+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 08:32
A La Repubblica szerkesztősége úgy tiltakozik a csütörtökön váratlanul bejelentett főszerkesztőváltás ellen, hogy nem jelenik meg pénteken, és a honlapját se fogja frissíteni.

Csütörtök késő délután jelent meg a La Repubblica olasz baloldali napilap honlapján egy „Az olvasókhoz“ címzett felhívás, amiben Carlo Verdelli, eddigi főszerkesztő bejelenti távozását. Az újságíró tavaly februárban került a római szerkesztőség élére.

 

VERDELLI TAVALY FEBRUÁR ÓTA ÁLLT A SZERKESZTŐSÉG ÉLÉN

 

A második legnagyobb példányszámú olasz napilap élén Verdellit Maurizio Molinari, a szabadelvű La Stampa napilap főszerkesztője váltja. Ezzel

 

a baloldali napilap még közelebb kerül a Fiat-tulajdonos Agnelli-Elkann-családhoz,

 

amelyhez a torinói La Stampa is tartozik. John Elkann a csütörtöki döntéssel egyben a Repubblica igazgatója is lesz, így az üzletember az újság irányvonalára is hatással lehet.

 

Az egykori Fiat- és Ferrari-vezér John Elkann már tavaly 43 százalékos tulajdonrészt szerzett a La Stampát és a La Repubblicát egyaránt kiadó Gedi-vállalatban. A családnak másutt is vannak médiaérdekeltségei: szintén 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek például a brit neoliberális The Economist hetilapban.

 

Carlo Verdelli az olvasókhoz címzett levelében csak azt hangsúlyozza, hogy a La Repubblica megőrzi reményei szerint azon értékeket, amelyek érdekében 1976-ban Eugenio Scalfari életre hívta. Az újság a mai napig az olasz balközép értelmiség fontos orgánuma. Noha Verdelli nem említi sem távozásának okát, se nem kritizálja utódját, akinek jó szerencsét kíván, azért sokat sejtetően – egyben a szombati felszabadulás napjára is utalva – levelét így fejezi be:

 

„A partizánok születnek, és nem múlnak el sohasem.”

 

Lehet, hogy ezt értették meg a lap munkatársai is, akik bejelentették: tiltakoznak a döntés ellen, az Agnelli-Elkann-család közvetlen befolyásnövekedésétől tartanak, ezért a lapot pénteken nem nyomtatják ki, nem terjesztik, és az újság honlapja tiltakozásképpen nem fog frissülni pénteken.

 

UTOLJÁRA 00:14-KOR FRISSÜLT AZ OLDAL, AMIN A FŐSZERKESZTŐVÁLTÁSSAL KAPCSOLATOS ANYAGOK ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓSZTRÁJKRÓL SZÓLÓ CIKK OLVASHATÓ KIEMELT HELYEN.

 

Az újságírók a „sztrájkkal”, ahogy ők nevezik, nem az új főszerkesztő ellen, hanem Verdelli leváltásának módja ellen akarnak tiltakozni. Egyrészről problematikusnak nevezik, hogy a jelenlegi járványhelyzetben hozza meg ezt a döntést a kiadóvállalat, másrészről

 

pont arra a napra (azaz április 23. csütörtökre) időzítve, amely a leváltott főszerkesztő halálaként volt megadva neofasiszta körökben.

 

Verdelli ellen ugyanis január közepétől, amikor a La Repubblica „Eltörölni Salvinit“ címmel jelent meg (itt nem a Lega elnökére, hanem az egyik általa kezdeményezett törvény visszavonására utalt az újság), több oalsz neofasiszta Twitter-fiókról is életveszélyes fenyegetések érték, a leváltott főszerkesztő március óta rendőri felügyelet alatt él. Az egyik fenyegetés éppen április 23-át jelölte meg halála napjaként.

 

SALVINI KEZÉBEN TARTJA A  KIFOGÁSOLT LAPSZÁMOT JANUÁRBAN

 

A szerkesztőség a sztrájkfelhívásában arra figyelmezteti a kiadóvállalatot, hogy a La Repubblica „nem olyan újság, mint bármely másik”, ugyanis már az alapító Scalfari leszögezte: a La Repubblica

 

„ahelyett, hogy a politikai semlegesség illúzióját hirdetné, egyértelműen oldalt választott”,

 

mégpedig a baloldalét. Ezen kezdeti döntésnek a megőrzését remélik a lap munkatársai.

 

FOTÓK: La Repubblica

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás