+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 31. vasárnap, 13:41
Vasárnap többszáz tüntető részvételével megkezdődött a járvány miatti lezárások elleni tüntetés. A szélsőjobboldaliak és libertariánusok által egyaránt támogatott megmozdulás a hétfői üzletnyitási akció nyitánya.

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is

 

polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra,

 

hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás. 

 

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Mivel jelenleg hivatalosan gyülekezési tilalom van érvényben, a tüntetés nem lett bejelentve – de eleve nem is annak tartotta a LA75, hanem megmozdulásnak, ahol megjelennek spontánul emberek. A helyszínen jelenlévő emberek közül az Azonnali tudósítói szerint többeket is igazoltattak a rendőrök.

 

Ecsenyi Áron, a LA75 elnöke azt állította, hogy „kommunizmust“ kényszerít jelenleg a kormány az országra. A törpepárt elnöke bírálta, hogy a kormány mindenkinek, „a hűbéreseinek“ juttatott pénzt – „csak a vállalkozóknak nem jutott“. Ecsenyi szerint „tervgazdaság“ alakul ki a jelenlegi járványügyi helyzetben. Szerinte egyetlen adat sem igazolja, hogy bármilyen járványügyi szigorra szükség lenne – Svédországot és Dél-Koreát említette pozitív példaként.

 

„Ez a kormány teljesen elárulta a jobboldalt, nincs már piacgazdaság Magyarországon“

 

– állította. Egy miskolci vasutas pedig arra mutatott rá, hogy „a Fidesz tönkreteszi ezt a kibaszott országot“.

 

ECSENYI ÁRON, A LE AZ ADÓK 75 SZÁZALÉKÁVAL (LA75) PÁRT ELNÖKE VOLT A VASÁRNAPI TÜNTETÉS EGYIK SZÓNOKA, A KORMÁNY JÁRVÁNYPOLITIKÁJÁT KOMMUNISTÁNAK NEVEZTE. AZ ÜZLETEK NYITÁSÁNAK POLGÁRI ENGEDETLENSÉGÉT IS ECSENYI SZERVEZI.

 

A tüntetésen nem vonták kétségbe a koronavírust, több felszólaló is elismerte, hogy a járvány komoly – de szerintük nem a megfelelő módot választotta volna a kormány a helyzet kezelésére. Azt is kiemelték: nemcsak a vendéglátósok mellett állnak ki, hanem azon fiatalok mellett is, akik szintén szeretnének „csajozni“, és akiktől elveszik most a politikusok a jövőjüket. A tüntetésen leggyakrabban skandált jelszó az volt, hogy: „kompromisszumot!“ A felszólalok elvárták ugyanis, hogy a kormány kössön végre megállapodást a vállalkozókkal. De

 

többen azt ordibálták: „Kérjük vissza az életünket!“

 

Egy másik felszólaló azt mondta, hogy egykoron a magyarok Molotov-koktéllal harcoltak, ezért most se lenne szabadni félni. „Mitől féltek? Az időjárástól?“ Mire meg is érkezett a válasz: „Nem félünk az időjárástól!“ Egy másik szónok úgy vélte, hogy „régebben sokkal többet tettek az emberek“. A kérdésére, miszerint „meddig tűrünk?“, a tömegből többen úgy vélték: „amíg meg nem döglünk“. Sokan azt is skandálták, hogy „mocskos Fidesz“.

 

A tüntetésen a Mi Hazánk párt nagy molinóval volt jelen, amelyen a lezárások végét szorgalmazták. A szélsőjobboldali párt az első volt a parlamenti erők között, amely a lockdownt bírálta.

 

A PARLAMENTI PÁRTOK KÖZÜL EGYEDÜL A FRAKCIÓVAL NEM RENDELKEZŐ MI HAZÁNK VOLT JELEN A VASÁRNAPI MEGMOZDULÁSON.

 

Az üzletnyitási akciótól, amelyre február 1-én kerülne sor, időközben azonban az egyik nagykanizsai résztvevő elállt, miután a kormány szigorította a lehetséges szankciókat. Többen is azonban kitartanak a nyitási terv mellett. Kardos Gábor filozófus pedig az Azonnalin arra mutatott rá: célszerűbb lett volna a nyitást március 15-ére rakni, mert akkor szélesebb társadalmi, utcai támogatásra lehetett volna számítani. Ecsenyi Áron az Azonnalinak nyilatkozva nem több, mint

 

30 üzlet kinyitásával számol,

 

noha a nyitási térképén több üzlet is szerepel. Ezek között azonban több hamis bejelentés is lehet Ecsenyi szerint. A pártelnök úgy véli: fontos lenne, hogy minél többen értesüljenek az akcióról.

 

Itt nézheted vissza a vasárnapi tüntetést, amelyet az Azonnali élőben közvetített a Facebook-on!

 

 

FOTÓK: Vasárnapi tüntetés képei / Vitárius Bence, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás