+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 2. kedd, 16:08
Eddig csak erősen gyanús volt a WHO kínai befolyásoltsága, most viszont egészen konkrét bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a WHO munkatársai arra panaszkodtak, hogy ők csak 15 perccel azelőtt kapják meg a járvánnyal kapcsolatos információkat, mielőtt azok lemennének a kínai állami tévén. A nyilvánosságban mégis méltatta a WHO a kínai járványkezelést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai befolyásoltságáról már sok helyen lehetett olvasni az elmúlt hónapokban, az Azonnalin is részletesen írtunk az ügyről, és bár a WHO befolyásoltsága több, mint gyanús volt, eddig csak közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésre.

 

Most viszont az Associated Press hírügynökség konkrét bizonyítékokkal állt elő: megszerezték a WHO néhány belsős megbeszélésének felvételeit, amikből kiderül, hogy

 

miközben a szervezet januárban Kína gyors reagálását méltatta a médiában a koronavírus-járványra, a kommunista állam létfontosságú információkat tartott vissza tőlük.

 

Kína gyakorlatilag több, mint egy hétig ült a koronavírus géntérképén, pedig azt már három állami laboratórium is feltérképezte – mindez abban az időszakban történt, amikor a koronavírus terjedése a megfelelő információk birtokában jelentősen lassítható lett volna.

 

Belsős iratok szerint ez az információ túlzottan szigorú kezelése és a kínai egészségügyön belüli versengés miatt történhetett, de ez azon a tényen nem változtat, hogy

 

a WHO munkatársai a felvételek szerint egészen konkrétan kifejezték az elégedetlenségüket Kína együttműködésével és annak sebességével kapcsolatban, a világ felé viszont ennek a teljes ellenkezőjét kommunikálta a WHO.

 

A kínai állami laborok a géntérképet csak  január 11-én tették közzé, miután egy másik laboratórium már publikálta azt egy szakoldalon. A felvételek szerint Kína még ekkor is késlekedett, legalább két hétig nem juttatták el a WHO-nak a részletes adatokat a koronavírusos esetekről.

 

A helyzet súlyosságát szemléltetve a szervezet egyik vezető tisztségviselője azt mondta a felvételen, hogy ők

 

gyakorlatilag csak tizenöt perccel azelőtt kapják meg Pekingtől az információt, hogy az lemenne a kínai állami televízióban.

 

A felvételek tartalmáról részletesen író hírügynökség meg próbálta szólaltatni a WHO érintett dolgozóit is, de a konkrét felvételek nélkül nem voltak hajlandóak nyilatkozni, az ügynökség pedig a forrásaik védelme miatt egyelőre nem publikálta azokat.

 

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás