+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 27. hétfő, 10:33
2019-ben még elképzelhetetlen volt, 2020-ra maga lett a valóság: a fővárosban kifejezetten kívánatos lett, hogy valaki az arcának legalább felét eltakarva tömegközlekedjen és vásároljon. Tippek a divatos és okos arceltakaráshoz!

Ha valaki múlt héten azzal találkozott valamelyik forgalmasabb fővárosi csomópontban, hogy maszkot osztogatnak neki, az nem volt véletlen: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester elrendelte ugyanis, hogy április 27. hétfőtől nemcsak a BKK járatain, hanem az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a fővárosban.

 

Ez történhet szájmaszkkal, sállal vagy kendővel is: ehhez összeszedtünk nektek minden lehetséges szóbajövő/divatos kombinációt a fenti grafikán!

 

A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása szerint a járványgörbe további lapításában a lényeg eleve inkább a társadalmi érintkezések minimálisra szorítása, a maszkviselésnek csak megfelelő viselkedéssel és maszkviselési etikettel együtt van értelme. Vagyis a lényeg az, hogy az orr és a száj elé mindig tegyünk valamit, azaz sokat nem ér, ha hordjuk a maszkot, de mondjuk kilóg belőle az orrunk.

 

Jöjjenek az orvosi kamara részletes tippjei!

 

1. Mielőtt felvenné valaki a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel. A házi készítésű szövetmaszk is jó (itt egy szabásminta hozzá): ezt az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk.

 

2. A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is.

 

3. Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan az orrgyökhöz kell igazítani! (Az orrcsont és a homlokcsont találkozása az orrgyök.)

 

4. Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

 

5. A maszk viselése közben kerülni kell a maszk megérintését. Amennyiben mégis meg lett érintve a maszk, kezeit kell mosni szappannal, vagy fertőtleníteni a kezeket alkoholos bedörzsöléssel.

 

6. Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, le kell azt cserélni.

 

7. A maszk eltávolítását hátulról kell elvégezni. A füleik mögül kell először kiemelni a rögzítőgumikat, vagy kikötöznia tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését el kell kerülni a levétel során. A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.

 

8. Az egyszerhasználatos maszkokat tilos újra használni, azokat zárható szemetesládába kell dobni a levételt követően. Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ valaki, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt! 

 

GRAFIKA: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás