+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 07:31
Zoran Milanovićot az zavarta, hogy a huszonöt évvel ezelőtti katonai sikerre emlékező ünnepségen megjelent a Za dom spremni egykori usztasa jelszó is.

1995. május 1-én a Villám-hadművelet keretében a horvát hadsereg felszabadította Szlavónia nagyrészét, amely a Jugoszlávia szétesését (Horvátország kiválását) követő háborúban szerb megszállás alá került.

 

A győzelem huszonötéves évfordulója azonban nem telt el botrány nélkül. Zoran Milanović, januárban beiktatott szociáldemokrata államelnök látványosan a nyugat-szlavóniai Okučaniban tartott ünnepség kellősközepén eltávozott – így tiltakozott az ellen, hogy

 

az egyik hivatalos megemlékező, aki elhelyezte a virágait, a ZDS rövidítést is viselte a ruháján, ami a Za dom spremni (A hazáért készen) köszöntésre utal.

 

Ezt a köszöntést hasonló viták övezik délnyugati szomszédunknál, mint nálunk mondjuk az Árpád-sávos zászlót, mert ugyan igaz, hogy a köszöntés régebbi korokra nyúlik vissza, végül az 1941 és 1945 közötti horvát usztasa bábállamban vált hivatalossá. A horvát szélsőjobboldalon pedig legtöbbször ezen usztasaállamra emlékezve használják.

 

Milanović szerint a pénteki megemlékezéseken történtek „egyértelmű provokációt” jelentettek, ezért azon nem akart már részt venni. Andrej Plenković konzervatív kormányfő viszont maradt, mert szerinte „Milanović megengedheti, hogy elmenjen, de nekünk kötelességünk maradni”.

 

Milanović már korábban is szorgalmazta, hogy a Za dom spremni köszöntés büntetőjogi tilalom alá essék. A mostani eset után az államfő a horvát RTL-nek adott hosszú interjút, amiben ismét megerősítette: ahogy Ausztriában, úgy Horvátországban is törvényileg kéne betiltani a Za dom spremni használatát.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás