+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 10:28
A Google így kerülné el, hogy fizetnie kelljen az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket keresőjében megjelenít.

Ahogy arról az Azonnalin is írtunk, az ausztrál kormány arra akarja rávenni a techóriásokat, mindenekelőtt a Facebookot és a Google-t, hogy azok fizessenek az ausztrál médiumoknak azokért a hírekért, amiket kiraknak a felületeikre, illetve megjelenítenek a kereséseikben – így hozva helyzetbe és korrekten megfizetve az eredeti tartalmat előállító, helyi médiavállalkozásokat. Emiatt

 

a Google keresőmotorjának blokkolásával kezdte el fenyegetni az ausztrál kormányt, hogy ne kelljen fizetnie.

 

De miért is kéne a techóriásoknak fizetni?

 

A közösségi médiumok ilyetén módon való szabályozása már július vége óta téma az ausztrál közéletben, és az a felismerés szülte, miszerint az olvasók egy része megelégszik azzal, hogy a közösségi platformon látja egy hír címét és a lead első néhány sorát, magára a cikkre azonban már nem kattint rá, mert a lényegi információkat szerinte már megkapta.

 

Így az adott médium kattintást, közönséget és nem mellesleg bevételt is veszít,

 

hiszen például a cikk oldalán egyébként megjelenő hirdetésekből sem jön be pénz, arról nem is beszélve, hogy ha a jó minőségű cikkekre nem kattintanak az emberek, az olvasóközönséget is nehéz növelni.

 

A mostanra az elfogadás küszöbén lévő új szabályozás értelmében a közösségi médiumoknak külön-külön meg kell állapodniuk az ausztrál médiacégekkel a nekik fizetendő árban. Amennyiben ez nem történik, úgy a fizetendő összegről választottbíróság (arbitrázs) dönt.

 

A YouTube sorsa sem tudni, mi lesz

 

Ebben a helyzetben – a Google szempontjából – logikusnak lépésként vehető számba, hogy a fizetési kötelezettség elkerülése érdekében inkább leállítsák a keresőszolgáltatásukat Ausztráliában.

 

Ahogy arról egy, a Google-val a kérdésben folytatott egyeztetésekre rálátó forrás a Reutersnek elmondta, a fizetési kötelezettséget Melanie Silva, a Google ausztráliai és új-zélandi ügyvezető igazgatója úgy kommentálta:

 

„A kezelhetetlen pénzügyi és működési kockázattal párosulva, ha ez ilyen formában törvény lesz, nincs más választásunk, mint leállítanunk a Google keresőjének elérhetőségét Ausztráliában.”

 

Amennyiben ezt a Google valóban meglépné, kérdés, hogy mi lenne az úgyszint a multinacionális ernyővállalat, az Alphabet Inc. tulajdonába tartozó YouTube sorsa, hogy vajon a népszerű videómegosztó portálon való keresést is blokkolnák-e a Google részéről.

 

Mindenesetre Scott Morrison ausztrál kormányfő a Google keresőmotorjának leállításáról szóló híreket úgy kommentálta, hogy

 

„fenyegetésekre nem reagálunk”.

 

 NYITÓKÉP: Stock Catalog / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás