+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 19. csütörtök, 17:35
A kijárási korlátozás miatt. A fővárosi vezetés már elengedte az egységes maszkhasználati szabályozás lehetőségét, a tömegközlekedésben pedig marad az elsőajtós felszállás.

A vírushelyzetre való tekintettel online tartotta meg a Főpolgármesteri Hivatal a budapesti közgyűlések előtti szokásos sajtóháttér-beszélgetését.

 

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, hogy – habár Karácsony Gergely múlt hét szerdán még arról írt, hogy egységes szabályozásra lenne szükség Budapesten a közterületi maszkhasználatot illetően –

 

mostanra letett arról a fővárosi vezetés, hogy egységes maszkhasználati kereteket próbáljon alkotni.

 

Mint azt a főpolgármester-helyettes elmondta, erre a jogalkotó amúgy sem adott lehetőséget a fővárosnak, saját hatáskörben csak fővároshoz, és nem a kerületekhez tartozó Margitszigeten tudott rendelkezni – ahol egyébként Karácsony Gergely el is rendelte a minden közterületre kiterjedő kötelező maszkviselést.

 

Kiss Ambrus szerint a fővárosi vezetés azért nem aggódik már az egységes szabályozás hiánya miatt, mert a 23 kerületi polgármester döntő többsége – mint ahogy az Azonnalin meg is írtuk – végülis egységesen, minden közterületen elrendelte a kötelező maszkhordást, és csupán néhány kerület – mint Déri Tibor a IV. kerületben, vagy Kovács Péter a XVI. kerületben – döntött az ennél árnyaltabb (például a tömegközlekedési megállóhelyek vagy az iskolák környékén bevezetett) maszkhasználatról. (A harmadik megoldás az, hogy tulajdonképpen elengedik a közterületi maszkviselést – ezt tette a fővárosi agglomeráció egyik legnagyobb forgalmú városának, Százhalombattának a polgármestere.)

 

Hogy áll a kötelező járatsűrítés Budapesten?

 

Az Azonnali kérdésére a főpolgármester-helyettes azt is elmondta, hogy jelenleg a kormányhivatalnál pattog a labda a november 3-án bejelentett tömegközlekedési járatsűrítés ügyében: Orbán Viktor akkor elrendelte, hogy – a zsúfoltságot elkerülendő – sűrítsék a tömegközlekedési járatokat országszerte a reggeli és délutáni csúcsforgalomban.

 

Kiss Ambrus elmondása szerint a BKK ennek érdekében már beküldte a kormányhivatalnak a kért adatokat, jelenleg az ezzel kapcsolatos visszajelzésre várnak.

 

Azonban megjegyezte, hogy azóta új helyzet állt elő az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalomnak köszönhetően: az elmúlt hét adatai alapján

 

átlagosan öt százalékkal csökkent mind az autóforgalom, mind a tömegközlekedést használók száma Budapesten.

 

Ez köszönhető annak is, hogy az online oktatásra átálló középiskolások nem használják most a BKV-t, valamint annak, hogy este 8 után csak azok közlekednek, akiknek – a munkájuk miatt – feltétlenül muszáj. Ez utóbbi kapcsán Kiss Ambrus megjegyezte: vizsgálják azt is, hogy az este 8 utáni tömegközlekedési rendet hogyan alakítsák át.

 

Budapest egyelőre kivár a pedagógusok tesztelésével

 

A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy hiába indítja el a kormány az iskolai és a bölcsődei dolgozók számára az ingyenes koronavírus-szűrést, a főváros továbbra is tartja magát a korábban bejelentett tervéhez, hogy százezer antigénteszttel növeli a kapacitását. Ebből ötvenezret a kerületekre bíznak azzal a kéréssel, hogy a gyermeknevelési intézmények dolgozóit szűrjék velük, a másik felét pedig megtartják fővárosi tulajdonban, hogy abból – szükség esetén – a szociális intézményekben és a hajléktalanellátásban tudjanak legalább kéthetente teljeskörűen szűrni.

 

Kiss Ambrus hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a kerületeknek fel is kell használni a hozzájuk kerülő tesztmennyiséget, sőt, arra biztatta a kerületi vezetőket, hogy várják ki, hogy a kormányzati szűrés hogyan fog működni a gyakorlatban, és

 

ha ott túlságosan döcögős a folyamat (például csak hosszú napok múlva érkeznek meg a teszteredmények), akkor nyúljanak hozzá a főváros által biztosított tesztkerethez.

 

Marad az elsőajtós felszállás a BKV-járatokon

 

Újságírói kérdésre a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy:

 

+ nincsen egyelőre terv arról, hogy mikor legyen a következő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (ami ugye a főváros és a kormány Budapesttel kapcsolatos egyeztető fóruma);

 

+ 300 millió forintos kiadást fog jelenteni a fővárosnak, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban és a hajléktalan-ellátásban dolgozóknak év végén bruttó százezer forintos jutalmat adnak;

 

+ a BKV-sofőrök kérését, hogy a biztonságuk érdekében – a tavaszi lockdownhoz hasonlóan – tiltsák be az első ajtós felszállást, és kerítsék el a busz elejét az utasoktól, nem támogatja a főváros, mert szerintük ez zsúfoltságot idézhetne elő a sofőr mögötti részeken.

 

NYITÓKÉP: A Budaörsi út november 11-én, az este 8-as kijárási tilalom első napján. Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás