedt el az a fake news, hogy Orbán Viktor egy olyan emléktáblát avatott volna, amin Fiumét „magyar tengerként“ írják le.

 

A 24 Sata bulvárnapilap Orbán „újbóli provokációjáról“ írt, a baloldali fiumei Novi List napilap pedig véleménycikkben szólította fel gyakorlatilag a horvát külügyet, hogy intézkedjék. Vasárnap estére már a horvátországi és szlovéniai olasz médiát is megjárta a hamis információ: a horvát lapok félrefordítását átvette a fiumei La Voce del Popolo napilap, és a szlovéniai közszolgálati televízió olasz adása is beszámolt róla. (E sorok szerzője mindkép lap Facebook-oldalán jelezte a tévedést, de sehol nem korrigáltak eddig.)

 

A Novi List felszólításának először csak Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter tett eleget, aki a Facebook-oldalán azt írta ki, hogy „nem reagál olcsó provokációkra“, hogy aztán mégis reagáljon: „a történelem történelem marad“, figyelmeztetett a politikus.

 

Az Azonnali információi szerint mind fiumei és tengermelléki magyarok közül többen, mind a fiumei autonómista párt egyes politikusai jelezték több horvát lapnál is a téves fordítást – köztük egy magyar-horvát bírósági tolmács is –, elvégre

 

a „Tengerre magyar“ horvátul nem „mađarsko more“ („magyar tenger“), hanem „Na more, mađari“.

 

Az, hogy a két mondat egészen mást jelent, nem kell magyarázni: míg az első arra utalna, hogy Orbán Magyarországnak vindikálja Fiumét, a másik mondat a kossuthi felszólításra utal – nem beszélve arról, hogy a magyar turisták által kedvelt Horvátországnak kevés kifogása lehet az ellen, ha magyarok „a tengerre“ mennek.

 

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

 

Ahogy a horvát sajtó egészének, úgy láthatóan a horvát Külügyminisztériumnak se sikerült egy magyar fordítót kerítenie – amúgy a magyar mondatot elég lett volna csak a Google Translate-be beírni (ugyan nem éppen helyes eredményt ad, de semmiképpen sem „magyar tengert“ fordít) –, ugyanis

 

a zágrábi külügy hétfőn közleményben határolódott el az emléktáblától.

 

Igaz, hozzáteszik: a zágrábi magyar nagykövetség azt jelezte nekik, hogy helytelenül lett az emléktábla szövege horvátra fordítva. Ezt amúgy egyedül a konzervatív Večernji List napilap fogadta el, mert az újság ma már a helyes fordítást – „Rijeka – Na more Mađari“ – közölte, a fiumei baloldali Novi List napilap a mai számában is ragaszkodik ahhoz: a mondat azt jelenti, hogy „madjarsko more“, azaz „magyar tenger“.

 

A horvát külügyminisztérium azt közölte a horvát sajtóval, hogy magyarázatot kértek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára, és függetlenül attól, hogy mi is áll ténylegesen a táblán,

 

a felirat miatt beszélgetésre behívják a zágrábi nagykövetet a horvát külügybe.

 

A GOOGLE TRANSLATE NEM AD PONTOS FORDÍTÁST (MAGYARORSZÁG A TENGERIG-NEK FORDÍTJA A MONDATOT), DE AZT, HOGY A TENGERRE MAGYAR NEM MAGYAR TENGERT JELENT, MÉG ÍGY IS KI LEHETETT VOLNA DERÍTENI. FOTÓ: GOOGLE

 

A horvát külügy kijelentette: noha Magyarországot és Horvátországot „évszázados közös történelem köti össze“, Fiume városának mai hovatartozása nem lehet vita tárgya: az a Horvát Köztársaság része. A horvát diplomácia ezért hozzátette: „elítélünk minden olyan intézkedést, amely békétlenséget visz a jószomszédi viszonyba“. Ennek tisztázására kérik be a magyar nagykövetet – nem berendelésről van szó, hanem a közlemény szerint „beszélgetésről“.

 

NYITÓKÉP: Horvát külügyminisztérium épülete / Suradnik13, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás