+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 15. kedd, 10:43
Miután a balközép hagyományos napilapját, a La Repubblicát az új tulajdonosa középre húzta, egy 85 éves multimilliárdos médiavállalkozó 20 millió eurót szán egy új liberális napilapra Olaszországban. Keddtől lehet kapni. De miben bíznak? Elolvastuk az első számot!

Már a keddi reggeli kávéjukhoz új napilapot olvashattak az olaszok – nyomtatásban vagy digitálisan. Miközben Olaszországban is zsugorodik a sajtópiac, és egyébként is koronavírus-járvány van, egy 85 éves médiavállalkozó szerint igenis szükség van egy új liberális napilapra. A szokásos vádat, hogy a nyomtatott újságban általában a tegnap hírei olvashatóak újra, már a nevükkel is cáfolni szeretnék –

 

„Domani”, azaz „Holnap”, ezt kell mondania annak, aki aznap akarja az újságot a kioszknál megvenni.

 

KEDD REGGEL FIRENZÉBEN A LEGTÖBB ÚJSÁGOS MELLÉ KIRAGASZTOTTÁK AZ ÚJ NAPILAP PLAKÁTJÁT. AHOL VETTÜK, RÁADÁSUL ELEVE EZ VOLT LEGFÖLÜL. FOGYOTT IS.

 

De miért jut valakinek eszébe printnapilapot gründolni?

 

Az újság alapítója Carlo De Benedetti, 85 éves olasz multimilliárdos vállalkozó az olasz sajtópiacon nem ismeretlen név. Az ő családja adta ki az év elejéig a balliberális La Repubblica napilapot és az azzal szorosan együtműködő Espresso hetilapot – a két újság évtizedeken át az olasz balközép kötelező olvasmányai voltak.

 

De Benedetti fiai azonban nem vezették sikeresen a vállalkozást, így az év elején a római La Repubblica – a torinói La Stampával együtt – az Agnelli-családhoz került, amely 113 millió dollárt fizetett De Benedettiéknak a két nagy hagyományú újságért. Sokan abban bíztak, hogy az Agnelli-családot képviselő, egykori Fiat- és Ferrari-vezér John Alkann puszta befektetésnek tekinti a napilapokat. Azonban idén áprilisban, miután távozni kényszerült a La Repubblica főszerkesztője, világossá vált: Elkann változtatni szeretne az eddigi balközép irányultságon, „semleges” hangvételt ígért.

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: a La Repubblica szerkesztősége áprilisban még azzal tiltakozott a főszerkesztő leváltása ellen, hogy egy napig nem jelent meg a lap, nem is frissült a honlapjuk. Carlo Verdelli, leváltott főszerkesztő az olvasóknak címzett levelében akkor azt írta: „a partizánok születnek, és nem múlnak el sohasem”. Ezzel abbéli reményének adott hangott, hogy a La Repubblica megőrzi baloldali-antifasiszta értékrendjét, elvégre 1976-ban Eugenio Scalfari ezért hozta létre.

 

A szerkesztőségnek se tetszett ez a fajta „semlegesség”,

 

amit Elkann elvárt volna tőlük, szerintük ugyanis Scalfari a La Repubblica létrehozásával egykoron „ahelyett, hogy a politikai semlegesség illúzióját hirdetné, egyértelműen oldalt választott”.

 

A 85 ÉVES CARLO DE BENEDETTI NEM TUDTA MEGTARTANI A LA REPUBBLICÁT, MOST EZÉRT EGY ÚJ LIBERÁLIS NAPILAPOT GRÜNDOL. FOTÓ: N. CARRANTI / WIKI

 

De Benedetti is úgy gondolta, hogy szükség lehet egy olyan újságra, amely világosan kiáll egy értékrendszer mellett – az általa alapított és kedden elsőként utcára kerülő Domani azonban elsősorban liberálisnak, nem baloldalinak tartja magát. De Benedetti

 

10 millió euróval indítja útjának a napilapot, és további 10 millió eurót tesz bele az alapítványba,

 

amely a kiadási jogokat fogja gyakorolni. De Benedetti az alapítványi formával a szerkesztőség szabadságát akarja biztosítani.

 

ELSŐ ÉVFOLYAM, ELSŐ SZÁM. A DOMANI EGY EURÓBA KERÜL. A HAJTÁS FÖLÖTT BALR VEZÉRCIKK ARRÓL, HOGY A KLÍMAVÁLSÁG, AZ ELADÓSODÁS, A POPULIZMUS ÉS A JÁRVÁNY KORÁBAN OLYAN ÚJSÁGRA VAN SZÜKSÉG, AMI A TEGNAP HÍREI HELYETT A HOLNAPON GONDOLKODIK. JOBBRA RIPORT A HÉTFŐI ISKOLAKEZDÉSRŐL. FENT, A FEJLÉCBEN PEDIG A HOLNAPI IDŐJÁRÁS-JELENTÉS ÉS AZ OLASZ VASÚT DISZKRÉT HIRDETÉSE.

 

Milyen lesz az újság?

 

Főszerkesztőnek a 37 éves Stefano Feltrit kérte fel, aki eddig a baloldali grillóista Il Fatto Quotidiano napilap főszerkesztő-helyettese volt. Feltri elmondta, hogy noha megjelennek printlapként (ennek ára egy euró lesz), leginkább a fizetős online tartalmakra fognak fókuszálni. A lap internetes felületén a rövidhírek szabadon lesznek elérhetőek, a nagyobb cikkekért azonban már indulástól fizetni kell: 20 euró lesz a havi előfizetés.

 

HOGY MILYEN LESZ AZ ÚJSÁG? PONTOS, PRECÍZ, ANALITIKUS.

 

Feltri eleve

 

egy elitprojektet tervez, azaz főleg a politikai és gazdasági döntéshozókat, azok munkatársait akarja elsődleges olvasókként megnyeri

 

– ezzel nemcsak a reklámpiacon is magasan értékelt réteget tudhat megszólítani, de az alapító De Benedetti tervét is megvalósíthatja, miszerint nem nagy, hanem befolyásos lapot szeretnének csinálni.

 

ÉRTELMISÉGI RÉTEGLAP, AHOGY AZT KELL: A LAP ELEJÉN NYOLC OLDAL TÉNYÚJSÁGÍRÁS (HELYSZÍNI RIPORTOK, TÉNYFELTÁRÓ ANYAGOK, INTERJÚK), A KÖZEPÉN MINDÖSSZE KÉT OLDAL HÍRADÓ RÖVIDHÍREKKEL. A LAP MÁSODIK FELÉBEN NYOLC OLDALNYI VÉLEMÉNYCIKK (PUBLICISZTIKÁK, ELEMZÉSEK, PORTRÉK), MAJD KÉT OLDAL KŐKEMÉNY FILOZÓFIA.

 

Tudnak-e új La Repubblica lenni?

 

Az újság keddtől egy 15 fős szerkesztőséggel indul, köztük Francesca De Benedettivel, aki a közép-kelet-európai térségnek szeretne nagyobb hangsúlyt adni az olasz médiában.

 

A baloldali Linkiesta megjegyezte: Carlo De Benedetti „a mai kor La Repubblicáját” akarná megteremteni – azaz az értelmiség új balközép kötelező olvasmányát. Azonban De Benedetti számításaival ellentétben

 

az egykori La Repubblicától távozó nagy neveket nem tudott Feltri a szerkesztőségbe megnyerni.

 

Carlo Verdelli, aki áprilisig állt a La Repubblica élén, a jobboldali liberális Corriere della Serához ment, Gad Lerner, a lap provokatív belpolitikai újságírója – akit a Lega egyik tüntetésén lezsidóztak – pedig a grillóista Il Fatto Quotidiánónál folytatja.

 

A VILÁG LEGJOBB ROVATCÍME

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás