+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 25. hétfő, 08:31
A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

Vasárnap adott interjút az amerikai CBS News-nak az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) korábbi biztosa, Scott Gottlieb. A szakember ebben kijelentette:

 

„úgy gondolom, jobb koronavírus elleni vakcinát fogunk kifejleszteni, mint Kína, és ha a klinikai teszteket vesszük alapul, valószínűleg hamarabb is”.

 

Annyi biztos, hogy a kutatásokra nem sajnálják a pénzt az Egyesült Államokban: múlt héten a Fehér Ház 1,2 milliárd dollárral támogatott egy vakcinát, amelyet az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztetettek sőt, a Trump-adminisztráció célul tűzte ki, hogy még idén 300 millió vakcinával álljon elő a Covid-19 ellen. A hírek szerint az amerikaik nagyjából tucatnyi ígéretes vakcinát tudnak felmutatni, és Kína is legalább négy fejlesztésén dolgozik.

 

Gottlieb ugyanakkora arra is figyelmeztetett: hiába lazítanak az USA  tagállamai a járványügyi intézkedéseiken, az embereknek „új normákhoz kell hozzászokniuk”.

 

A szakember szerint nem meglepő, hogy az enyhülő intézkedések következtében több államban – köztük Georgiában, Floridában, Virginiában és Marylandben – újra nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma. „Számítottunk rá, hogy újra többen lesznek a kórházi kezelést igénylő esetek az újranyitás után. Meg kell értenünk, hogy nem fékeztük meg a vírust, az továbbra is terjed” – mondta Gottlieb, hozzátéve, hogy amíg nincs hatékony vakcina vagy terápia a koronavírus ellen, ez így is marad.

 

Szerinte ugyanakkor júliusban és augusztusban jelentősen alábbhagyhat a fertőzés terjedése, ekkor pedig „az emberek visszatérhetnek a normális életükhöz”.

 

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy egyelőre mindenki gyakorolja a járványügyi ajánlásokat, ideértve a közösségi távolságtartást, ritkábban járjanak ki és kevesebb ismerősükkel találkozzanak.

 

Az USA-ban az 1,7 milliót közelíti a regisztrált koronavírusos esetek száma, ami a legmagasabb a világon a 99 300 elhunyttal együtt. Az új esetszám azonban május 21-e óta meredeken csökken, és május 24-én jelentett 617 haláleset is a statisztikák javulását jelzi. Legutóbb március végén érkezett hír ennél kevesebb napi halálozásról.

 

NYITÓKÉP: Utah National Guard / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás