+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. május 11. hétfő, 18:59
Bevásárlás, ételszállítás, kutyaséltáltatás – tipikusan ezekkel a munkákkal tudnak segíteni a budapesti önkéntesek a veszélyhelyzet idején. Fotókon mutatjuk, hogyan!

A koronavírus-járvány miatt sokan kényszerülnek az otthonmaradásra, főleg a legveszélyeztetettebbeknek, vagyis a 65 év felettieknek és az alapbetegségekkel rendelkezőknek ajánlott kerülniük a boltokat, gyógyszertárakat, és minden egyéb zárt helyet, ahol sokan megfordulnak.

 

Az ő helyzetük könnyítéséért számos kerületi önkormányzat – néhol civil szervezetekkel együttműködve – önkéntes segítőprogramot szervezett.

 

Körbenéztünk négy budapest kerületben, hogy hogyan is zajlik az önkénteskedés.

 

Limóval ingyenkaja? Ilyen is van!

 

Egy szombat délelőtt a Fidelitas önkénteseivel kezdtünk, mert a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületben többek között ők végzik a segítő feladatokat. Az Erzsébet téri polgármesteri hivatal előtt találkoztunk a gyülekező önkéntesekkel, majd miután párfős csapatokra oszlottak, meglepetésünkre a MOL Limo egy Mercedesébe szálltunk be, amit a vállalat ajánlott fel a kerületnek az ételkiszállításokhoz a közösségi autós flottájukból.

 

A KERÜLET SOFŐRT IS KAPOTT AZ AUTÓHOZ, AKI ÉPP EGYEZTETI A MENETRENDET AZ ÖNKÉNTESEKKEL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A jelentkező hetven év felettiek számára az önkormányzat által a járvány idejére támogatott melegételt

 

az önkéntesek maszkban és kesztyűben, érintkezésmentesen szállították, a bedobozolt ételt a lakás ajtaja előtt lerakva.

 

ELSŐ MEGÁLLÓNK A DEÁK FERENC UTCÁBAN VOLT, ITT EGY FŐNEK VITTEK ÉTELT, DE EZ MÉG CSAK A NAP ELEJE VOLT, MÉG MAJDNEM HÚSZ CÍMRE KELLETT MENNIE A CSAPATNAK. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI 

 

A kerület sajtóosztályától az Azonnali azt is megtudta, hogy a kormánypárt ifjúsági szervezetének jelentkezőin kívül a polgármesteri hivatal, az óvodák, a bölcsődék, az iskolák, a kerület szociális intézménye és egy nonprofit cég dolgozói is segítenek a veszélyhelyzet alatti ellátásban a kerületben. 

 

Csak a legalapvetőbb élelmiszereket kérik az idősek

 

Budapest VII. kerületében, a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban is önkormányzati dolgozók és önkéntesek végzik a bevásárlást és a csekkek feladását az időseknek, de figyelnek arra is, hogy egyéb módokon könnyítsék a nehéz helyzetűek életét, például rejtvényfüzetet osztanak az otthon ragadt nyugdíjasoknak.

 

Egy hétköznap délelőtt az önkéntesek eligazításán vettünk részt a polgármesteri hivatal üléstermében, majd egy önkormányzati dolgozóval és egy munka mellett önkénteskedő nővel a Damjanich utca felé vettük az irányt.

 

A körfolyosós pesti házba érve egy olyan nénivel találkoztunk, aki legalább olyan felkészült volt, mint amennyire idős:

 

a bevásárlólistát és a pénzt is becsomagolta egy lefertőtlenített műanyagborítékba, amit az előírt távolságot tarva adott át az önkénteseknek.

 

BEVÁSÁRLÓKÖRÚTON A VII. KERÜLET ÖNKÉNTESEI. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A bevásárlást már nem vártuk meg, mert jelenésünk volt az októberben az ellenzéki összefogás színeiben nyert Pikó András kerületében, a „nyolcban”.

 

AZ SEGÍTSÉGRE SZORULÓK NEM ÉLNEK VISSZA A LEHETŐSÉGGEL, CSAK A LEGFONTOSABB DOLGOKAT KÉRIK AZ ÖNKÉNTES BEVÁSÁRLÓKTÓL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

Civil háttérrel könnyű!


Józsefvárosban előnnyel indult az önkormányzat az önkéntesprogram szervezésében, mert a tavaly őszi választáson is egy alulról építkező kampányt vittek, így van tapasztalatuk a szervezésben. Az önkormányzatnak ráadásul járványhelyzeten kívül is van egy közösségi részvételi irodája, ők koordinálják az önkénteskedést.

 

JÓZSEFVÁROSI ÖNKÉNTESEK TÁJÉKOZTATNAK A POLGÁRMESTERI HIVATAL ELŐTT KIALAKÍTOTT KÉRELEMLEADÓ PONTNÁL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A többi kerületből már ismert feladatokon túl az önkormányzati ügyintézésben is segítenek az önkéntesek, mi például pont akkor találkoztunk velük, amikor a segélykérelmeket adták le a kerület lakói, és hogy a fertőzés kockázatát csökkentsék, a hivatal előtt, kültéren alakítottak ki egy sort, ahol az önkéntesek gyűjtötték össze a kérelmeket.

 

Itt találkoztunk Tiborral, aki a Pikó András által alapított C8 – Civilek Józsefvárosért Civil Társaság tagja a tavalyi önkormányzati választás óta, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistája” is, így adta magát, hogy ebben az önkéntesprogramban is részt vegyen. Heti 4-8 órát önkénteskedik a heti negyvenórás közösségszervező főállása mellett, és amikor arról kérdeztük, hogy mi volt a legpozitívabb tapasztalata az eddigi önkénteskedése során, a maszkosztást emelte ki, mint mondta a kerület lakosai nagyon hálásak voltak, hogy az önkormányzat vigyáz az egészségükre.

 

Tibortól azt is megtudtuk, hogy

 

Józsefvárosban a maszkviselési szabályok betartatása is az önkéntesek feladata,

 

például a Teleki téri piacon, de nemcsak zárt téren, hanem a kerületi közparkokban is ellenőriznek, és ha kell, felszólítják a maszkot a nyakukban lógatókat a helyes használatra. (Egyébként a maszkviselés nyílt téren nem, csak zárt térben kötelező.) 


És a kutyásokra ki gondol?
 

Másnap a fideszes D. Kovács Róbert Antal kerületébe, Kőbányára látogattunk el, itt nagyjából háromszázan dolgoznak a lakosság segítésén, önkormányzati dolgozók és önkéntesek vegyesen. A bezárt önkormányzati intézmények pedagógusait és technikai személyzetét itt is más, a járványhelyzettel összefüggő területeken foglalkoztatják, mint sok kerületben.

 

Minket viszont kifejezetten az önkéntes kutyasétáltatók érdekeltek, mert

 

sok idős van a kerületben, akik nem tudják a járvány alatt levinni mozogni kedvencüket.

 

Anettel és férjével a Liget téren találkoztunk, és együtt mentünk Pongóért, aki éltes kora ellenére rendkívül aktív, úgyhogy a hosszú séta alatt volt időnk beszélni az önkéntes sétáltatókkal.

 

PONGÓ MÁR NYUGDÍJASNAK SZÁMÍT A KUTYÁK KÖZÖTT, DE ÍGY IS IGÉNYLI A NAPI HÁROM SÉTÁT. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

Anett jelenleg tanul, férjével együtt pedig nagyon szereti a kutyákat, sajátjuk is van. Egyszer hozzájuk került egy kutya, akit több hét után fogott be az utcáról egy helyi állatvédelmi járőrszolgálat, ekkor pedig még jobban megszerették a kutyákat, illetve kapcsolatba kerültek egy másik állatvédő szervezettel is.

 

Ezután már egyértelmű volt, hogy a járványhelyzet alatt jelentkeznek sétáltatónak. A sétáltatás alatt fokozottan figyeltek a biztonsági előírásokra,

 

a maszk, és főleg a kesztyű kifejezetten fontos az önkéntes kutyasétáltatáskor, mert a kutya a szőrén könnyen hazaviheti a gazdájához a vírust.

 

Egy padon söröző bácsi ezt nem igazán értette meg, mert nagyon meg akarta simogatni a kutyát, pedig Anették el is magyarázták neki, hogy máskor persze szabad, de a gazda egészségének érdekében most sajnos nem.

 

Anett azt is elmesélte, hogy annyira megtetszett neki az önkénteskedés, hogy felbátorodva megadta pár környékbeli idős kutyagazdának a számát, hogy ha neadjisten karanténba vagy kórházba kerülnének, akkor tud nekik segíteni a sétáltatásban, aminek az idősek nagyon örültek.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás